Parasta juuri nyt (21.7.2023): Uusi Tampere, Illuusioiden kirja, Hiilenmustat aamut, Odysseus Festival, Radio Sami Yaffa

21.07.2023
Kannet

Kuvat: Tammi / Sammakko

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Festivaaliviikonloppuun valmistautuva Janne Laurila on lukenut Austenia ja Andersonia.

1

Tänään alkaa Uusi Tampere (21.–22.7.2023) ja vaikka minulla on tapahtumaa järjestävänä vahvasti oma lehmä ojassa, odotan tapahtumaa kärsimättömällä innolla!

Pienfestivaalin kuratoiminen – ajankohtaisen ja kiehtovan musiikin koostaminen yhdeksi herkulliseksi kokonaisuudeksi – on työssäni eräänlainen karkkipäivä.

Tänään perjantaina näemme ja kuulemme paitsi mainion uuden levyn julkaissutta Samuli Putroa, myös muun muassa hienoa ruotsalaista lauluntekijää Alice Bomania, syksyllä uuden levyn julkaisevaa Lyytiä sekä kiehtovaa malilaiskitaristia Ahmed Ag Kaedya.

Lauantaina liikumme elektronisemmissa maailmoissa. Erityisen paljon odotan COBRAH’n ja nuoren tuottajalahjakkuuden Yuné Pinkun keikkoja!

Paikan päällä on myös bingoa, musavisaa, herkullista ruokaa ja muuta. Toivottavasti siis nähdään Tavara-asemalla!

2

Kesällä ihmiset tuntuvat lukevan enemmän kirjoja, mikä on tietysti hienoa. Itse olen tällä hetkellä puolivälissä Paul Austerin Illuusioiden kirjaa (suom. Erkki Jukarainen; Tammi, 2016).

On mielenkiintoista lukiessaan havainnoida, kuinka Auster rakentaa hahmojaan ja näiden motiiveja. Lisäksi kirjassa on paljon elokuva- ja kirjanörtteilyä, mikä tietysti miellyttää kaltaistani.

Yle Areenassa on jokin Auster-teemainen dokumenttikin, täytyy kurkkia se jahka festivaalit hellittävät!

3

Luin myös Brett Andersonin muistelmateoksen Hiilenmustat aamut (suom. Sirje Niitepõld; Sammakko, 2018), joka kertoo hänen nuoruudestaan ja kasvamisestaan Suede-yhtyeen laulajaksi.

En ole mikään älytön Suede-fani, mutta Andersonin teksti on soljuvaa ja runollista, elämänmakuistakin jopa! Innostuin taas pitkästä aikaa kuuntelemaan monia kirjassa esiin pompahtavia yhtyeitä, sellaisia kuin Elastica tai The Fall.

Nuorempana minua toisinaan sanottiin Brett Andersonin näköiseksi, tosin muitakin mielipiteitä oli. Kerran kävelin kadulla kädet nahkatakin taskussa, kun minua heitettiin ohiajavasta autosta pullolla. Pullo rikkoontui muutaman metrin päähän katuun ja auton ikkunasta huudettiin: ”Vitun Savage Garden!”

4

Kirjat ja festivaalit hallitsevat vapaa-aikaani ja vähän työaikaanikin näin sydänkesällä. Olen todella innoissani, että pääsen sunnuntaina Helsinkiin vierailemaan Odysseus-festivaalille (21.–23.7.2023) Lonnan saareen.

Loistavasti kuratoitu ja taiteellisesti kunnianhimoinen Odysseus olisi jokavuotinen kohteeni, jollei se osuisi aina samaan viikonloppuun kuin Uusi Tampere. Tänä vuonna pääsen paikalle, kun Jukka Nousiaisen kanssa muodostamani Vaisu Luksus -kokoonpano esiintyy tapahtumassa sen viimeisenä päivänä. Viikonlopun kestävässä tapahtumassa nähdään lisäksi muun muassa Mary Lattimore, Kuupuu, Valtteri Laurell Nonet, Horseface ja Joose Keskitalo.

5

Olen pitkään julistanut tälläkin palstalla rakkauttani toimitettuihin radio-ohjelmiin. Harmikseni kesällä niistä monet ovat tauolla, pitäähän radiotoimittajienkin vissiin lomailla.

Mukavaa balsamia vajeeseen on jo useamman kesän ajan tarjonnut Sami Yaffa, jonka kesäsarjan uusinta ja kuudetta kautta on nyt kuusi jaksoa Yle Areenassa. Laajasti musiikkia diggaileva Yaffa on radiotoimittajana ihana sekoitus asiantuntemusta, innostusta ja kokemuksen tuomaa swaggeria – ja biisivalinnatkin ovat hyviä!

Radio Sami Yaffa sopii hienosti junamatkoille ja koiralenkeille.

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua