Parasta juuri nyt (27.10.): Years and Years, go, Neil Tennant, NASAn livestriimi, kirjaston kausikortit

27.10.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lepe Parviainen on jäänyt koukkuun vaikeasti googletettavaan go-peliin ja nauttinut Pet Shop Boys -laulajan lyriikoista.

1

Years and Years (2019, HBO) taitaa jäädä mieleeni yhtenä tämän vuoden parhaista sarjoista. Sarjassa seurataan monin tavoin hajoilevan manchesteriläisen perheen elämää vuodesta 2019 viisitoista vuotta eteenpäin. Emma Thompson loistaa populistisena puoluejohtajana, jolla on hervoton pohjoisenglantilainen aksentti. Sarjan naishenkilöt ovat vahvoja niin hyvässä kuin pahassa. Bechdelin testi menee läpi että heilahtaa!

Jakso jaksolta dystopia synkkenee ja muuttuu toivottomammaksi. Britannian politiikka nuivahtaa oikein huolella, talous sukeltaa ja tavallisen kansalaisen elämästä tulee silkkaa arpapeliä. Tulevaisuuden teknologiat ovat kerrankin enimmäkseen arkisia ja uskottavia eivätkä mitään ilmassa leijuvia holodekkejä. Yksi sarjan muistettavimpia hetkiä onkin, kun perheen teini uskoutuu vanhemmilleen ”en viihdy kehossani, olen trans” ja vanhemmat ymmärtävät avautumisen aivan väärin, kuten katsojakin.

Käsikirjoittaja Russell T Davies (mm. Doctor Who, Queer as Folk) on kertonut kypsytelleensä sarjan ideaa lähes 20 vuotta. Sarja on katsottavissa HBO:n suoratoistopalvelussa.

2

Tiedättehän ikivanhan kiinalaisen go-pelin (500 eaa.), joka hämmentävästi onkin kiinaksi wéiqí, koreaksi baduk ja melko ärsyttävä googletettava? Mustat ja valkoiset kivet? Pelin säännöthän ovat melko yksinkertaiset jahka ne oppii, mutta gon pelaajat ovat superälykkään maineessa: peli käy huomattavan monimutkaiseksi ja vaatii kykyä laskea siirtoja ja hahmottaa kompleksisia rähinöitä laudalla.

Tampereen go-mestaruudesta käydään juuri parhaillaan mittelöä. Turnauksen pelit pelataan paikassa ja aikana, jonka paritetut pelaajat sopivat keskenään. Paikkana saattaa olla jommankumman pelaajan koti, mutta jos olet onnekas, saatat nähdä mestaruusmatsin livenä Olutravintola Konttorissa, jossa sunnuntai-iltaisin muutenkin käydään tätä elämän ja kuoleman taistoa pelilaudoilla.

Ja jos haluat vain kokeilla gota ilman sosiaalista ulottuvuutta ja olutta, voit ladata puhelimeesi vaikkapa pedagogisesti hyvin mietityn korealaisen Go Championship -opetussovelluksen. Sillä todistetusti vaikka 5-vuotias oppii pelin alkeet. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen peli vaatii maksuksi helmiä, joita voi ostaa sovelluksesta n. kympillä kuukauden tarpeiksi.

3

Kiihkeimmät Pet Shop Boys -fanit varmasti saivat Neil Tennantin kirjan One Hundred Lyrics and a Poem (2018) jo viime jouluna, mutta itse poimin sen kirjaston musiikkiosaston uutuuksista vasta viime kesänä. Tennant kertoo siinä taustatarinan sadalle PSB-biisille, hiteistä harvinaisiin b-puoliin.

Jokainen fani toki tietää Neilin viehtymyksen venäläiseen kirjallisuuteen ja klassiseen musiikkiin, identiteettivaihdoksensa ja katolisen kasvatuksensa, mutta inspiraatiota sanoituksiin on ammennettu myös lukuisista elokuvista, skandaaleista ja tarkoista pysäytyskuvista eri puolilla 1980-luvun Lontoota, ruumisvarkaista ja taksikuskien höpinöistä. Jonasgardellmaista It Couldn’t Happen Heren taustatarinaa varten kannattaa varata Nessu-paketti käden ulottuville.

Jos sinäkin olet jo pohtinut 32 vuotta, mitä tekemistä vuokranmaksulla ja rakkaudella on keskenään, et saa siihen edelleenkään varmaa vastausta. Sen sijaan: Suomi mainittu, torille, ö-ö-ö!

4

Perjantaina 18.10.2019 koettiin suuri mediahulabaloo NASAn kahden naisastronautin suorittaessa 7-tuntista avaruuskävelyään kansainvälisen avaruusasema ISS:n ulkopuolella. Jessica Meir ja Christina Koch saivat nimensä historiaan ensimmäisinä naisina, jotka ovat kävelleet työparina samanaikaisesti avaruudessa. Akkujen vaihtamisen seuraaminen ei koskaan ole ollut näin jännää!

NASAn livestriimiä oli viihdyttävää katsella, vähän samaan tapaan kuin Nordic Boring -televisiogenren helmiä Juhannusjuna Helsingistä Rovaniemelle tai 5-päiväinen Hurtigrutenin laivamatka. Todellisuuden tuntua vääristävän lähetyksen sympaattista antia olivat myös trollit, jotka koettivat vakuuttaa kanssakatsojiaan siitä, että lähetys tulee oikeasti Hollywoodin kellareista tai uima-altaasta: ”Ihan selvästi kelluu vedessä, ei näytä realistiselta!”

Katkeileva ääni viestinvaihdosta astronauttien ja valvontakeskuksen välillä nosti aika ajoin ihokarvat pystyyn. Loppuhuipennuksena Kochin hanskaan huomattiin tarttuneen jotain avaruusmöhnää, ja hansikas suljettiin varmuuden vuoksi jeesusteipillä muovipussiin.

Koko mediatapahtuman voi elää uudelleen NASAn YouTube-kanavalla. Kansainvälisen avaruusaseman tapahtumia voi seurata myös ISS Live Now -sovelluksen kautta, joka lähettää livekuvan ohella NASA TV:n ohjelmaa. Kaikki tämä PR-hössötys tähtää tietenkin vuoden 2024 Artemis-projektiin, jossa ihmiskunta menee seuraavan kerran Kuuhun.

5

Silti upein juttu juuri nyt on kyllä Tampereen pääkirjastosta Metsosta lainattavat kausikortit! Kirjastosta voi nyt lainata viikoksi kausikortin jos jonkinlaiseen urheilu- tai kulttuuririentoon.

Mukana kokeilussa ovat Ilves, Tappara, Tampereen Pyrintö, G Livelab, Tullikamarin Klubi, Tampere-talon Sorsaklubi, Vastavirta-Klubi ja Tanssiteatteri MD. Korteilla pääsee siis ilmaiseksi katsomaan jääkiekkoa, korista, futsalia tai tanssia tai livekeikoille katsomaan mitä tahansa jazzista punkkiin. Eritoten uudessa G Livelabissa kannattaa käydä keikoilla fiilistelemässä, miten tunnelmalliseksi klubiksi Frenckellin pannuhuone on saatu muutettua.

Lepe Parviainen