Kauko Röyhkä ja Anneli Aunola haastateltavina vuoden 2021 Kirjafestareilla. Kuva: Aila-Liisa Laurila
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Aila-Liisa Laurila on valmistautunut kirjafestariviikonloppuun, tavannut torilla Sanna Marinin, aikoo käydä Kansallismuseossa ja miettii dinosaurusten aikaa.
1
Ylivoimainen tapahtumien ykkönen on nyt Tampereen kirjafestarit. Ei tarvitse matkustaa kauas päästäkseen kiinnostavien kohtaamisten pariin. Paitsi tietenkin, että monien on pakko tulla kaukaakin viikonlopuksi Tampereelle.
Viime vuonna Tampere-talossa oli innostava, rento ja lämmin ilmapiiri, vaikka koronatauti vielä pelotteli. Tänä vuonna Tampereen Kirjafestareilla on tarjolla liki 200 kiinnostavaa ohjelmanumeroa.
Festareilla on satakunta näytteilleasettajaa, joilta voi löytyä mainioita joululahjaideoita. Bonuksena festareilla on mahdollista bongata livenä julkkiksia, joita ei olisi uskonut tai on aina odottanut tapaavansa.
Juuri palkitut Finlandia-voittajatkin osoittavat teoksillaan, että kirjallisuus on maailman supervoima, joka kantaa ja pitää henkisesti hereillä meitä kaikkien kauheuksien keskellä. Lukemaan kannattaa oppia!
Lukeminen viihdyttää, sivistää, virkistää, kehittää, auttaa, lohduttaa ja ties mitä hyvää. Nämä eivät ole mainoslauseita vaan puhdasta faktaa.
Kulttuuritoimituskin on mukana Kirjafestareilla, vahvalla runouspainotuksella – lue aiheesta lisää tästä.
Tampereen Kirjafestarit Tampere-talossa 3.–4.12.2022.
2
Ranskalainen aikakauslehti Marie Claire listasi Sanna Marinin yhdeksi maailman valovoimaisimmista naisista. Lehti kertoo, kuinka alkusyksystä Marinin bilekohua kritisoitiin aluksi, mutta kaikki muuttui, kun Hillary Clinton pyysi Twitterissä Marinia jatkamaan tanssimista.
Kärkinaisia Marie Clairen listalla on myös Jessica Alba, mistä olen hyvin inspiroitunut. Nyt 41-vuotias Alba aloitti näyttelijänä jo 13-vuotiaana ja on sittemmin luonut omaisuuden kehittämillään tuotteilla. Ne ovat kemikaalivapaita ja myrkyttömiä tuotteita vauvoille ja perheille.
Molemmat naiset jatkavat omaa työtään paremman maailman puolesta ja näyttää siltä, että hitunen toivoa on vielä jäljellä. Sanna Marin puhui vakuuttavasti Tammelantorilla ja lähti sitten Islantiin ja Uuteen-Seelantiin. Päästöt tosin taitavat nousta huikeiksi.
Sillä, että Suomen hallitus kipuilee nyt tuskissaan, ei ole suurtakaan merkitystä ns. isossa kuvassa. Kaikki ajavat omaa asiaansa ja ensi huhtikuun vaalit lähestyvät.
3
Joulukonsertit ovat täällä taas. Tarjolla on runsaudensarvi, josta kannattaa kahmaista joulun alusviikkojen herkkuja niin paljon kuin suinkin ehtii ja jaksaa.
Tarjonnasta näkee, että konsertoijilla on pakottava tarve saada osaamistaan viimein esille. Toivon mukaan kaikki saavat täydet salit kuulijoita ympärilleen.
Esimerkiksi sunnuntaina 4.12.2022 on yksi klassikoista, tamperelaisten näyttelijöiden joulukonsertti Aleksanterin kirkossa. Kerta on 38. ja kolehti kerätään Ruokapankille tamperelaisten vähävaraisten auttamiseksi.
Mikäs sen parempaa, että näinä epävarmoina aikoina on olemassa jotakin tuttua ja turvallista. Joulun ei tarvitse olla yltäkylläinen. Se voi olla hiljainen ja rauhallinen kuin seimiasetelmassa.
4
Suomen kansallismuseossa avautuu 2.12.022 Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) tuotantoa esittelevä näyttely, joka jatkuu 2.4.2023 asti Helsingissä. Esillä on noin sata teosta ja esinettä, maalauksia, grafiikkaa, luonnoksia ja valokuvia sekä kansallismuseon omista kokoelmista että muista julkisista ja yksityisistä kokoelmista.
Katsottavana on myös videodokumentti historiallisesta 3D-rekonstruktiosta Suomen paviljongista vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelystä. Tietenkin mukana on Gallen-Kallelan tunnetuimpia töitä, kuten Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia matkoilta Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan.
Gallen-Kallelan taide on mittaamattoman arvokasta kansallista omaisuutta. Juuri äsken mitattiin yhden Aino-maalauksen arvo Bukowskin huutokaupassa. Öljyväriteos myytiin 400 200 euron vasarahinnalla. Lopullinen hinta lisineen nousi 490 224 euroon.
Gallen-Kallela maalasi useita Aino-teoksia, joista tunnetuin on Ateneumin kokoelmien triptyykki. Taiteilija maalasi sen vuonna 1891 Kainuuseen ja Vienan Karjalaan tehdyn häämatkan jälkeen. Ainon mallina oli morsian Mary Gallen-Kallela.
5
Noin 70 miljoonaa vuotta vanhat luut ovat löytyneet läntisen Romanian alueelta. Tutkijat arvioivat niiden kuuluneen pienehkölle dinosauruslajille, joka on saanut nimekseen Transylvanosaurus platycephalus. Nimen voi suomentaa muotoon ”litteäpäinen matelija Transylvaniasta”.
Dinojen aikakausi alkoi tuolloin olla jo loppupuolellaan. Ne kuolivat sukupuuttoon nopeasti liitukauden lopulla 65 miljoonaa vuotta sitten, kun olosuhteet muuttuivat äkkinäisesti.
Jännittävää, että jättisaurusten aikaan maapallo pyöri nopeammin kuin nykyään. Yhdessä vuodessa oli silloin 372 päivää nykyisten 365 sijaan. Tutkijoiden mukaan vuorokausi oli 70 miljoonaa vuotta siten puoli tuntia lyhyempi kuin nykyään.
Näin tiede on selvittänyt. Itse tiedän varmasti vain sen, että tätä vuotta ei ole enää kuukauttakaan jäljellä.
Aila-Liisa Laurila, teksti ja kuvat
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.