Parasta juuri nyt (28.10.): Prosessigalleria, Brittany Howard, Kehräsaaren Ruokavisa, Big Brother

28.10.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aino Louhi ammentaa lokakuussa visailusta, lukupiiristä, Big Brotherista ja Brittany Howardin musiikista.

1

Liekö oman, jatkuvasti prosessintäyteisen elämäni syytä, että rakastan kuulla, katsoa ja lukea muidenkin prosesseista. Prosessi voi olla monenlaisia asioita tutkimusmatkoista reseptiikan kehittämiseen ja laulunkirjoittamiseen. Prosessigalleria esittelee taiteellisia prosesseja. Tärkeintä ei ole valmis teos näyttelytilassa vaan se, miten lopputulokseen on päädytty. Joka kuukausi yksi taiteilija valtaa virtuaalisen näyttelytilan – Prosessigallerian – ja esittelee työskentelyään vapaamuotoisesti: sanallisesti, kuvallisesti, tarkasti, leväperäisesti, henkilökohtaisesti, asiallisesti. Kuukauden päätyttyä materiaali katoaa näkyvistä, joten Prosessigallerian kanssa ei kannata jäädä aikailemaan – kuten ei gallerianäyttelyiden kanssa yleensäkään.

Tällä hetkellä Prosessigalleriassa on käynnissä siurolaisen kirjailijan ja kuvataiteilijan Tiina Lehikoisen prosessi. Runoilijan kirjoittama prosessiteksti on kuin taideteos itsessään.

2

Parhaita ja yleensä kestävimpiä levynkuuntelukokemuksia tuppaavat olemaan ne, jotka ottavat aikansa. Ensimmäinen kerta ei herätä kovin suuria tunteita. Jopa pieni pettymyksenaalto saattaa pyyhkäistä ylitse. Silti levyssä on jokin kulma, joka hipaisee, raapaisee tai ottaa vastaan, herättää mielenkiinnon; melodianpätkä joka jää päähän sykkimään. Ja niin levy on kuunneltava uudestaan. Ja vielä uudestaan. Yhtäkkiä se alkaa pursuilla kiinnostavia langanpätkiä, joista ei vielä aivan saa otetta. Mutta kuuntelu jatkuu ja sitten huomaakin olevansa aivan koukussa.

Alabama Shakesin laulajana tutuksi tullut Brittany Howard on julkaissut hiljan ensimmäisen soololevynsä Jaime ja se tuntuu olevan tällä hetkellä juuri tuollainen värikäs lankakasa, jonka äärellä viihdyn. Vedänpä mistä tahansa langanpätkästä, perässä seuraa kokonainen maailma. Howardin maaginen live-esiintyminen ei ainakaan vähennä levyn kiinnostavuutta.

3

Arthouse Café Kehräsaaressa kuukausittain järjestettävä Ruokavisa on vastaus kysymykseen, miksi olen katsonut tv:n kokkiohjelmia ja ruokarealityjä koko elämäni. Myös leipomisharrastuksesta, ruokakirjojen tavaamisesta ja asioiden maistelusta on ollut hyötyä visaillessa, ja loppusilauksen on antanut monesti voittoon siivittävä tietämys populaarikulttuurin ruokaviittauksista. Niin Simon & Garfunkelin yrtit, Lost in Translationin viski kuin Jussi Koskelan eväätkin on täytynyt muistaa (tai arvata). Ja ruokavisassa on pubivisojen perinteisiä kolmostuoppeja piirun verran messevämmät, teemaan sopivat palkinnot.

Tulkaa haastamaan Liemitietyt tänään maanantaina 28.10.2019 klo 19!

4

Kyllä, olen katsonut Big Brotheria intensiivisesti viimeiset 7 viikkoa. Onneksi en ole ystäväpiirissäni ainoa koukuttunut ja näin ollen olen saanut purettua BB-aiheista pohdintaa turvallisessa, luottamuksellisessa ympäristössä.

Mutta nyt on aika tulla BB-kaapista ja julistaa kahden viikon päästä päättyvän tosi-tv-ihmiskokeen voittajasuosikikseni Kevin, tuo Big Brother -talon lempeä diiva. Talossa juuri 21 vuotta täyttänyt muunsukupuolinen absolutisti-vegaani hämmästyttää ja ilahduttaa paitsi kypsyydellään ja kärsivällisyydellään, myös hauskuudellaan, karismallaan ja fotogeenisyydellään: pitkäsäärinen, komeanenäinen Kevin tuntuu olevan vuorokauden ympäri tulevan lähetyksen jokaisessa ruudussa kuin huippumalli muotikuvauksissa. Kevinin vaatekaappi ja meikkipaletti ovat myös oma, ihailtava lukunsa. Kevin voittoon!

5

Lukeminen on ylipäänsä kannattavaa toimintaa, mutta lukupiiri-harrastus tekee siitä vieläkin elähdyttävämpää. Noin kymmenhenkisessä lukupiirissämme on luettu viimeisten parin vuoden aikana muun muassa Ali Smithin, Helen DeWittin, William Shakespearen, Inka Nousiaisen ja Mihail Bulgakovin tuotantoa; kaikkia sinänsä tunnustettuja ja arvostettuja kirjoja, joihin ilman lukupiiriä en ehkä olisi tullut tarttuneeksi. Lukemisen lisäksi olen oppinut keskustelemaan kirjallisuudesta ja pohtimaan kirjoja eri näkökulmista. Hauskin lukupiiri-kerta taisi olla se, kun intouduimme vertailemaan Othellon eri käännöksiä ja eläytymään näytelmään vuorosanoja lukien.

Asialistallani on myös levypiirin ja elokuvakerhon starttaaminen. Onneksi edessä on pitkä ja pimeä talvikausi!

Aino Louhi