Parasta juuri nyt (29.3.2023): Fever Ray, Better Call Saul, Kristiina, Patti Smith, festivaalikesä

29.03.2023
photo credit nina andersson 1 wide e3709d438039d35c03df851dbd12e2fcdf445ac1

Fever Ray eli Karin Dreijer. Kuva: Nina Andersson

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalta löytyy muun muassa amerikkalaista tv-sarjaa ja pohjoismaista popmusiikkia.

1

Olen tätä kirjoittaessani tallinnalaisessa kylpylähotellissa. En kuitenkaan tullut ensisijaisesti uimaan, vaan kokemaan ihailemani ruotsalaisartisti Fever Rayn keikan.

Fever Ray eli Karin Dreijer nousi aikanaan maineeseen seikkailullisen The Knife -yhtyeen solistina, eikä hänen sooloprojektinsa ainakaan mielikuvituksessa jää ”emobändistä”. Uuden levyn promokuvissa Dreijerin look on hieman sellainen ”painajaisunikauhu meets Juice” -tyyppinen ja musiikki on erittäin omaperäistä, tarttuvaa ja tummasävyistä. Fever Rayn musiikin ominaispiirre on käsitelty laulusoundi, joka korostaa artistin androgyynistä tyyliä.

Tämän illan konsertti on osa loistavan Radical Romantics -albumin (Rabid, 2023) julkaisukiertuetta. Suomeenkin artisti saadaan kesäkuussa, kun hän esiintyy Sideways-festareilla.

2

Olen ottanut tavaksi hehkutella täällä tv-sarjoja, jotka ”kaikki ovat nähneet”. Tällä kertaa kehun Breaking Badista rönsynnyttä Better Call Saul -sarjaa, joka on mahdollisesti parempi ja monisyisempi kuin Breaking Bad.

Sarjassa on todella paljon tasoja komediasta todella väkivaltaiseen rikosdraamaan, ja voi vain ihailla kuinka käsikirjoittajat ovat saaneet pidettyä polveilevat tarinat kasassa ja katsojat jännityksessä! Enää muutama jakso jäljellä – taas jo harmittaa, että kohta loppuu!

Better Call Saul Netflixissä.

3

Uusi kotimainen yhtye Kristiina on ihastuttanut sinkuillaan viime aikoina, uusimpana valloittava  Aloe Vera (Humu/Hillotehdas, 2023), joka on hieman kuin kuulisi Maustetyttöjä duurissa; mainio sekoitus tee-se-itse-punkkia, poppista ja iskelmällisyyttä.

Yhtyeen keikkakunto on vielä katsastamatta, siksi odotankin innolla näkeväni yhtyeen 7.4. avaamassa Litku Klemetille Tullikamarin Klubilla!

4

Talvi on ollut kovin kiireistä aikaa ja olen lukenut aivan liian vähän. Nyt aloitin Patti Smithin kirjan M Train – elämäni tiekartta (Siltala, 2015).

Vaikka kirja onkin (jälleen) kuvaus nuoren Pattin seikkailuista köyhänä runoilijana New Yorkissa, on se varmastikin samasta syystä miellyttävää luettavaa. Tutun oloista, mutta kuitenkin uutta tekstiä tutusta aiheesta.

Sanan käyttäjänä Patti Smith on tietysti hieno ja sanat rullaavat nautinnollisesti. Tästä tietysti kehut myös kirjan kääntäneelle Antti Nylénille.

Odotan innolla Patti Smithin kesäkuista Tampere-talon keikkaa!

5

Tällä viikolla on pyryttänyt lunta ihan helvetisti. Nilkkoja myöten hangessa kiroillessa on lohdullista muistaa, että festivaali toisensa jälkeen on julkaissut kiehtovaa ohjelmaa.

Isoista tapahtumista olen menossa ainakin Ilosaarirockiin soittamaan viimeisiä hitaita (Juustodisco) ja Ruisrockiin nauttimaan nykyräpistä poikani kanssa. Sen lisäksi maamme on täynnä hienoja pientapahtumia, kuten Mitäs Mitäs Mitäs, Ilmiö tai Naamat. En malta myöskään olla mainitsematta, että viime viikolla meidän Uusi Tampere -festivaalimmekin julkisti uusia esiintyjiä.

Kesä saisi siis jo tulla, jahka lumet on aurattu!

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua