Team Whack. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Lepe Parviainen on nauranut vedet silmissä neuroverkkomallille, viettänyt öitä 1500-luvun tähtitieteilijöiden seurassa ja katsellut itse ohjaamansa esikoisnäytelmän.
1
PerforManse-esityksestä tutuksi tullut monitaiteellinen teatteriryhmä Täsmäteatteri tarjoaa sosiaalisen eristyksen aikana kokeilevan teatterielämyksen nimeltä Terveisin, Teatteri. Esitys postitetaan katsojan kotiin paperikirjeenä, jonka saaminen on jo itsessään virkistävä tapahtuma.
Kirje sisältää viisi “näytöstä” eli pienempää kirjekuorta, joista löytyvät ohjeet esityksen toteuttamiseen. Teoksen esiintyjänä ja näyttämönä toimii vastaanottajan lähiympäristö, kun taas vastaanottaja itse on teoksen aktiivinen katsoja-kokija ja oman esityksensä ohjaaja. Yksi kerrallaan avattavissa kirjekuorissa on tehtäviä, jotka kannustavat poistumaan omasta asunnosta sopivan lyhyiksi pätkiksi.
Paljastamatta sen enempää itse esityksestä tai sen dramaturgiasta, perusidea on hyvin mietitty. Täsmäteatterin ja katsojan välille on rakennettu vuorovaikutusta, joka kannustaa matalan kynnyksen vapaaehtoiseen itseilmaisuun. Parasta siinä kuitenkin ovat sisäänrakennetut keinot käsitellä tätä poikkeuksellista elämänvaihetta ja palata siihen vielä vuodenkin päästä, täysin yksityisesti tai julkisesti nimettömänä, miten kukin katsoja haluaa.
Saatavana on kaksi lippuvaihtoehtoa: 5 € (materiaalit katettu) ja 10 € (kaikki kulut katettu). Esitys vaatii jonkin verran käsitteellistä hahmottamista, eli voi toimia jo vähintään alakouluikäisten kanssa sovellettuna.
2
Jos tähtitiede ja tieteenfilosofiset väännöt kiinnostavat, kannattaa laittaa kirjastosta varaukseen tietojenkäsittelytieteilijä L. S. Fauberin uutuuskirja Heaven on Earth – How Copernicus, Brahe, Kepler, and Galileo discovered the Modern World.
Kirja kertoo monipolvisen tapahtumakulun alkaen siitä, kun nuori Nikolaus Kopernikus lähtee 1491 kotikaupungistaan Torunista yliopistoon ja päätyy kyseenalaistamaan vallitsevan maailmankuvan, jonka mukaan maapallo on liikkumaton maailmankaikkeuden keskipiste. Ajatus ei saa varauksetonta hyväksyntää kaikissa seurapiireissä.
Kopernikuksen työtä jatkaa tanskalainen Tyko Brahe tehden valtavan määrän systemaattisia havaintoja observatoriossaan. Nämä havainnot ovat puolestaan pohjana saksalaisen Johannes Keplerin elämäntyölle, josta sai alkunsa teoreettinen astrofysiikka. Kepler ryhtyy Brahen avustajaksi hänen kutsumanaan ja he aloittavat yhteistyön, epäilyttävästi vain vuosi ennen Brahen kuolemaa vuonna 1600.
Samaan aikaan Italiassa Galileo Galilei tekee havaintojaan Kepleriltä saamansa teleskoopin avulla ja tappelee katolisen kirkon kanssa harhaoppisena pidetyn kopernikaanisen maailmankäsityksen puolesta. Galileon, kirkon ja Medicien suvun välinen kähy on kuin saippuasarjasta, jossa tunteet kuohuvat. Inkvisitio saa töitä.
Historiallisia yksityiskohtia sepitetään epäilemättä paksusti monessa kohtaa ja koko kirja onkin puettu 1600-luvun draaman muotoon, jossa kunkin näytöksen sankarit ja konnat esitellään käsiohjelman tapaan. Fauber on sovittanut tähtitieteilijöiden omintakeista kielenkäyttöä nykypäivään sopivaksi ja ujuttaa huumoria sekä jokseenkin tarpeettomia intiimejä paljastuksia kuvaukseensa aina kun tilaisuus tarjoutuu. Teos on viihdyttävää luettavaa valoisina kevätöinä.
3
Erinomaista ajankuvaa ennenkin käsikirjoittaneen Dahvi Wallerin (Täydelliset naiset, Mad Men) uusin luomus Mrs. America on osoittautunut menestykseksi. Minisarja kertoo 1970-luvun feministisestä liikkeestä, joka ajoi Yhdysvaltain tasa-arvolakimuutoksen Equal Rights Amendmentin ratifioimista, ja sen saamasta odottamattomasta vastareaktiosta. Tarina perustuu tositapahtumiin.
Cate Blanchett tekee kaikkien aikojen ensimmäisen roolinsa jenkki-tv-sarjassa konservatiivina Phyllis Schlaflynä, joka ryhtyy miehensä tuella kampanjoimaan feminististä liikettä vastaan. Blanchett on karismaattinen, virheettömän tyylikäs ja moniulotteinen. Hänelle kampoihin laittavina toisen aallon feministeinä nähdään muun muassa Gloria Steinemia näyttelevä raukean viileyden perikuva Rose Byrne (Knowing), Uzo Aduba (Orange is the New Black), Elizabeth Banks (Nälkäpeli) ja mahtavan hapan Tracey Ullman.
Sarjassa poliittinen ja yksityinen lomittuvat hienosti molempien osapuolien elämissä. Rouva Schlafly polkee omia oikeuksiaan ja alistuu niin kotona kuin ammatillisestikin. Ennustan silti hänen symbolisen tupakkalakkonsa vielä ratkeavan ennen kuin sarja loppuu.
Mrs. America on katseltavissa HBO Nordic -suoratoistopalvelussa.
4
Sosiaalisella verkkosivusto Redditillä tehtiin huhtikuussa hauska tekoälykoe. Kaksi anonyymeinä pysyttelevää tutkijaa julkaisi keskustelupalstalla demon suomen kieltä ”ymmärtävästä” GPT-2-kielimallista. Tämä neuroverkkomalli keskusteli muiden käyttäjien kanssa omassa keskustelusäikeessään ja generoi vastauksensa ottamalla syötteekseen käyttäjän esittämän kommentin ja jatkamalla siitä juttua.
Kielimalli oli ensin koulutettu yleiskattavalla suomenkielisellä aineistolla ja sen jälkeen hienosäädetty Redditin kommentti-vastausparien avulla tuottamaan mahdollisimman uskottavaa nettikeskustelua ennustamalla mikä sana todennäköisesti seuraisi edellistä. Lopputulos on ällistyttävä sekoitus siilipuolustusta, rageamista, logiikan kujanjuoksua ja kännifloodausta – siis suomalaista nettifoorumikeskustelukulttuuria kauneimmillaan.
Toisinaan tekoäly taas palvelee ihmiskuntaa odottamattomilla tavoilla, kuten ratkaissessaan ikuisuuskysymyksen ”Kuuluuko voileipää tehdessä laittaa kinkku vaiko juusto päällimmäiseksi?”:
”Voileipä päällimmäiseksi, kinkku päälle ja juusto päällimmäisen alle. Kinkun voi laittaa leivän päälle tai juuston väliin jos haluaa että se on sopivan paksua leipää eikä liian ohueksi leivottuja täytteitä kuten kinkkusuikaleita.” Näin!
5
Ylen dokumenttisarja Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa sai juuri jatkoa uuden tuotantokauden verran. Sarjassa kolme ammattihakkeria (Benjamin Särkkä, Iiro Uusitalo ja Laura Kankaala) paljastavat tietoturva-aukkoja suunnittelemalla ja viemällä läpi nopeita hyökkäyksiä monenlaisiin kohteisiin vakuutusyhtiöstä e-urheilustriimiin. Sivullisten älypuhelimet, tulostimet, tietokoneet ja dronet otetaan hallintaan. Jonkun onnettoman hepun entiselle työkoneelle palautetaan sieltä jo poistettu uskalias materiaali ja Duudsonien Jarnon olohuoneen telkkariin syötetään kauheaa meemivideota hänen pihapuskastaan käsin.
Visuaaliset kliseet kuten vilisevä ohjelmakoodi ja epäkäytännöllisen hämärä tilannehuone ovat selvästi kieli poskessa tehtyjä ratkaisuja. Kahvia kuluu kuin Lisbeth Salanderilla aikoinaan. Hakkerit ovat ylikorostetun mukavanoloisia ja itsevarmoja, ja he tuntuvat tietävän täsmälleen miten luottamus synnytetään. Noloihin tilanteisiin ajetut sivulliset he päästävät jatkamaan elämäänsä sen enemmittä nöyryytyksittä.
Sarja jättää hieman valveutuneemmankin katsojan lievästi hämilleen: voiko noin tosiaan tehdä? Eikö ohjelmaan osallistuneet yritykset ammu itseään jalkaan pahemman kerran? Valheellisen tunteen yksityisyydensuojasta ja tietoteknisten järjestelmien tietoturvasta sarja romuttaa onnistuneesti.
Team Whack katsottavissa Yle Areenalla.
Lepe Parviainen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (18.12.2024): Light Art Museum, Biedermaier, Heydrich Terror Memorial, Fram
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro on käynyt Budapestissa, Prahassa ja Oslossa.
Parasta juuri nyt (14.12.2024): Lehmä synnyttää yöllä, He selvisivät sodasta, Suliko, Tallinna
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on lukenut kirjoja ja kierrellyt jouluisessa Tallinnassa.