KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Parasta juuri nyt (28.6.)

28.06.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Läärä on yrittänyt tavoittaa lomatunnelmaa etukäteen suorittamalla tamperelaisia lomarutiineja keskellä työarkea.

1

Pitkältä tuntuneen työtalven ja kevään jälkeen tartuin taas Mark Mansonin kirjaan The Subtle Art of Not Giving a F*ck. (Kirjan löytää suomennettuna nimellä Kuinka olla piittaamatta paskaakaan.)

On hyvä muistaa, että ne fakit, joita elämässä voi antaa, ovat harvassa. Tämä viisaus unohtuu arjessa liian usein. Jääkaapista puuttuu juuri se jokin, jota kipeästi kaivataan. Nurmikko kasvaa liian nopeasti, eikä sitä jaksa niittää. Aurinko paistaa liian kuumasti, tai mikä pahinta, ei ollenkaan, ja sataa vettä. Hyönteisen puremat tuskastuttavat. Tyypillisiä kesäisen ärsytyksen aiheita, joista ei kannattaisi kirjan mukaan olla moksiskaan.

Teos käy läpi ajan hengen yleisimmiksi koettuja ongelmia. Näitä ovat jatkuva kiireen tuntu, sukulaisuuden ja ystävyyden tuomat velvoitteet ja rutiinilla tehtävät päätökset. Läpi käydään siis lähes kaikki ärsytyksen juurisyyt. Kirja on erityisen hyvää luettavaa kesäviikonloppujen täyttyessä erilaisista sukuloinneista, merkkipäivistä ja ystävien elämäntapahtumista. Miksi nakkaisin paskaakaan moisista?

Kirja on viihdyttävä ja kirjoitustyyli rento. Samalla teos saa kyseenalaistamaan omia tavaksi tulleita toimintatapoja ja ajatusmalleja.

2–4

Helsingin Sanomat etsii pääkaupungin parhaita selfiekohteita. Tästä innostuneena päätin listata muutamia Tampereen mainioita paikkoja omakuvaotoksen ottamiselle.

2: Koskipuisto. Mikä sen ikonisempi tausta kuin Tampereen kosken kansallismaisema?

3: Ranta-Tampellan uusi kevyen liikenteen väylä. Tämä on toistaiseksi hieman hankalasti työmaiden läpi löydettävä helmi. Ilta-auringon värjäämä Näsijärvi kimaltelee taustalla ja kevyen liikenteen väylä kulkee aivan rantaviivassa. Parempaa tunnelmapaikkaa ei kesäisen illan ja yön kuville voi olla. Kevyen liikenteen väylälle kohti Mustalahtea pääsee Ranta-Tampellasta ja Naistenlahdesta. Kartassa reitti näkyy vihreällä katkoviivalla.

4: Uusi Vapriikinraitti. Konsulinsaaren kukkaniitty on mainiossa loistossa, ja Vapriikinraitilta saa kesäisiä otoksia sekä kukkaniittyä vasten että kosken yläjuoksua vasten. Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Vapriikinraitti on avoinna toukokuusta elokuuhun tiistaista sunnuntaihin kello 10–18.

5

Tampere-kierros Alatalon tahdissa! Lomallelähtöbiisinä, ja oivallisena korvamatona, on jo muutamana kesänä soinut Mansesterin Tampere II -kappale, jossa ovat mukana myös Mikko Alatalo ja Sarkastinen.

Koska Tammerkosken sillan yhteislauluillat eivät ole enää kuten ennen, on ajankohtaista tehdä kaupunkikierros Mikko Alatalon kertosäkeen tahdissa. Mansesterin kesäinen musiikkivideo on kuin suora opastus Tampereen tunnetuimpiin paikkoihin. Tässä lista kohteista:

Laukontori: Kokeile Jörn’s Döneriä, mansikoita tai perinteistä mustaa suoraan Tapolan myyntipisteestä. Täältä lähtevät Viikinsaaren laivat. Saaressa on koko kesän monipuolista ohjelmaa, kesäravintola ja sauna, jossa on yleinen saunavuoro joka sunnuntai 5.8. asti kello 14–17.30.

Koskipuisto: Penkit ja mahdollisesti mukana kulkeva viltti antavat mahdollisuuden nauttia lounasta tai piknik-eväitä veden vierellä. Uutta kaipaava nappaa lounaan mukaansa uudesta ja hyväksi testikäynnillä havaitusta vietnamilaisesta Lie-Mi-ravintolasta. Italialaisia makuja kaipaava saa tykötarpeita Ravintola Puistosta, eli entisestä Rossosta.

Tammelan tori: Ullan grilli on klassikkojen klassikko. Täällä, jos missä, on mainio hinta-laatusuhde ja sitäkin parempi hinta-määräsuhde.

Keskustori: Kauppakadun ja Aleksis Kiven kadun kulmassa sijaitsevaa Sandbergin taloa vastapäätä rakennetaan parhaillaan ratikkakahvilaa. Avajaiset koittavat pian, sillä kahvittelemaan pääsee jo heinäkuun alussa. Ratikkakahvilassa on vanha Helsingissä käytössä ollut ratikka, jonka sisällä on 30 asiakaspaikkaa ja edessä 150 neliön terassi.

Pispalan valtatie: Täällä sijaitsevat Vastavirtaklubin terassi ja Vaakon nakki. Vaakko avaa luukun iltapäivällä neljältä, joten ruokailun jälkeen ehtii vielä ottaa iltahömpsyn terassilla palan painikkeeksi, jos suinkin enää vatsaan mahtuu. Jos haluaa ruokailun ja juomat saman katon alta, on ehdoton ykkösvalinta vuodesta 1968 toiminut Pispalan Pulteri.

Pyynikki: Näkötorni on auki vuoden jokaisena päivänä. Täällä on mahdollisuus maistaa kaupungin parhaita perinteisiä munkkeja, joita voi siirtyä sulattelemaan Koulukadun minigolf-radalle, kävelymatkan päähän.

Kaisa Läärä