Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Merja Häikiö syynää tarkasti läpi työväenopiston ja kansalaisopiston kurssiesitteet ja yrittää samalla jatkaa kesähorrosta mahdollisimman pitkälle.

Hetket-näyttelyssä on esillä nykytaidekeramiikkaa Laura Havannolta ja Leena Hyttiseltä Galleria Rajatilassa.

1

Kesälomani aikana en ole vielä kokenut yhtään tylsää hetkeä, mikä on merkki siitä, että lomailusta ei kannata päästää vielä irti. Loman ja lomatunnelman pitkittäminen vaatii hieman suunnittelua. Aioin tehdä pakolliset tehtävät parina tai kolmena päivänä viikossa, niin pitkään kuin se vain on mahdollista, ja lomailen loppuajan. Laitan puhelimen äänettömälle illalla, jotta saan jatkaa uniani niin pitkään kuin nukuttaa. Lomaa on vielä jäljellä.

2

Lomatunnelman ylläpitäminen onnistuu myös uppoutumalla hyvään kirjasarjaan. Itse olen säästellyt Elena Ferranten Napoli-sarjan aloittamista siihen hetkeen, jolloin minulla on mahdollisuus lukea ne halutessani putkeen. Ja nyt se hetki on koittanut. Ensimmäiset kaksi osaa sain käsiini ystävältä, ja kolmannen osan sain kirjastosta vain yhden päivän varausajalla, täydellistä. Koukutuin sarjaan heti ja nyt olen ahminut kirjoja onnellisena. Kirjasarjoissa on lohduttavaa se, että ne eivät lopu liian aikaisin kesken.      

3

Tampereen seudun työväenopiston ja Ahjolan kansalaisopiston syksyn kurssiesitteet ovat hyvä keino herätellä itseään lempeästi kesähorroksesta. Arkeen palaaminen on paljon kiinnostavampaa, jos tietää oppivansa ohjatusti uuden käsityötekniikan syksyn aikana. Seuraavaksi jaan teille oman taktiikkani, miten käydä kurssiesitteet läpi niin, että ei vahingossa missaa jotain älyttömän mielenkiintoista satojen kurssien joukosta. Selaa esite rauhallisesti alusta loppuun ja merkitse jokainen kurssi, joka herättää sinussa mielenkiintoa. Ympyröi kurssi ja taita sivun yläreuna, jotta löydät oikean sivun helposti uudestaan. Kun olet käynyt molemmat esitteet läpi, kirjaa erilliselle paperille merkitsemäsi kurssit, kurssin hinta, päivä ja kellonaika.

Tämän jälkeen sinun on helpompi tehdä lopullinen päätös siitä, mille kursseille haluat ensisijaisesti ilmoittautua. Tässä kohdassa sinun kannattaa varautua pettymyksiin. Jos kesähorroksesi on jatkunut liian pitkään voit joutua huomaamaan, että moni muukin on ollut kiinnostunut kudontakurssista, keskustan pilatestunnista, tai keramiikasta. Monet kursseista ovat siis jo täynnä. Tässä kohdassa ei kuitenkaan kannata lannistua. Ilmoittaudu kylmän viileästi varasijalle numero 13 ja jää odottamaan josko tärppää. Onneksi löydät varmasti myös kursseja joihin on vielä tilaa, esimerkiksi Jouluinen havukranssi -kurssi marraskuussa on varma valinta.       

4

Syksyn keramiikkakurssien ollessa täynnä, voi lohduttautua käymällä keramiikka- ja lasimuotoilijoiden, Leena Hyttisen ja Laura Havannon, Hetket-näyttelyssä Galleria Rajatilassa. Nykytaidekeramiikasta nauttiminen on hyvä ensiaskel keramiikan maailmaan, ehkä jo ensi keväänä pääsen myös itse upottamaan käteni kunnolla saveen. Näyttely on avoinna 27.8.2019 asti, joten nyt on aika suunnata askeleet päättäväisesti kohti Hämeenpuistoa.

5

Viimeistään Bamix-sauvasekoittimen surina antaa voimaa alkavaan syksyyn. Pakkasen pullistellessa kesän marja-antimista, on hyvä aika herätellä mielikuvitusta eri tapoihin nauttia näistä herkuista. Hiljattain talouteeni ilmestynyt uusi sauvasekoitin-tuttavuus antaa mahdollisuuksia muuhunkin kuin pelkästään banaanin ja marjan keskenään mössäämiseen.

Merja Häikiö