Parasta juuri nyt (12.3.2024): M.A. Numminen, Passio, Great Lives, Your Mom’s House, Diskon aikakausi

12.03.2024
Disco Soundtrack of a Revolution

Diskon aikakausi Yle Areenassa. Kuva: Getty images / BBC / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurila on juhlistanut rahvaanomaisen elitismin esitaistelijaa ja perehtynyt diskomusiikin historiaan.

1

Parasta juuri nyt on tietenkin M.A. Numminen, sillä tänään on rahvaanomaisen elitismin esitaistelijan 84-vuotissyntymäpäivä.

Olen aina kokenut M.A. Nummisen inspiroivana hahmona nimenomaan tekijyyden näkökulmasta. Hän ei ole antanut ennakko-odotusten tai korkea/matala-asetelmien hidastaa itseään, vaan hän on kulkenut riehakkaasti projektista toiseen vuosikymmenien ajan.

Nostan hatun päästä korkealle M.A. Nummiselle!

2

Olen lukenut viime aikoina Pirkko Saision Passio-romaania (Siltala, 2021), joka on loistava periodeihin jaettu kokonaisuus tai ”tarkovskilaisen värikylläinen eurooppalainen kronikka”, kuten kansilehdellä kehutaan.

Kirjassa kuljetaan ymmärtääkseni seitsemällä eri vuosisadalla (olen vasta puolivälissä), ja Saision rikas kieli ja tarinoiden monipolvisuus viehättävät valtavasti. Teosta lehteillessä harmittaa, että on niin paljon muuta hommaa – mieluusti lukkiutuisin tämän kanssa johonkin mökkiin viikoksi.

Jos ajatukseni kirjoista kiinnostavat, olen sattumoisin Pispalan kirjastolla puhumassa Elämäni kirjat -haastattelusarjassa torstaina 14.3. kello 18 – siellä sivutaan Saisiotakin!

Lue Erkki Kiviniemen arvio Passiosta täältä.

3

Tälläkin palstalla hehkuttamani BBC:n podcast-sarja Great Lives on tarjonnut taas inspiroivaa kuunneltavaa. Viimeksi kuuntelin jakson Ian Curtisista ja sitä myöten olen kuunnellut päivieni ratoksi Joy Divisionin kahta albumia.

Josko kolkkoa vieraantuneisuutta ja syyllisyydentuntoa tihkuva post-punk ei kaikkein keväisintä rallattelua ole, niin on se vaan pirun hyvää musiikkia!

4

Olen törmännyt tovi sitten toiseenkin hauskaan podcastiin. Se on nimeltään Your Mom’s House ja sitä vetävät koomikot Tom Segura ja Christina P. He ovat aviopari ja puhuvat kotielämästään, komediasta ja kaikenlaisesta maan ja taivaan välillä erittäin pidäkkeettömään ja roisiin tyyliin.

Leppoisa ulosanti ja keskustelijoiden luontainen komiikan taju saa viihtymään, vaikka Tom ja Christina juttelisivat alapesusta kymmenen minuuttia!

5

Katselin taannoin Yle Areenasta BBC:n hillittömän hyvän ja laadukkaan dokumenttisarjan Diskon aikakausi yhdellä istumalla. Siinä taustoitettiin diskoilmiön nousua niin esteettisestä kuin sosiaalipoliittisesta kulmasta.

Itsekin yökerhotoiminnassa töitä tekevälle dokkari oli todella mielenkiintoinen, eikä jäänyt jumittamaan pelkkään Saturday Night Feveriin ja Studio 54:ään.

Jos disko yhtään kiinnostaa, kolmiosainen sarja kannattaa katsoa! Nythän disko tekee taas vahvaa paluuta nykypoppiinkin, joten tämän katsomalla on paitsi historiatietoinen, myös ajan harjalla!

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua