Parasta juuri nyt (12.9.2023): PMMP, Green River, Niihaman Ulkoilumaja, Brooklyn Nine-Nine, Neil Young

12.09.2023
brooklyn nine nine special episode

Brooklyn Nine Nine. Kuva: Netflix

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Tomi Nordlund on innostunut PMMP:n paluusta, syysretkeilystä, amerikkalaisesta poliisikomediasta ja Neil Youngista ylipäänsä. Lisäksi hän hyvästelee haikein mutta kiitollisin mielin porilaisen levykauppa Green Riverin.

1

Olihan se melkoinen maanantain uutispommi. 2000-luvun alkupuolen menestyneimpiin kotimaisiin yhtyeisiin kuulunut PMMP ilmoitti paluustaan lopetettuaan uransa kymmenen vuotta sitten.

Eilinen uutinen sai ajattelemaan Mira Luotin ja Paula Vesalan muodostamaa parivaljakkoa lämmöllä. Samalla useampikin PMMP-hitti alkoi pyöriä päivän mittaan päässä. Uutta musiikkia kaksikolta ei ole tulossa, mutta Koko show -niminen konsertti pidetään Olympiastadionilla lauantaina 24. elokuuta 2024. Sekin on paljon se.

PMMP:n Kovemmat kädet muuten valittiin vuosituhannen parhaaksi kotimaiseksi albumiksi Soundin äänestyksessä nelisen vuotta sitten.

2

Jukka Sundell perusti Music-Divari Green River -levykauppansa Porin Yrjönkadulle vuonna 1996, mistä pitää olla hänelle ikuisesti kiitollinen. Green River on nauttinut perustamisestaan lähtien vahvasta kulttimaineesta. Laadukkaaseen, monipuoliseen ja ihastuttavan “ajattomaan” levykauppaan on tehty pyhiinvaellusmatkoja kaukaakin.

Itse teen matkan tähän klassikoiden keitaaseen ensi lauantaina, jolloin kauppa on viimeistä päivää auki. Sundellin piti lopettaa ja eläköityä jo elokuun loppuun mennessä, mutta yleisön pyynnöstä Green Riverille saatiin jatkoaikaa vielä muutaman viikon verran.

Ensimmäinen Green Riveristä ostamani levy oli muuten R.E.M.-yhtyeen New Adventures in Hi-Fi (1996), joka julkaistiin aivan samoihin aikoihin, kun kauppa perustettiin. R.E.M.:n kymmenes studioalbumi täytti viime viikonloppuna 27 vuotta.

3

Yhä syksyisemmäksi käyvät mutta vielä lämpimät kelit suorastaan houkuttelevat ulkoilemaan. Esimerkiksi Kaupin metsässä on kiva liikkua. Reissujen kohokohdaksi nousee vääjäämättä Niihaman Ulkoilumaja, joka on juuri niin sympaattinen paikka kuin metsän keskellä seisova vanha keltainen puutalo nyt voi olla.

Erilaisia aktiviteetteja on tarjolla alueella riittämiin, päärakennuksessa sijaitsevan kahvilan palvelu on oikein ystävällistä ja ruokapuolella etenkin keitot ovat todella maistuvia!

4

Tv-sarjamaratonin pakettiin saaminen tuntuu aina palkitsevalta. “Huh, työstä se kävi, mutta valmista tuli”. Useamman vuoden katseluprojekti tuli viime kuussa päätökseensä, kun sain tuijotettua komediasarja Brooklyn Nine Ninen (2013–2021) kaikki kahdeksan kautta. Niihin mahtui 153 jaksoa. Sarja tarjoaa hersyvän nokkelaa poliisilaitoskomediaa, jonka päätähtenä häärii epäkypsää sekoboltsikyttäää Jake Peraltaa esittävä Andy Samberg.

Kausien mittaan sarjan taso kieltämättä vaihteli, eivätkä vakavammat elementit istuneet kuvioon alkuunkaan, mutta parhaimmillaan sarja onnistui olemaan aikamoinen kuoliaaksinaurattaja.

Brooklyn Nine Nine Netflixissä.

5

Sankareihini kuuluvan Neil Youngin kuuntelu on jäänyt viime aikoina huolestuttavan vähälle. Tämä johtuu pitkälti striimaamiseen painottuneista musiikinkuuntelutottumuksistani ja siitä, että Young poisti jokin aika sitten suurimman osan musiikistaan Spotifysta ja muista suoratoistopalveluista.

Onneksi levyhyllystä löytyy kosolti Youngia niin cd- kuin vinyylimuodossa. 77-vuotias herra on taas ajankohtainen, sillä hän julkaisi elokuussa “kadonneen” albuminsa Chrome Dreamsin vuodelta 1977. Hieno albumi, vaikka sen raidat ovatkin tuttuja jo muilta Young-levyiltä. Kuitenkin kokonaisuutena mukavan tuoreen tuntuinen ja kiintoisakin kuuntelukokemus – ai näin on mies tämän levyn aikoinaan visioinut!

Viimeistään sitten, kun Youngista joskus aika jättää, kuuntelen koko miehen tuotannon alusta loppuun – oikeilta levyiltä tietysti.

Tomi Nordlund

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua