Syytettynä Israel. Kuva: Pertti Pesonen
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Leena Reikko katsoi ohjelmia konfliktista Israelin ja palestiinalaisten välillä, kertasi puutarhaoppeja ja ihastui uuteen saamelaiskirjaan.
1
Ulkolinja on Ylen ajankohtaisohjelmista ainoa, jossa toimittaja ja kuvaaja edelleen matkustavat johonkin mielenkiintoiseen kohteeseen keräämään materiaalia. Lopputulos auttaa meitä laajentamaan maailmankuvaamme ja ymmärtämään uutisten takana olevia tekijöitä. Tähän eivät loputtomat studiokeskustelut yksinään mitenkään pysty, koska ne näyttävät vain keskustelijoiden kasvot.
Syytettynä Israel (2025) on hyvä katsoa, vaikka tekee pahaa. Israelia syytetään kansanmurhasta kansainvälisessä tuomioistuimessa, mutta pääministeri Netanyahun hallitusta syytetään monesta myös Israelin sisällä, sillä läheskään kaikki eivät hyväksy hallituksensa toimia.
Toimittaja Pertti Pesonen ja kuvaaja Ivar Heinmaa ovat tehneet yhdessä useita Ulkolinjoja ja sen huomaa; kuva ja tarina täydentävät toisiaan, tekijöiden yhteistyö sujuu.
Pesonen sai Ylen irtisanomisissa potkut, joten parivaljakon tekemiä ohjelmia on tämän jälkeen tulossa enää vain yksi.
Syytettynä Israel Yle Areenassa.
2
Ainoa kotimaa jatkaa saman konfliktin aihepiirissä ja ahdistaa vielä enemmän, mutta on hyvä katsoa myös.
Palestiinalais-israelilaisyhteistyönä tehty elokuva miehityksestä ja ystävyydestä voitti dokumenttielokuvien Oscarin.
Palestiinalainen Basel on kuvannut vuosia kotikylänsä tuhoamista ja yhteisön hajottamista. Läheskään kaikki israelilaiset eivät hyväksy hallituksensa toimia miehitetyllä Länsirannalla ja yksi heistä on Yuval, toimittaja. Kaksi nuorta miestä tutustuu ja ystävystyy protestoinnin keskellä.
Dokumentissa hyvin kuvatun epäoikeudenmukaisuuden todistaminen on raskasta ja tekee kiukkuiseksi. Baselin ja Yuvalin ystävyys herättää kuitenkin myös toivon tunteita.
Ainoa kotimaa Yle Areenassa.
3
Kevät on puutarhatöiden suunnittelun aikaa. Ruotsalaisen Lena Israelssonin kirjat antavat vuodesta toiseen hyvää kertausta harrastelijapuutarhurille.
Israelssonin teoksista löytyy vihjeitä hyötykasvien viljelyyn, kompostointiin, koristekasveihin, kukkiin, mausteisiin, kaupunkiviljelyyn, siirtolapuutarhoihin ja isompienkin kasvimaiden hyödyntämiseen.
Kaikki on kirjoitettu selkeästi, kuvitettu kauniisti ja kokonaisuus on käytännönläheinen ja hyödyllinen – joka kevät.
4
Helga Westin Puhu nukke (Otava, 2025) on raikas, railakas ja uudenlainen kirja saamelaisuudesta. Teoksessa West liikkuu hyvin laajalla aihealueella eikä sen esseitä voi laittaa mihinkään lokeroon; mutta se herättää paljon ajatuksia, antaa ahaa-elämyksiä ja välillä myös hymyilyttää. Hyvin tuoreen oloinen kirja!
5
Pidin ruotsalaisesta draamasarjasta Aika on meidän ja sen vuoksi luin myös Ruth Kvarnström-Jonesin romaanin Grand-hotellin upeat naiset (WSOY, 2025). Toinen syy romaaniin tarttumiseen oli se, että 1970-luvulla aloitin Ruotsi-urani juuri Grand-hotellin huonesiivoojana.
Grand-hotellin naiset on juuri sellainen romaani, jota voi lukea, kun maailma on paha. Se kertoo naisista, jotka taistelevat paikasta miesten maailmassa ja samalla aikoinaan Tukholman hotellien kruununjalokivestä Grand-hotellista. Lukeminen on turvallista, hetkeäkään ei tule sellainen olo, että jollekin kävisi huonosti.
Ruth Kvarnström-Jones on jo vuosikymmeniä sitten ruotsalaistunut britti. Grand-hotellin upeat naiset aloittaa historiallisen romaanisarjan Tukholman helmet.
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (29.3.2025): Lars von Trier, Susipalatsi, Corto Maltese, Nordiska Museet, Precipice
Antti Selkokarin listalta löytyy muun muassa elokuvaa, televisiosarjaa, sarjakuvasankaria ja tukholmalainen museo.
Parasta juuri nyt (25.3.2025): Kuolemaklubi, Habama Chaa, Tampereen taidegalleriat
Sari Harsu on katsellut taidetta ja viettänyt musiikillista iltaa elämän ja kuoleman kysymysten äärellä.
Parasta juuri nyt (27.3.2025): Niclas Pohjola, Dome Karukoski, Kent, euroviisuboikotti, Jenni Vartiainen
Aila-Liisa Laurila on katsellut Putousta ja Pikku Siperiaa sekä hämmästellyt ruotsalaisbändi Kentin paluukeikkoja.
Parasta juuri nyt (24.3.2025) Porin taidemuseo ja Circle, Surrealismi, uudet klassikkokäännökset, KAJ
Marjatta Honkasalo on lukenut Austenia ja Montgomeryä sekä kiertänyt museoita.