Parasta juuri nyt (20.10.2021): ”Ei ole maamme köyhä enää, mutta kulttuurin rahoituksessa se toimii edelleen kuin kehitysmaa”

20.10.2021
veikkaus 1280x0

Näin rahoitetaan kulttuuria.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Matti Mörttinen ilahtui hallituksen kulttuurikahakasta ja kirjamessujen paluusta livemoodiin.

1

Hallituksen kulttuurisota taisi sittenkin olla parasta, mitä kulttuurille on tapahtunut pitkiin aikoihin.

Kyse ei ole pelkästään siitä, että pelätyt leikkaukset peruttiin.

Vihdoinkin on näet käyty vakavaa keskustelua siitä, että kulttuurin tekemiseenkin tarvitaan rahaa.

Rohkeimmat ovat jopa uskaltaneet heittää ilmoille hurjia ajatuksia siitä, miten esimerkiksi maanpuolustus tai maatalous toimisivat, jos niiden rahoittaminen olisi sidottu uhkapelien tuottoihin.

2

Suomalaisessa järjestelmässä on jäänteitä vuosilta, jolloin maamme oli oikeasti köyhä ja sen takia piti keksiä veikkauksen ja raha-arpajaisten tapaisia kiertoteitä tärkeiden asioiden rahoittamiseksi.

Niin kauan kuin ei siirretä uhkapelienkin tuottojen ja kulttuurin rahoituksenkin tapauksissa siirrytä normaaliin yleiskatteelliseen budjettikäytäntöön, on aina olemassa vaara, että tämänkertainen törttöily toistuu.

Toisaalta: onneksi kukaan ei ole ehdottanut, että uhkapelituottojen hiipuminen korvattaisiin edunsaajille nimeämällä Suomen tulevat hävittäjät tunnettujen taiteilijoiden, tieteilijöiden ja urheilijoiden mukaan.

Meillä olisi sitten esimerkiksi hävittäjät nimeltä Arts Fighter, Sports Fighter ja Science Fighter.

3

Tampereen Areenan nimen rahoittamisesta on virinnyt likimain Kurvisen-Marinin kulttuuricocktailin veroinen jännitysnäytelmä. Olisihan se historiaa, jos paikka vihittäisiin käyttöön nimellä, jonka takana olevaa yritystä haetaan samalla selvitystilaan.

Trillerin rinnalla on etenkin somessa kirjoitettu komediaa ehdottelemalla jättiareenalle uusia nimiä Sunny-areenasta Kalelaan.

Vakavasti ottaen: meillä on kaikki syy toivoa, että areena aukeaa ajallaan ja asettuu osaksi kotikaupunkinsa julkikuvaa. Siinä sivussa ei olisi mitenkään haitaksi, jos hankkeen puuhaajat jälkikäteen ottaisivat selvää, mitä tarkoitetaan käsitteellä vauhtisokeus.

4

Kirjallisuusväki jännitti pitkään, miten tänä vuonna käy syksyn perinteisten messutapahtumien.

Hyvin näyttää käyvän. Turussa pidettiin kirjamessut jo, eikä tilaisuuksista tiettävästi tarttunut kehenkään koronaa. Ohjelmapäällikön aviomieskin altistui aivan toisaalla.

Helsingin kirjamessut Pasilan messukeskuksessa ovat vuorossa alle kahden viikon päästä.

Koronapassit esiin ja kansa liikkeelle!

5

Kirjan ystävien lisäksi korona-ajan kärsivällisyyspalkinnon ansaitsee teatteriala.

Rajoitukset ovat vaihdelleet, ja välillä on pidetty penkit täysin tyhjinä. Koko ajan on kuitenkin tehty töitä tavalla tai toisella, vähintään lomautusten lomassa.

Ja onko edelleenkään tiedossa virustartuntoja, jotka olisivat peräisin teatterisaleista? Käsittääkseni ei ole.

Nähtäväksi jää, tuleeko maskeista katsomossa uusi normaali etenkin influenssakausina. Enpä yhtään ihmettelisi, jos tulee.

Matti Mörttinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua