Parasta juuri nyt (18.9.2023): Collina, Kaboom, Strange Planet, La Zarra, Come As You Are

18.09.2023
Parasta juuri nyt (15.9.2023) omena

Collinassa vivahtaa päärynä. Kuva: Mikko Saari

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Mikko Saari on syönyt omenoita, pelannut Miinaharavaa ja tarkkaillut outoja olentoja.

1

Kotimaisten omenoiden sesonki on käynnistynyt. Collina on melko uusi omenalajike, joka nousi viime vuonna suosikikseni. Vähän päärynäisen makuinen Collina on raikas ja mehukas.

2

Muistatteko Windowsin Miinaharavan? Tätä peliä moni on 1990-luvulla pelannut tuntikausia. Puolalainen Paweł Marczewski on tehnyt Kaboom-pelin, joka on ”julma, mutta reilu” Miinaharava. Siinä miinoja lisäillään pelialueelle sitä mukaa kun klikkaillaan. Jos yrität arvata sokkona, skenaario on aina pahin mahdollinen, eli ruudussa on varmasti miina – paitsi jos sinun on pakko arvata, silloin arvaus on aina turvallinen.

Parasta juuri nyt (15.9.2023) Kaboom

Kaboom!

3

Nathan W. Pyle aloitti helmikuussa 2019 Strange Planet -nettisarjakuvan, jossa isopäiset siniset muukalaiset asuvat kummallisella planeetallaan ja tekevät ihmismäisiä asioita, mutta puhuvat niistä teknisellä ja muodollisella tavalla, joka on omiaan korostamaan inhimillisen käyttäytymisen kummallisuutta. Sarjakuva sai Instagramissa pari miljoonaa seuraajaa muutamassa kuussa. Kirjat ovat päässeet bestseller-listoille ja nyt elokuussa sarjakuvasta tehty tv-sarja ilmestyi Apple TV -palveluun.

Animaatiosarjan jaksoissa kuvataan erilaisia hyvinkin arkisia tapahtumia. Taustalla etenee jatkuva juoni, joka tarkastelee kallionkielekkeen reunalla roikkuvan kahvilan henkilökunnan vaiheita. Sarjakuvan henki on saatu vangittua animaatioon oivallisesti. Olennot ovat ihastuttavia, eriskummallisia ja jatkuvasti pohdiskelemassa tunteitaan. Katsojakin voi saada oivalluksia, mitä tunnetaitoihin ja tunteiden käsittelyyn tulee. Mikä ilahduttavan rento sarja!

4

Ranskalainen tanssimusiikki toimii. Ranskalainen disko -soittolistamme ovat olleet kesän peruskuunneltavaa. Vähän lainaamme kyllä Kanadasta: vanhan suosikkini Clara Lucianin ohi ykköstähdeksi on noussut Euroviisuissa keväällä Ranskaa edustanut Fatima-Zahra Hafdi eli La Zarra.

Évidemment on hieno biisi ja vuonna 2021 ilmestyneeltä Traîtrise-albumilta löytyy monia muitakin helmiä – Tu t’en iras on epäilemättä se isoin hitti, mutta Pas le Coeur à la fête on myös loistava, loistava biisi.

5

Seksi ja tiede, mikä yhdistelmä! Emily Nagoskin loppuvuodesta 2022 ilmestynyt Come As You Are -podcast vastaa kuulijoiden seksiin liittyviin kysymyksiin tuoreimman tutkimustiedon valossa ja puhkoo matkan varrella kuluneita myyttejä. Podcast on amerikkalaiseen tapaan hiottua jälkeä ja jaksot ovat tiiviitä, kuin hyvää radio-ohjelmaa kuuntelisi.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua