Parasta juuri nyt (16.3.2023): Matti Turunen, Van Life, Lautasmatka, Tartto, jääkävely

16.03.2023
20230228 181608

Karlova-kadun iltarusko Tartossa. Kuva: Anne Välinoro

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro muistelee vieläkin talven oopperaelämyksiä kuunnellessaan 1900-luvun alun tallenteita, poikkeaa Lautasmatkalle, mietiskelee jääkävelyllä, ihastuu Van Lifeen ja haaveilee Tartosta.

1

Kun kuuntelee vuosisadan alun oopperataltiointeja, lähinnä aarioita Ylen Elävästä arkistosta, joutuu hieman ymmälleen. Laulajien taso vaihtelee, vaikka tulkinnoissa on hullunkipakkaa ilmeikkyyttä. Savikiekoille puurrettiin kertalaakista dokumentteja aikansa ääni-ihanteista.

Vertailukohdaksi nousevat tietysti tämän ajan mestarit. Viimeksi hämmästyin Tampereen Oopperan kaikkia aisteja hellineestä Lentävästä Hollantilaisesta ja sen Dalandin tehneestä Matti Turusesta.

Mikä basso! Tämä Matti Salmiselta oppia saanut ja Daniel Barenboiminkin kanssa työskennellyt timantti on jäänyt itseltäni katveeseen, kun en ole vähään aikaan päässyt seuraamaan Kansallisoopperan tuotantoja Helsinkiin.

Turusella on takanaan vahva kuorokokemus ja useita ulkomaisia solistitehtäviä. Mitä persoonallisimmalla, syvän mehevällä äänellä on vielä kymmeniä lavavuosia edessä ja kaikki edellytykset hioutua maailman huipulle.

Turunen2

Matti Turusen basso on pysäyttävä. Kuva: Opera Connection

2

Kevät tarkoittaa kaasujalan vetristelyä. Auto on mielessä ja sen kunto, renkaiden vaihto (milloin taaaas), hallintalaitteiden huolto ja tarkistus, katsastuskin. Kun perheessä on nyt nuori kuski, kulkuneuvon pitää olla kunnossa.

Moni on päätynyt kesäkärryä miettiessään pakettiautoon, johon voi tarvittaessa majoittua.

Van Life -sarja kertoo rehellisesti, miten autossa asuminen ja maisemien vaihto sujuu. Toimittaja Aino Huilajan kokemuksista tien päällä syntynyt kuusiosainen sarja kuljettaa Jäämereltä Sardiniaan ja Dolomiittien yli takaisin Vikingin lautalle ja kotiin.

Huilajalla on pakussaan myös portaattorivessa, itselleni niin tuttu ja rakas mökin kylmän ajan pytty. Se on uusi parannus pakuelämään.

Huilajan pakettiautoelämä saa miettimään monenlaisia. Luopuisinko kaikesta ja siirtyisin pyörien päälle? Miksei mökkielämä samoine vaivalloisuuksineen riitä? Entä jos pimeällä levikkeellä joku lyö kirveen oven läpi? Saisinko tehtyä mitään oikeaa työtä minikonttorissa, kun edessä häämöttäisi turkoosi Välimeri ja kontissa odottaisi suppilauta? Suostuisinko peseytymään viidellä litralla vettä? Ja ne ikuiset trangia-ateriat.

Van Life on kuitenkin elämäntapa, jonka yllättävän moni on valinnut.

Huilajan ja Jerry Ylkäsen tuottama sarja kertoo sen hyvin. Helsingistä napattu pakurakentaja räätälöi kolme neljäsosaa vuodesta matkakoteja muille ja viettää talven pyörien päällä etelässä.

Van Life Yle Areenassa.

3

Mari Koistisen Lautasmatka – poimintoja ruuan historiasta (Aula & Co, 2023) käy viehättävällä tavalla läpi lautaselle ja suuhun menevää ravintoa ja jalosteita.

Mistä tuli rakkaamme tomaatti, punainen piriste ja lykopeenien lähde, välillä liian kallis ja mauton, itse kasvattaen makoisa ja satoisa? Entä purukumi?

Sokeri tulee tietysti sekä ruo’osta että juurikkaasta. Mutta entä stevia, aspartamiini tai ksylitoli? Kaikki tämä ja moni muu kiehtova asia elintarvikkeista ja lisäaineista selviää Koistisen helppolukuisesta tietokirjasta.

Sekin, että mausteiden makuun päästyään Eurooppa oli valmis maksamaan muskotista 60 000 -kertaisen summan alkuperäisiin hankintakuluihin nähden!

4

20230301 080157

Tarton Supilinnassa katujen nimet löytyvät kasvimaalta. Herne ja Peruna kuulostavat mukavilta osoitteilta. Kuva: Anne Välinoro

Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2024. Tartto on Euroopan vanhimpia yliopistokaupunkeja, Ema-joki sen virtaavana helmenä.

Kun kävin Tartossa ensi kertaa vuonna 1994, kaupunki iloitsi uudesta vapaudestaan, laulujuhlista ja minä Toomemäeltä avautuvista näkymistä yli puutalokaupungin.

Tartto on yhtä aikaa keskiaikainen elämys, uusista uusin arkkitehtoninen yllätys Raadin entisen lentotukikohdan paikalle nousseessa kansallimuseossa sekä Enkeli- ja Pirunsillat. Se on pubeja, tunnelmallisia kahviloita, Karlova-kadun Barlova ja Supilinnan puutalot, kivijalkakaupat ja piirakat.

Tartto on kävelijän paratiisi, puistossa kulkeva latu ja yliopiston taidemuseon antiikin patsaiden jäljitelmät ja muumio.

Tutustu Tarttoon, älä juutu Tallinnaan.

5

20230226 154038

Näsijärven aurinkokello ei petä. Kuva: Anne Välinoro

Vielä voi kävellä jäällä. Jäällä voi myös hiihtää, luistella, uida avannossa ja kohota lumilaudalla ja purjeella ulapan ylle.

Näsinneula on Näsijärven aurinkokello. Särkänniemen kohdalla sen mahtava viisari näyttää sinulle tarkan ajan.

Pyhäjärven puolella pääset Kaarilasta rantaa myöten aina Eteläpuistoon saakka. Matkalla voit poiketa aina kutsuvassa Tahmelan huvilassa kahvilla, lounaalla tai sopivasti ajoittaen saunomassa.

Jääkävely antaa uuden perspektiivin talvi-Tampereeseen.

Anne Välinoro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua