Parasta juuri nyt (21.3.2020): Geoguessr, MS-Dos-pelit, Cmd.fm-nettiradio, Tyler Vigenin korrelaatiokone

Arttu Rantakärkkä
21.03.2020

Mitähän sitä pelaisi? Internet Archivessa riittää vaihtoehtoja. Kuvakaappaus.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Arttu Rantakärkkä kaiveli koronaeristyksen piristykseksi parhaita konsteja tappaa aikaa internetissä verkkoselaimensa kirjanmerkkien kätköistä.

1

Missä mahdan olla? Tähän tiivistyy Geoguessrin (sic) perusasetelma. Pelaaja saa eteensä satunnaisesti valikoituneita Googlen Street View -kuvia ja yrittää parhaansa mukaan ruksata sijaintinsa kartalle. Aiemmin täysin ilmainen peli on nyttemmin vienyt joitakin ominaisuuksiaan maksullisen jäsenyyden taakse, mutta ilmaisversionkin parissa riittää hupia.

Allekirjoittaneen kaikkein kuumottavin hetki Geoguessrin parissa oli, kun tekoäly heitti minut alle 400 metrin päähän Kalifornian Santa Barbarassa sijaitsevasta lapsuudenkodistani. NE TIETÄÄ!

2

Miksipä et käyttäisi luppoaikaasi itsesi kehittämiseen! Kuten solmionkin, myös kengännauhojen solmimistapoja on lukemattomia ja niissä kaikissa on puolensa. Toiset ovat nopeampia, mutta kostautuvat suurempana aukeamisriskinä. Toisiin taas menee tovi, mutta palkintona on mielenrauha siitä, ettei kengännauhojen aukeamista tarvitse pelätä vaikka joutuisi ottamaan juoksuaskeleitakin bussista myöhästymisen uhatessa.

Itse ajattelin opetella lähiaikoina Ianin patentoidun turvasolmun (Ian’s Secure Shoelace Knot), jonka olen näköjään lisännyt selaimeni kirjanmerkkeihin elokuussa 2009. Mitäpä sitä tämmöisten asioiden kanssa kiirehtimään!

3

Valintojen maailma! Cmd.fm on musiikin aarreaitta. Kuvakaappaus.

Jos pelihammasta kutittaa, Internet Archivessa on vuodesta 2014 ollut pelattavissa mykistävä 6 979 MS-DOS-pelin kokoelma, joista jokaiseen voi sukeltaa suoraan selaimessa. Mukana on rakastettuja klassikoita kuten Leisure Suit Larry, Prince of Persia, Doom II ja Maniac Mansion, mutta toisaalta myös määrätön määrä (paikoin varmasti syystä) unohdettuja nimikkeitä, joihin perehtyminen on tutkimusmatka kaukaiseen lähihistoriaan.

Vinkki: järjestä pelilista avauskertojen mukaan käänteiseen järjestykseen ja ota selvää, millaisia pelikokemuksia ovat vaikkapa Tommy’s Kiddie Cards, Muck Men From MARS! ja Moraff’s Monster Memory. Ehkä hyviä, ehkä ei!

4

Cmd.fm on käyttöliittymältään minimalistinen Soundcloud-rajapinta eli nettiradio, jota ohjaillaan komentorivin avulla. Siitä jaaritteleminen tässä yhteydessä sotisi palvelun eetosta vastaan, joten pulinat pois: aseta kuulokkeet korvillesi, valitse genre ja lähde musiikkiseikkailulle!

5

Nämäkin asiat korreloivat – tietysti! Kuvakaappaus.

Tiesitkö, että Iowan osavaltion avioerokäyrä korreloi hämmästyttävän tarkasti raajojen amputaatioista johtuvien kuolemien kanssa? Tai että margariinin kulutus Yhdysvalloissa korreloi junaonnettomuuksissa kuolleiden autoilijoiden määrän kanssa?

Nämä ja rajattomasti muita korrelaatioita voi löytää tilastotieteilijä Tyler Vigenin korrelaatiokoneen avulla, joka auttaa näkemään maailman todelliset kausaliteetit ja riippuvuussuhteet.

Vigen on koonnut naurettavimmat löytämänsä korrelaatiosuhteet kirjaksi ja julkaisee niitä myös päivittäin verkkosivuillaan.

Arttu Rantakärkkä