Siinä se on!
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on vaikuttunut kirjoista, elokuvista ja Tampereen jättiratikasta.
1
Mirja Hämäläisen kirja Avoimet suhteet (Kosmos, 2020) on mainio opas erilaisiin avoimiin suhteisiin. Luettuasi kirjan tiedät, mitä tarkoittavat monogamia, polyamoria, monogamish-suhteet ja metamuru.
Hämäläisen kirja on kuitenkin paljon enemmän kuin vain avointen suhteiden käsikirja. Se on perusteellinen ja yhteiskuntatieteellinen katsaus kaikenlaisiin sosiaalisiin suhteisiin ja niihin liittyviin sääntöihin, vapauksiin, etuoikeuksiin ja rajoituksiin.
Kirja ei aseta suhteita paremmuusjärjestykseen eikä painosta avoimiin suhteisiin. Sen sijaan se kannustaa avoimuuteen ja suhteesta puhumiseen. Monet ihmissuhdeongelmamme johtuvat siitä, että oletamme emmekä kysy ja kerro. Välttyisimme paljolta mielipahalta myös ystävyys- ja sukulaissuhteissa, jos pysähtyisimme miettimään, miksi olemme suhteessa, ja kertoisimme toiveistamme ja tunteistamme rehellisesti.
Lue kirjan arvio täältä.
2
The Crownin neljäs kausi on nyt kaikkien huulilla. Onko Gillian Anderson Margaret Thatcherina nerokas vai pelkkä karikatyyri? Onko sarjan rytmi laahaava vai miellyttävän verkkainen? Ovatko käsikirjoittajat muunnelleet faktoja jo liikaa? Voiko The Crown romuttaa monarkian?
Minulle on oikeastaan aivan sama, onko sarjan neloskausi hyvä vai huono, ja meneekö Andersonin narina ylitse. Väittelen mieluummin prinsessa Dianan hääpuvun oikeaoppisuudesta kuin mistään koronaan liittyvästä.
Ja kun korona ei näytä hellittämisen merkkejä, olisiko aika panna jo seuraava historiallinen epookki tulille. Saisimmeko vääntää seuraavaksi siitä, kuka on oikea valinta John Lennoniksi Beatles-sarjaan?
The Crownin neljäs tuotantokausi on katsottavissa Netflixissä. Lue arvio täältä.
3
Sami Kieksi on eittämättä yksi tämän hetken parhaista dokumentaristeista, ja häntä tarvitaan. Kieksi antaa äänen syrjäytyneille, ahdingossa eläville ja vaikeuksista selviytyneille. Hänen sarjansa Some Deep Story on saanut nyt viidennen tuotantokauden, joka kertoo velkaantumisesta.
Kieksi ei dramatisoi, sääli tai mehustele, vaan antaa päähenkilöiden kertoa tarinansa omin sanoin. Some Deep Story osoittaa, että velkaantumiseen ja köyhyyteen ei ole yhtä syytä. Yksi oppii lapsuudenperheessään mielihyväshoppailun, toisen terveys romahtaa, ja samalla myös talous.
Kieksi on erikoistunut lyhytdokumentteihin. Some Deep Storyn jaksot ovat vain reilun kymmenen minuutin mittaisia. Monen henkilön elämää seuraisi mielellään pidempäänkin, mutta jaksoissa ei ole kuitenkaan kiireen tuntua. Olennainen tulee selväksi, lakonisesti ja mehustelematta.
Some Deep Storyn kaikki tuotantokaudet ovat katsottavissa Yle Areenassa.
4
Onhan se ny komee, meinaan Tampereen ratikka! Vaikka olen suhtautunut ratikkaan myönteisesti, en olisi uskonut, että kun ratikka vilahtaa ikkunamme alta, kiljun hysteerisesti ”siellä se menee kato kato kato, hirvee mötkö!”
Vaikka ratikasta ei tullut pinkkiä, kirkkaanpunainen kaupunkijuna tuo mukavaa väriä katukuvaan. Ja voi morjens, että se on iso. Yhteen Tampereen ratikkaan mahtuu kolme helsinkiläisten säälittävän pikkuista vaunua. Eiköhän tehdä seuraavaksi se funikulaari Pispalaan ja näytetä myös turkulaisille?
Tietoa Tampereen ratikasta ja testiajojen ajankohdista ratikan kotisivuilla.
5
Olen onneton kukkien kanssa, mutta opin joka kesä pitämään hengissä yhtä uutta kasvilajia. Tämän kesän positiivinen yllättäjä oli valmiina puskana ostettu tomaatti, joka tekee satoa edelleen. Ikkunalaudan jukkapalmukin on venähtänyt vuodessa sellaisiin mittoihin, että saan työhuoneeni nurkkaan pian komean suuren palmun.
Odotan jo ensi kesää, jotta voin kokeilla rucolan menestystä parvekkeella. Ei enää timjamia tai rosmariinia. Oreganoa ja minttua taas hankin tuplasatsin.
Kasvit luovat elämään tulevaisuusperspektiivin, kasveissa on toivoa ja elämää. Vaikka yksi kasvi kuolisi, seuraava voi kukoistaa, ja nuupahtanut orkidea voi alkaa kukkia yllättäen keskellä talvea.
Kyllä se tästä.
Janica Brander
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.