Parasta juuri nyt (29.3.2022): Jalkapallokausi, Punomo, Beer Shop & Bar Kuja, Pelit kulttuurina, Kansalliskirjailija

29.03.2022
Kopio tiedostosta Punomo promo1 2022 web photoJanTrygg

Punomo. Kuva: Jan Trygg

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Olli Sotamaa on intoillut jalkapallokauden alkamisesta, Tampereen Teatterin Linna-näytelmästä ja Punomon taivaallisesta soul-musiikista.

1

Taas pelataan jalkapalloa! Siinä missä Keski- ja Etelä-Euroopan isoissa jalkapallosarjoissa palloillaan läpi talven, näillä leveysasteilla ulkokentille on päästy kunnolla vasta ihan viime viikkoina.

Tässäkin asiassa naiset kulkevat edeltä, sillä Kansallisen liiga käynnistyi jo viime viikonloppuna. Miesten Veikkausliigan ensimmäisellä kierroksella lauantaina 2.4. nähdään heti Pirkanmaan derby, kun Valkeakosken Tehtaan kentällä mittaa toisistaan ottavat Haka ja Ilves.

2

Turkulainen Punomo-yhtye tekee tällä hetkellä maan parasta retrosoulia. Siinä missä viime vuosikymmenten suomenkielinen soul on harmittavan usein jäänyt kädenlämpöiseksi kevytiskelmäksi, ”Puutorin oma Motown” hallitsee lajin kadehdittavan suvereenisti.

Yhtyeen nimeä kantava esikoisalbumi (Solina, 2022) julkaistiin jo alkuvuodesta digitaalisissa jakelukanavissa, ja vinyylikin on tulossa huhtikuun aikana. Kevätauringon lämpöä sinnikkäästi vastustavien lumikinostenkin keskellä tästä musiikista tulee mieleen kuuma päivä, kylmä juoma ja lankatut tanssikengät. Haluan nähdä tämän yhtyeen mahdollisimman pian keikalla!

3

Kun nuorena tankkasin olutkulttuurin alkeita, suomalaisen olutravintolan tunnisti siitä, että siellä keski-ikäiset äijät myivät olutta toisille keski-ikäisille äijille. Onneksi ajat muuttuvat.

Beer Shop & Bar Kuja on toiminut Brewdogin entisessä liiketilassa Tampereen Ratinankujalla reilun puoli vuotta. Toimintaa pyörittävät Mirka ja Roosa ovat onnistuneet luomaan baariin monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta tukevan raikkaan ilmapiirin, jossa tällainen keski-ikäinen äijäkin uskaltaa kysyä henkilökunnan asiantuntevia suosituksia – jos vaan mahtuu sisään.

4

Tuore Pelit kulttuurina -artikkelikokoelma (Vastapaino, 2022) päivittää suomenkielisen pelitutkimuksen 2020-luvulle. Kirja avaa laajemmallekin yleisölle, mistä peleissä ja niiden tutkimuksessa on kyse ja miksi pelaaminen ja pelintekeminen ovat yhä merkittävämpiä teemoja nyky-yhteiskunnassa.

Olen itsekin pienellä panoksella osallistunut projektiin, joten en lähde sen tarkemmin erittelemään teoksen sisältöä. Kirjan toimittajat Usva Friman ja Jaakko Stenros kertovat aiheesta laajemmin Tampere-talon Aulaklubilla 5.4.2022.

5

Jos teatterikäynnit ovat jääneet korona-aikana vähiin, Tampereen Teatterin Kansalliskirjailija on monella tapaa oivallinen kappale suorittaa hallittu paluu katsomoon. Näytelmä näytelmässä -rakenne nopeine tulkintakehyksen vaihteluineen vaatii katsojalta tarkkaavaisuutta, ja näyttelijöiden yhteispeli on parhaimmillaan hengästyttävää seurattavaa.

Viittauksia paikallishistoriaan ja menneiden vuosikymmenten taide-elämään on viihdyttävää bongailla, ja onhan näytelmä kokonaisuudessaan ihan hävyttömän hauska. Parasta juuri nyt ja vielä muutaman viikon ajan Frenckellissä!

Lue Jussi Kareisen arvio näytelmästä täältä.

Olli Sotamaa

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua