Jodie Comer Prima Facie -monologissa. Kuva: National Theatre at Home
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anna Hollingsworthin listalta löytyy brittiläistä monologia, suomalaista ekspressionismia ja asiaa pakkosuomalaistamisesta.
1
Olen ennenkin hehkuttanut tällä palstalla Britannian kansallisteatterin nettikatsomoa, National Theatre at Homea. Nyt katselusuositus menee Prima Facie -monologille. Siinä nuoren asianajajan ura on rakettimaista nousua menestyksestä toiseen, kun hän puolustaa seksuaalirikoksista syytettyjä tarkasti rakennetuilla ristikuulusteluilla. Kun hänet itse raiskataan, koko oikeusjärjestelmä, johon hän on uskonut sokeasti, alkaa murentua. Näytelmä on psykologisesti tarkkanäköinen, ja se onnistuu hyppimään hauskasta kauhistuttavaan. Killing Even Jodie Comerin suoritus on hengästyttävä.
Prima Facie katsottavissa 9.3.2023 saakka.
2
Kun Britanniassa ollaan, pysytään siellä vielä hetki. Käsikirjoittaja ja ohjaaja debbie tucker green (kyseessä ei ole kirjoitusvirhe; hän haluaa nimensä kirjoitettavan pienillä alkukirjaimilla) on kotimaassaan teatterimaailman tähtiaineistoa mutta Suomessa (vielä) valitettavan tuntematon. BBC Radio 4:llä on tällä hetkellä kuunnelmavalikoimassaan tucker greenin monday, jossa neljä henkilöä kertoo maanantaistaan. Idea on simppeli, mutta siitä kasvaa monitasoinen tarina, joka soljuu melkein runona.
Monday BBC Radio 4:llä.
3
Hiihtolomien lähestyessä tuntuu siltä, kuin kaikilla olisi junalippu Lapin-juniin. Itse kävin siellä jo etukäteen, joten kuunnelkaa: jos matkakohde on Rovaniemi, Rovaniemen taidemuseon näyttely suomalaisesta ekspressionismista on pakollinen pysähdyspaikka. Taidetta tunteella käy läpi tyylisuuntaa 1900-luvun alusta 1960-luvulle ja on kiehtova taidehistorian pikakelaus.
Taidetta tunteella Rovaniemen taidemuseossa 9.4.2023 saakka.
4
Erityisesti Lapin-matkaajien mutta oikeastaan kaikkien lukulistalle laitan Kukka Rannan ja Jaana Kannisen teoksen Vastatuuleen (S&S, 2019). Tietokirja kertoo – kuten alaotsikko tiivistää – saamen kansan pakkosuomalaistamisesta. Se käy läpi kolonisaatiota varhaisista Lapin suomalaisista uudisasukkaista tähän päivään ja yhä jatkuvaan kulttuuriappropriaatioon ja saamelaisten näkemysten ohittamiseen asti. Tällä viikolla saamelaisneuvosto vaati, että Final Fantasy XIV -pelistä poistetaan saamelaisasuja — mikä osoittaa, että kirjalle on yhä tarvetta.
5
Myönnän: eniten aikaa olen kuitenkin käyttänyt realityn parissa. Yle Areenaan on nimittäin tullut Au pairit -sarjan uusin kausi, jossa hollantilaiset myöhäisteinit ja parikymppiset seikkailevat Miamissa ja hoitavat siinä sivussa lapsia. Mukana on Trumpia äänestävä perhe, joka uskoo älykkyysosamääriin, sekä malli, jonka kasvatusmenetelmä perustuu ”hyville viboille” – ja joka toistaa säännöllisesti nyrpeänä, että hyvät vibat ovat menossa piloille. Tätä sarjaa parempia viboja on vaikea löytää.
Au pairit Miamissa katsottavissa Yle Areenassa.
Anna Hollingsworth
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.