Parasta juuri nyt (2.1.2021): Mozart in the Jungle, Mainio rouva Maisel, blinit, Doom Patrol, iRacing

02.01.2021
PJNPÄÄKUVA

Mozart in the Jungle. Kuva: Amazon Prime

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on katsellut Amazon Primen draamakomedioita ja Disney-lyhäreitä sekä paistanut blinejä.

1

Amazon Primen draamakomediat Mozart in the Jungle ja Mainio rouva Maisel ovat vieneet sydämeni. En yleensä välitä komediasarjoista, mutta nämä kaksi ovat erityisen hyväntuulisia ja energisoivia.

Mozart in the Junglen kaksi ensimmäistä kautta ovat aivan täyttä rautaa. Maestro Rodrigon (Gael García Bernal) lapsenomainen innostus on tarttuvaa, ja Lola Kirken roolisuoritus kompuroivana oboistina New Yorkin sinfoniaorkesterin pyörteissä on valloittava.

”Warrenboyd, what’s going on Warrenboyd!”

2

Blinit ovat mahtavaa herkkua, joten kokeilin paistaa niitä myös itse. Ravintoloissa saamani blinit eivät ole vastanneet omaa käsitystäni blineistä. Ovathan ne kuohkeita ja ilmavia, mutta myös kuivia.

Niinpä otimme ohjeen suoraan tattarijauhopussin kyljestä, nestettä voi lisätä jos taikina jää tahkeaksi. Smetanaa, mätiä ja punasipulihakkelusta päälle, ai että!

3

PJNKUVA2

1960-luvun Doom Patrol-sarjakuvissa jättiläisrobotitkin vesihiihtävät. Kuva: Petri Hänninen

Supersankarien kulta- ja hopea-ajalla kilpailu oli kovaa. Sarjakuvalehtiä tuli ja meni, ja huonoimmat jäivät yhteen numeroon ennen tuhoaan. 1960-luvun alussa Arnold Draken, Bob Haneyn ja Bruno Premianin luoma Doom Patrol -sarjakuva oli huuruisimmasta päästä.

Nykysarjakuvissa asiat tapahtuvat loogisesti ja tapahtumat on pohjustettu. Toista se oli ennen. Doom Patrol vetää maankuoren asukkaita kyselemättä pataan ja varastaa pyramidista palasia. Logiikka on pelkkä riippakivi.

Rikollisjärjestö Brotherhood of Eviliä johtaa The Brain, jolla ei ole ruumista, vaan aivot maljassa, ja joukon muskelit on huippuälykäs gorilla Monsieur Mallah. Doctor Tymella (lausutaan time) on kellotaulu päänsä paikalla ja hän voi hallita aikaa. Valtava jukeboksi karkaa kaupungille ja jättiläisrobotti vesihiihtää moottoriveneillä. Tästä ei sarjakuva enää parane!

4

Kaikki paitsi kilpa-autoilu on turhaa. Tutustuin iRacingin maailmaan sukulaisen osallistuttua Porsche Cupiin, ja totesin, että sarjahan on mielenkiintoisempi kuin oikea kilvanajo.

Kisatilanteeseen vaikuttaa sää, vuorokaudenaika, kolarit, renkaiden kuluminen ja niin edelleen. Meininki on kuin oikeissa kisoissa mutta reilun tunnin mittaan puristettuna. Katsojat voivat kommentoida kisaa chatissa ja saada selostajilta vastauksia.

5

Disney+-kanavalta löytyy pitkä liuta vanhoja Disney-lyhäreitä. Niitä samoja joita esitetään joka joulu Samu Sirkan joulutervehdyksessä, ja paljon muitakin, kuten Silly Symphonies -sarjaa (1929–1939).

Höyrylaiva Ville (1928) on yksi ensimmäisistä animaatioelokuvista, joissa ääni oli synkronoitu kuvan kanssa. Se oli myös Mikki ja Minni Hiiren ensiesiintyminen. Elokuvaa esitettiin teattereissa Gang War -nimisen (ja nyttemmin kadonneen) gangsterielokuvan alkunäytöksenä. Yleisö ulvoi naurusta ja huusi koneenkäyttäjää pyörittämään filmin uudestaan. Höyrylaiva Ville oli aikansa suosituin animaatioelokuva.

Elokuva löytyy Disney+-palvelusta.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua