Only Murders in the Building. Kuva: Disney+
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on katsonut tv-sarjoja ja ihmetellyt Westworldin katoamista HBO:lta.
Koronapandemia jäädytti tv-sarjatuotannot limboon, mikä purkautui vuonna 2022 ryöppynä, jossa oli vaikea pysyä mukana. Sen jälkeen samaisten sarjojen jatkokaudet jäivät uuteen limboon, kun porukka piti kerätä taas kasaan. Jatkokausien ryöppy on odotettavissa syksyllä 2023. Rytinän edellä katselin nämä viisi…
* *
1
Only Murders in the Building -murhakomediasarja parantaa juoksuaan toisella kaudellaan. Tällä kertaa juoni ei ole enää ennalta-arvattava, vaan jättimäisestä, keskellä Manhattania sijaitsevasta arvoitusten talosta löytyy syyllisehdokkaita pilvin pimein.
Henkilöt kasvavat entisestään ja sarja käy yhä hauskemmaksi. Steve Martinin esittämä Charles-Haden Savage saa vanhan Brazzos-dekkariroolinsa takaisin, joskaan ei ihan sellaisena kuin tahtoisi. Vierailevana tähtenä nähdään elokuvaikoni Shirley MacLaine. Kohellusta ja höpötystä riittää, ja voi sitä viittausten määrää teatteriklassikoihin!
Only Murders in the Building Disney Plus -palvelussa.
2
Tokyo Vice -sarjan nimi johtaa harhaan. Se ei ole mitään sukua Miami Vicelle siitäkin huolimatta, että molemmat sarjat on tuottanut Michael Mann. Sen sijaan sarja on läpileikkaus japanilaisen yhteiskunnan patriarkaalisuudesta, keinotekoisista hierarkioista, rasismista ja luokkayhteiskunnasta.
Nuori amerikkalaistoimittaja pääsee 1990-luvun lopussa ensimmäisenä länsimaalaisena työskentelemään Japanin suurimpaan päivälehteen ja lähtee uhkarohkeasti tutkimaan rikollisjärjestö yakuzan rikoksia. Sarjassa puhuttelee visuaalinen realistisuus: kadut ovat kapeita, suttuisia ja täynnä sähköjohtoja, huonetilat matalia ja ahtaita, juuri niin kuin Japanissa usein on.
Tokyo Vice HBO Maxilla.
3
Isaac Asimovin Säätiö-kirjasarjaan perustuvan Foundation-sarjan ensimmäisellä kaudella mennään 200 vuotta ajassa eteenpäin niin että hurahtaa. Kloonaamisen ja syväjäädytyksen ansiosta henkilöt eivät pääse suuremmin vaihtumaan.
Tutkija Hari Sheldon ennustaa Galaktisen imperiumin romahtamisen ja karkotetaan seuraajiensa kanssa syrjäiselle planeetalle, juuri sinne minne hän on koko ajan halunnutkin. Avaruus on petoksia ja mysteerejä pullollaan. Suosittelen kerronnallisen ja raskaan scifin ystäville.
Foundation Apple TV:llä.
4
Loppu on uuden alku, ja erityisesti se on sitä Westworldissa. Westworldin ensimmäinen ja toinen kausi olivat loistavia, mutta kolmoskaudesta paistoi tekijöiden ja tuotantoyhtiön halu takoa rahaa.
Neloskausi ei ole juuri edellistä parempi. Se koostuu irrallisesta paukuttelusta ja väkivallasta, joiden väliin on tungettu höysteeksi latteaa dialogia. Miksi sitten nostin sen listalle? Koska sarja vihdoin päättyy, viitoskautta ei tule, ei ainakaan HBO:lta.
Nimittäin viidennen kauden peruutuspäätöksen ohessa tapahtui jotain ällistyttävää: HBO poisti tuottamansa Westworld-sarjan kokonaan palvelustaan. Toistaiseksi sarjaa ei voi katsoa mistään, muttaluultavasti se pulpahtaa pian esiin jollain toisella suoratoistokanavalla. Toivoa sopii, ettei kanava jatka sarjan tuottamista vaan kirjoittajat ja näyttelijät pääsevät uusien, yhtä nerokkaiden hankkeiden pariin.
5
Voisin puhkua ja puhista The Last of Us -sarjasta, mutta siitä on jo kirjoitettu Kulttuuritoimituksessa paljon, eikä minulla ole muiden sanoihin mitään (hyvää) lisättävää. Lue Eli Harjun kattava arvostelu sarjasta täältä ja Kaarina Lehtisalon sekä JT Lindroosin Parasta juuri nyt -palstat.
Sen sijaan ylistän Tom Sturridgen näyttelijänlahjoja. No okei, Sandmanin rooli meni poskelleen, ja Irma Vepissä Sturridge vetää normaalin ”olen haluttu ja komea nuorimies” -roolin, joskin hyvin.
Mutta Velvet Buzzsaw’ssa Sturridge tekee hienon Joaquin Phoenix -tyylisen muuntautumisen, vaikka muutoin taidemaailmaan sijoitettu kauhusatiirileffa suistuukin ryteikköön. Sanokaa mitä sanotte mutta tästä pojasta tulee vielä jotain.
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.
Parasta juuri nyt (6.11.2024): Ihan tavallinen hirviöperhe, Han Kang, Plevna, tikkipelit, Paletilta-näyttely
Petri Hänninen on lueskellut pukinkonttiin passeleita kirjoja, pelannut korttipelejä, ja vieraillut taidenäyttelyssä Galleria Koppelossa.
Parasta juuri nyt (5.11.2024): Lomittajat, Toni Morrison, 400 kepposta
Maija Kääntän listalta löytyy amerikkalainen romaani, ranskalainen elokuva ja kotimainen dokumenttisarja.