Parasta juuri nyt (13.10.2023): Showpainijat, Tenniksen legendat, Megan Thee Stallion, Norm Macdonald Has a Show, Big Thief

13.10.2023
13 1 65462907 1688540175068

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalla on muun muassa showpainia, härskiä räppiä ja tennistä.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalla on muun muassa showpainia, härskiä räppiä ja tennistä.

1

Netflixiin ilmestyi taannoin tv-sarja Showpainijat (Wrestlers), joka oli todella vaikuttava ja viihdyttävä dokumentti vapaapainin ”aluesarjasta”.

Tapahtumat järjestetään vaatimattoman näköisessä peltihallissa, mutta toteutetaan pieteetillä ja suurella sydämellä. Sarjan keskiössä on juonenkäänteet kirjoittava ja koko toimintaa pyörittävä entinen showpainisuuruus Al Snow, mutta myös monen painijan elämäntarinat ovat kiehtovia ja liikuttavia.

Tein taannoin Kuuma Linja -zineemme jutun Suomen showpainikuvioista. Sydän sykähtää tälle touhulle!

2

Toinen sieluni kanteleen kieliä helisyttänyt urheiludokumenttisarja on Yle Areenasta löytyvä Tenniksen legendat. Siinä kerrataan tenniksen ”kultakautta” 1970- ja 1980-luvuilla taisteluparien kautta. Tarjolla on hillittömän jännittäviä käänteitä, tiukkaa taistelua ja suuria tunteita. Etenkin Martina Navratilovan jaksoa katsoessani liikutuin kyyneliin pariinkin otteeseen!

Tennis on muutenkin jännä laji; tuntuu, että sen vaatima henkinen lujuus houkuttelee pariinsa omalaatuisia ihmisiä. Katselin taannoin Mardy Fishistä kertovan dokumentin Untold: Breaking Point, jossa kerrottiin Fishin mielenterveysongelmista ja siitä, kuinka hän avasi tietä aiheesta puhumiselle. Suosittelen myös lukemaan Andre Agassin elämäkerran, ei ollut helppo hänenkään tiensä!

3

Teen viikoittain Radio Helsinkiin uuteen musiikkiin keskittyvää radio-ohjelmaa Uusi Tampere ystävieni Antti Hietalan ja Sara-Maaria Kylänpään kanssa. Sen tekemisen riemukas puoli on, että uusiin musiikkiesityksiin tulee väkisinkin tutustuttua joka viikko.

Viimeksi Sara-Maaria toi studioon loistavan Megan Thee Stallion -biisin Out Alpha the Alpha, jossa sukupuoliroolit saavat kunnolla huutia. Kappale löytyy Dicks: The Musical -elokuvan ääniraidalta. Leffaa ei vielä näe Suomessa, mutta toivottavasti pian. Musikaalien ja härskin räpin ystäville tämä!

4

Tampereen Lost in Music -festivaalin jäljiltä olin väsyksissä ja vietin yhden päivän kotona villasukat jalassa, teekuppi kädessä nauraen. Naurulle oli tuttu syy: katsoin jälleen kerran Netflixistä kaikkia jaksot Norm Macdonald Has A Show -sarjasta.

Macdonald kuoli kaksi vuotta sitten. Rakastan hänen standupinsa epäsovinnaista rytmiä ja jaarittelevia pohjustuksia. Toki osa materiaalista on selvästi aikansa tuotetta, mutta talk show -formaatissa Macdonald on vahvoilla. Hän hämmentää vieraitaan keskeyttämällä ja vaihtamalla aihetta lennossa – ei epäkohteliaasti, vaan hauskasti! Suosittelen katsomaan.

Vieraina nähdään muun muassa. Jane Fonda, David Letterman, Michael Keaton ja loistava countrylaulaja Billy Joe Shaver.

5

Country-henkisestä musiikista puheen ollen, Megan Thee Stallionin ohella suosikkilauluni viime ajoilta on ollut loistavan Big Thiefin biisi Born for Loving You. Se on yksinkertainen, ”tavallinen” biisi, mutta sen sovitus ja poljento ovat verrattoman erinomaisia ja teksti loistava!

Big Thief on muutenkin yksi tämän vuosikymmenen merkittävimpiä ”bändibändejä”, ja onneksi he ovat myös tuotteliaita. Olin taannoin Berliinissä, jossa esiintyi yhtyeen kitaristi Buck Meek soolobändinsä kanssa. Se oli mukava ilta – tutustuin hampurilaiseen latinankielen opettajaan ja nautin Meekin Haunted Mountain -levyn kappaleiden livetulkinnoista! Kaikki kohdillaan.

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua