Parasta juuri nyt (27.4.2023): Andrea Camilleri, Jordi Savall, Happy Valley, Tommi Hakala, Gérard Lauzier

27.04.2023
TranchesLauzier

Gérard Lauzier ja ainon suomennetun Elämän pirstaleita -albumin alkuperäinen kansikuva. Kuvat. Wiki Commons

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Antti Selkokari on seurannut komisario Montalbanon tutkimuksia, kuunnellut vanhan musiikin yhtyettä ja lukenut satiirisen sarjakuvan ranskalaismestaria.

1

Sisilialaisen dekkarikirjailijan Andrea Camillerin luomuksista tunnetuimman, komisario Montalbanon edesottamuksia seuranneen tv-sarjan parhaiden jaksojen perusta oli tukevasti Camillerin alkuperäisromaaneissa. Romaaneja lukemalla sen huomaa heti.

Viimeksi lukemiini kuuluva Törmäyskurssilla (2011) on se, joka alkaa Montalbanon törmätessä aamu-uinnillaan vedessä ties kuinka kauan lilluneeseen ruumiiseen.

Tarinasta kehkeytyy juttu ihmiskaupasta ja etenkin lasten tuottamisesta länsimaihin varaosiksi elinkauppaan. Camillerin romaanissa ovat läsnä monet tv-sarjan muistettavimmat piirteet, kuten Vigatan hyväsydämisimmän poliisin Catarellan törmäily ovissa, toisinaan puskafarssilta maistuva huumori ja Sisiliaan asettuneen ruotsalaisnaisen Ingrid Sjöströmin huimapäinen ajotaito.

Törmäyskurssilla on Montalbano-tarinoista se, jossa päähenkilö on niin kertakaikkisen tympääntynyt Italian poliittisiin kähmintöihin, että harkitsee tosissaan irtisanoutumista. Tarinaan epäilemättä heijastui sen kirjoittamisen ajankohta 2000-luvun alkuvuosina keskellä Silvio Berlusconin ensimmäisten kausien vallan lujittumista.

2

Katalonialainen muusikko, kapellimestari ja vanhan musiikin asiantuntija Jordi Savall jatkaa vielä 81 vuoden iässäkin konsertointia ja levytyksiä Hespèrion XXI -yhtyeensä kanssa. Yhtyeen uusimpiin levyihin kuuluva Granada 1013-1502 (2016) esittelee musiikkia ajalta, jolloin Espanja oli osa islaminuskoisten pohjoisafrikkalaisten maurien valtakuntaa. Albumi käy loogisesti läpi useimmat Espanjaa hallinneet arabidynastiat almoravideista almohadeihin ja nasrideihin. Aikakausien musiikissa sekoittuivat kristillisen, juutalaisen ja arabikulttuurin perinne.

Nimensä levy on saanut viimeisestä muslimien Espanjassa hallitsemasta valtakunnasta eli Granadan kuningaskunnasta. Jälkimaailma on halunnut puhua maurilaisten vallasta Espanjassa kulttuurin, sivistyksen ja suvaitsevaisuuden kulta-aikana, jolloin uskonnot elivät rauhassa rinnakkain. Nykytiedon mukaan maurilaisvalta suvaitsi mitä vain, kunnes hallitsijadynastia vaihtui ja uudet vallankäyttäjät tahtoivat osoittaa muutosten tuloa uskonvainoilla. Sävyt ja tunnelmat vaihtuvat levyllä tansseista palatsien hiljaisuuteen ja valituksiin aikojen huonontuessa. Albumi on sananmukaisesti monikulttuurisuuden ylistys, koska musiikissa eri kansojen vaikutteet löytävät toisensa.

3

Vaikka kuvitteellisesta yorkshireläisestä pikkukaupungista kertovan englantilaisen tv-sarjan Happy Valleyn ensimmäiset jaksot tulivat Suomessa nähtäville 2015, itseltäni kesti tähän vuoteen saakka päästä kiinni rikosdraamasarjaan, joka imuroi kehuja katsojilta ja kriitikoilta.

Pikkukaupunkilaisen ylikonstaapeli Catherine Cawoodin (Sarah Lancashire) arjessa työt ja perhe-elämä lomittuvat toisiinsa tavalla, joka synnyttää väliin hiuksia nostattavaa jännitystä ja toisinaan taas makaaberia huumoria.

Sarjan kuvaama poliisityö on kuluttavaa jalkatyötä, ovien kolkuttelua ja tietolähteiden puhuttelua. Eri-ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia ja suurelta osin ongelmaisia ihmisiä, joilla on, jos mahdollista, vieläkin ongelmaisempia kumppaneita.

Happy Valley viimeistään teki tunnetun Sarah Lancashirestä, joka oli jo ennen sarjaa tehnyt pitkän rivin tv-rooleja, myös pistäytymiset Komisario Morsessa ja komisario George Gentlyn tutkimuksissa.

Sarjaa on ylistetty realistisena tv-draamana, ja on Happy Valley paljolti sitäkin. Mutta tapa, jolla sarja nostaa yhden päähenkilöistään yli-ihmismäisen kaikkivaltiaaksi superroistoksi, kertoo ainakin sen, että kyseessä on fiktio. Se, että Tommy Lee Royce (James Norton) vaikuttaa pystyvän kuulemaan ja näkemään kaiken, melkein jo naurattaisi kunnes muistaa hänelle kirjoitetun rikoshistorian.

Happy Valleyn kolme kautta Yle Areenassa.

4

Yksi parhaita syitä hankkiutua Suomen Kansallisoopperaan katsomaan Richard Wagnerin Ring-kokonaisuuden oopperoita on ollut Tommi Hakala, laulaja, jonka suoritukset sodan, runouden, viisauden ja kuoleman jumalan Wotanin roolissa ovat olleet parasta kuultavaa kautta saagan.

Hakala on tehnyt bassobaritoninsa kirkkaudella kunniaa sekä suomalaisille laulajille että Wagnerin musiikille. Wagner haki inspiraatiota Nibelungin sormukseen germaanisesta mytologiasta, jonka Wotan on meille tutuin viikinkitarujen Odinina. Wagnerilta vei tiettävästi 26 vuotta koko teossarjan säveltämiseen. Yhtäjaksoisesti esitettynä Nibelungin sormuksen esittäminen veisi noin 15 tuntia.

Ring-sarjan oopperoita on nähtävillä Yle Areenassa täällä ja täällä.

5

Ranskalaisen sarjakuvan unohdettuihin suuruuksiin kuuluu Gérard Lauzier (1932–2008), jonka työt jäivät harvojen herkuksi, koska Lauzier teki älylliset sarjakuvansa aikuisille.

Hänen leipälajinsa oli satiiri, jonka avulla Lauzier pilkkasi moniin kuppikuntiin jakautunutta ranskalaista vasemmistoa, Ranskan kommunistista puoluetta, uraohjuksia ja muita hössöttäjiä sekä iskulauseiden orjia, tulivat he viherpiipertäjistä, keskiluokasta, älymystöstä tai yritysmaailmasta.

Sivistysmaa Ranskassa on lukijoita älykkäälle satiirisarjakuvalle. Meillä hyvää satiiria luetaan ja julkaistaan varsin vähän. Suomessa oli ainakin joskus saatavilla Lauzierin sarjakuvista Carlsen-yhtiön julkaisemia ruotsinnoksia. Nyt luettuna Lauzierin albumit, kuten ainokaiseksi suomenkieliseksi käännökseksi jäänyt Semicin 1990 julkaisema Elämän pirstaleita 1, vaikuttaa hyvinkin purevalta teokselta. Se osoittaa, että sekä kaksinaismoraali että sitä pilkkaava satiiri ovat ikuisia.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua