Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Hanna Klénin houkutus kehua pelkästään Bon Appétit Magazinen ruokatoimittajia on valtava.

1

Houkutus täyttää viisi Parasta juuri nyt -slottia pelkästään Bon Appétit Magazinen Youtube-kanavan ruokatoimittajilla on vähintäänkin valtava. Vielä suurempi on kuitenkin rakkauteni kanavan valovoimaisinta, ihaninta, hauskinta ja parasta toimittajaa Claire Saffitzia ja hänen Gourmet Makes -sarjaansa kohtaan. Ruokaohjelmia ja -blogeja suurkuluttaneena olen jokseenkin puutunut usean formaatin samankaltaisuuteen ja samojen trendien jankuttamiseen. Gourmet Makes ei sorru näihin. Siinä yhdistyy itselleni rakkaalla tavalla pedanttisuus, sinnikkyys ja aina tarpeen tullen ”riittävän hyvä” -mentaliteetti. Juuri ne asiat, jotka tekevät elämästä parasta mahdollista ja kokkauksesta kivaa.

Ohjelman konsepti on yksinkertaisuudessaan tämä: joka jaksossa Claire valmistaa gourmet-version jostain teollisesta herkkuklassikosta (Kit Kat, Starburst, Twix, Doritos, Pringles, Ferrero Rocher ja niin edelleen). Prosessi alkaa alkuperäisen maistelulla, osiin purkamisella ja sisällysluettelon analysoinnilla. Tästä käynnistyy useamman päivän projekti, jossa snäksi rakennetaan kasaan alusta alkaen. Tavoitteena on saada aikaan jotain vielä parempaa, mutta samalla hyvin alkuperäiselle uskollista. Poiketen monesta kokkiohjelmasta myös vastoinkäymiset, epäonnistumiset ja hepulit on otettu mukaan materiaaliin, ja se juuri on parasta. Koekeittössä hääräävät kollegat ovat upea bonus (Brad Leone! Chris Morocco!), kuten myös Manhattanin juovuttavat maisemat One World Trade Centerin ikkunoista.

2

Lisää ruokaa! Piipahdimme hiljattain Moskovassa, jossa lyhyen matkan aikana täytyi ehdottomasti saada niin paljon georgialaista ruokaa kuin mahdollista. Georgialaisen keittiön tunnetuin juttu taitaa olla tuo pannupizzamainen juustopiiras hatšapuri. Mutta mikäli mahdollisuus tarjoutuu, suosittelen nappaamaan ensisijaisesti minkä tahansa pkhalin. Nämä kasviksista ja pähkinöistä jauhetut, sievät värikkäät pallerot ovat fantastisia! Koska tätä (ja kaikkea muuta herkullista) on pakko saada lisää, eikä Tampereella ole ainuttakaan ravintolaa, joka georgialaisia herkkuja tarjoisi, on ruokakunnassamme tutkittu ahkerasti viime päivinä reseptejä täältä.

Sinisen sarviapilan ja khmeli suneli -mausteseoksen kimppatilauksesta kiinnostuneet ilmoittautukoot…

3

Pysykäämme vielä hetki Moskovassa. Jokaisessa turistioppaassa komennetaan mars metroon tuossa valtavassa metropolissa. Ja oikeassahan ne ovat: Moskovan metro on juuri niin vaikuttava maanalainen monumentti kommunismille kuin voi kuvitella. Mosaiikit, lyijylasit, marmoripylväät ja pyörryttävän pitkät rullaportaat salpaavat hengen. Metro myös toimii upeasti ja kumman väljässä tunnelmassa, ottaen huomioon että 6–9 miljoonaa matkustajaa vuorokaudessa on ns. melko monta sukankuluttajaa.

Yksi huomattavin ero muihin kokemiini miljoonakaupunkien metroihin oli kuitenkin totaalisen ihana mainosten puute sekä asemilla, rullaportaissa että junissa. Ehkä juuri tämä aspekti, ja valtava mittakaava, loi yllättävän rauhallisen tunnelman tähän maanalaiseen muurahaispesään. Spekuloin itsekseni mainostykityksen puutteen olevan kenties neuvostojäänne. Pienellä googlailulla selvisi, että kyseessä on kuitenkin sotkuinen riita metron ja jonkun mainostoimiston välillä, jonka seurauksena kaikki mainokset on poistettu verkostosta toistaiseksi. Kauan eläköön tämä riita ja riitautukoon moni muukin julkisen liikenteen taho maailmassa.

4

Paras metodi pään tyhjennykseen juuri nyt: korttipeli kuusikymmentäkuusi. Jos vietätte aikaa kahden hengen yksiköissä ja kaipaatte iltaanne hetkessä elämistä, suosittelen vahvasti tätä suhteellisen simppeliä tikkipeliä. Molemmat pelaajat tavoittelevat tikkiensä kautta pistelukua 66 ja kumpi sen ensimmäisenä saavuttaa, voittaa jaon. Mutta! Pisteitä ei saa merkata ylös, eikä tarkistaa pelin aikana, vaan ne pitää muistaa ja laskea päässä. Kamalaa! Ihanaa! Ei voi jutella, ei voi ajatella, voi vain toistella sen hetkistä summaa hiljaa mielessään.

Ynnätessä uusia tikkejä liikkeet hidastuvat toisinaan laiskiaismaisiksi ja silmät harhailevat mahtavan vajaamielisesti ympäri huonetta. Väärinlaskusta rangaistaan, eli panokset ovat kovat. Mindfulness! Tarkemmat säännöt löytyvät esimerkiksi täältä.

5

Lopuksi hyvin tavanomainen, mutta erinomainen juomasuositus. Tämä toimii muun muassa lohdullisena siltana kesän ja syksyn välillä, on osuva mihin tahansa vuorokaudenaikaan ja soveltuu yhteen jokaisen yllä listatun parhauden kanssa: iso kupillinen hyvin haudutettua (+5 min) piparminttuteetä. Kaltaiseni maitoteefriikit voivat lorauttaa joukkoon tilkan kauramaitoa ja hunajahan nyt on hyvää aivan missä tahansa.

Hanna Klén