Parasta juuri nyt (21.6.2022): Utterinvuori, autotalli, Karkki Mäkelä & Lauri Mäkimurto, Komisario Lewis

21.06.2022
IMG20220615121736

Utterinvuori Hauholla. Kuva: Juho Hakkarainen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juho Hakkarainen on mennyt metsään, touhunnut autotallissa ja käynyt Haiharan taidekeskuksessa.

1

Viime viikolla kävimme työporukalla virkistäytymässä Utterinvuoren suojelualueella Hauholla. Utterinvuori on 54 hehtaarin kokoinen vuorenlaelle ja sen lähimaastoihin levittyvä metsäalue, jonka Luonnonperintösäätiö osti ja suojeli Pelimetsä-hankkeen turvin vuonna 2020. Utterinvuoren ylispuut ovat metsän vanhimmissa osissa monisatavuotiaita ja maasto on korkeuseroineen vaihtelevaista.
Aivan upeaa on vanhan metsän ilmeikäs äänimaisema pörriäisineen ja lintuineen – kuulimme retkellä muun muassa hippiäisen ja peukaloisen – sekä ihmeellinen valo, joka siivilöityy lehtien ja havujen seasta metsän sisään ja paljastaa vihreästä sammalesta lukemattomasti sävyjä. Mieleen painuivat myös upeat kilpikaarnakoivut, polun yli tepasteleva pyylevä pyy sekä korppiperhe, jonka poikaset potivat repaleisesta raakunnasta päätellen äänenmurrosta.

Utterinvuoren videoesittely. Utterinvuori Luonnonperintösäätiön sivuilla.

IMG20220615123334

Kuva: Juho Hakkarainen

2

Onnea on oma autotalli, olkoonkin vuokra-sellainen, vaikkei siellä olisikaan autoa. Sormet voi sotkea moottoriöljyn sijasta öljyväreihin – tai sitten akryyliväreihin, jotka ovat käytännöllisempiä, vaikkeivat aivan yhtä loistavasti hehkukaan.
Kevään aikana olen perustanut autotalliimme oman töherrystehtaani, jonne on näppärä vetäytyä, jos on niin sanotusti lämmittänyt yliskamarinsa liian kuumaksi (lähde: Pohjanmaan Kansa nro 131, 14.11.1935) tai jos muuten vain rupeaa vintillä tsipunoimaan (lähde: Esa Pulliainen Pekka Laineen kertoman mukaan).

Parin vuoden tauon jälkeen olen siis jälleen löytänyt maalaamisen ilot ja villit materiaalikokeilut. Jos inspiratsiooni uhkaa maalipensseleiden parissa ehtyä, on autotallin hämäriin rahjattu myös muutama mekaaninen kirjoituskone. Ja tottahan siellä voi polkupyörääkin rassailla kesän reissuja varten. Varsinkin hellepäivinä on asuinhuoneuston alla mukavan viileä lymyillä ja touhuta mitä sattuu.

3

Joskus on kellarikerroksesta päivänvaloonkin noustava, ja silloin ovat pihahommat ne parhaat hommat. Pihamaalta löytyy jos jonkinmoista virikettä: perunapeltoa, kukkapenkkiä ja kasvimaata. Etenkin kompostin herättely on viime aikoina inspiroinut, samoin pitkät illat nuotiolla. Pihan perällä nököttävän kesähuoneen ehostaminen on koukuttavaa hommaa sekin. Sympaattinen koppero on somistettu yrteillä, huonekasveilla ja tomaatin- ja paprikantaimilla. Sateet ropisevat mukavasti sen valokatteeseen. Silloin kun ei sada, voi loikoilla taivasalla puiden väliin viritetyillä riippumatoilla.

Jos mielii hyötyliikkua, voi työnnellä ruohonleikkuria, tai jos hyödyttömästi tahtoo urheilla, voi lyödä sulkapalloa tai heittää Mölkkyä. Mahdollisuudet ovat monet, ja jos oikein avarasti ymmärretään, laskettakoon pihapiiriin kuuluvaksi myös Haiharan venepaikka, jossa seuraavaa soutukertaa odottelee Ainoksi ristitty pirtsakanpunainen paatti.

Sopivaa musiikkia pihapuuhasteluun.

4

Lauri Mäkimurto Paakkola Beach

Lauri Mäkimurto: Paakkola Beach. Kuva: Juho Hakkarainen

Kivenheiton päässä pihastamme sijaitsee Haiharan taidekeskus, jonka Tallissa on tällä hetkellä esillä Karkki Mäkelän ja Lauri Mäkimurron yhteisnäyttely Taikapeili. Tampereella asuvien taiteilijoiden tekemistä yhdistää ekspressiivinen ote, joka varsinkin näyttelytilan yläkerrassa pääsee valloilleen. Teoksia – sekä maalauksia että veistoksia – on yhteensä esillä peräti seitsemisenkymmentä, joten katseltavaa riittää.

Taidekeskuksen pihapiiristä löytyy muutakin kivaa, muun muassa viihtyisä Haiharan Kahvikamari sekä Runebergin mökki, jossa toimii taide- ja käsityömyymälä. Kartanon vehreällä puistoalueella järjestetään kesän aikana runsaasti tapahtumia, muun muassa joogakursseja, taidetyöpajoja, nukketeatteriesityksiä sekä puistokonsertteja.

Karkki Mäkelän ja Lauri Mäkimurron Taikapeili-näyttely on esillä Haiharan taidekeskuksen Tallissa 3.7.2022 asti.

5

Iltaisin on otettava vauhti pois, joten silloin on tullut tuijoteltua Yle Areenasta Komisario Lewisin jaksoja. Komisario Lewis syntyi maineikkaan Komisario Morsen spin-offina. Siinäkin ratkotaan rikoksia Oxfordin yliopistokaupungissa.

Morsen apulaisena aikoinaan toimineella Robert ”Robbie” Lewisillä ei ole maine noussut hattuun, vaikka hänet onkin ylennetty komisarioksi. Kevin Whatelyn esittämä Lewis on turvallisen harmaa, siisti ja savuton heppu, joka tallustelee jalat tukevasti maassa, eikä koskaan ota liian monta pinttiä olutta tai tee itsestään turhaan numeroa. Hänen aisaparinsa James Hathaway kyllä polttaa senkin edestä, mutta on melkoisen hillitty kaveri hänkin, vaikka onkin opiskellut teologiaa ja sen myötä sisikunnissa myllertää aika ajoin.

Sarjassa ei pahemmin tapahdu sopimattomia – mitä nyt tietysti murhia, mutta ne tuppaavat ratkeamaan mukavasti sopivien mutkien kautta, eikä väkivaltaa juurikaan näytetä. Tahti on niin turvallisen verkkainen, että sarja sopii hyvin puuhakkaiden päivien päätteeksi.

Komisario Lewis Yle Areenassa.

Juho Hakkarainen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua