Parasta juuri nyt (12.11.2021): Wong Kar-wai, Eatnameamet, Ylen elokuvafestivaali, Yo-talo, Sirkka Turkka

12.11.2021
CE Still16 scaled 1

Wong Kar-wain Chungking Express. Kuva: Cinema Mondo

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander on katsellut elokuvia ja dokumentteja ja lukenut Sirkka Turkkaa.

1

Kun olin taidelukiossa vuosituhannen taitteessa, kaikki coolit tyypit palvoivat elokuvaohjaaja Wong Kar-waita. Minä taas löysin hongkongilaisen ohjaajan vasta nyt, parikymmentä vuotta kovimman hypen jälkeen. Aika ei ole kuitenkaan haalistanut Wong Kar-wain värikylläisten elokuvien lumoa, päinvastoin. Niihin on tullut nostalgiakerros, joka saa elokuvien mainosvalot loistamaan vielä kirkkaammin Hong Kongin sateisia katuja vasten.

Yle Areenasta löytyvät nyt Chunking Express (1994), Fallen Angels (1995) ja Happy Together (1997). Osana Teeman elokuvafestivaalia esitetään 16.11.2021 myös ohjaajan pääteoksena pidetty klassikko, In The Mood For Love (2000).

Näitä elokuvia ei kannata katsoa juoneen, vaan tunnelmaan keskittyen. Ne muistuttavat pitkitettyjä musiikkivideoita (jessus, miten hyviä musiikkivideoita ysärillä muuten tehtiin) ja lineaarisen draaman sijaan teoksia voisi luonnehtia mielentiloiksi. Elokuvia yhdistävä löyhä teema on rakkaudennälkä. Tunnelma on kaihoisa ja urbaani, musiikki ja puvustus yksinkertaisesti cool.

Wong Kar-wain elokuvat ovat katsottavissa Yle Areenassa.

2

Suvi Westin dokumentti Eatnameamet – hiljainen taistelumme saa suomalaisen katsojan olon vaikeaksi – ja hyvä niin. Dokumentti tykittää katsojan eteen faktoja, joista mieluiten vaiettaisiin. Tapa, jolla saamelaisia on kohdeltu ja kohdellaan edelleen, on järkyttävä.

Kirsi Piha esittää dokumentissa vaatimuksen, joka tuntuu saamelaisten sortoa vasten absurdilta. Miksi loukkaannutte, kun joku käyttää vaatteitanne, ottaisitte hei huumorilla vaan. Tämän katsottuasi ei nunnukalailaa paljon naurata.

Eatnameamet on katsottavissa Yle Areenassa.

3

Marraskuu on ehkä hirvein vuodenaika, mutta elokuvien ystäville tämä on vuoden paras hetki. Tiistaina 16.11.2021 alkaa Yle Teeman ja Areenan perinteinen elokuvafestivaali, jota vietetään nyt kymmenennen kerran.

Edellä mainitun restauroidun In The Mood For Loven lisäksi ohjelmistosta löytyy Spike Leen ohjaama musiikkielokuva David Byrne’s American Utopia (2020) ja noitaelokuvia. Vuodenaikaan sopien noituus on nimittäin yksi tämän vuoden festivaalin teemoista. Uskallatko katsoa uudelleen filmatun Dario Argenton Suspirian (2018) tai brittiklassikon Noidantappajat (1968)?

Kaikki Teemalla esitettävät festivaalielokuvat tulevat katsottavaksi Yle Areenaan.

4

En katsonut taidelukiolaisena Wong Kar-wain elokuvia, sillä hengasin kaikki viikonloput Yo-talolla etsimässä elämäni rakkautta. Legendaarisen baarin ja keikkapaikan viime vuosien käänteet ovat olleet mutkikkaita, mutta nyt kaupungilta kaikuu hyviä uutisia. Yo:lla järjestetään taas keikkoja ja historiallinen jono on palannut!

Mahtaako Kari olla vielä tiskin takana? Alkaako jono kasvaa jossain vaiheessa iltaa enemmän leveyttä kuin pituutta ja vieläkö vip-kortilla pääsee sen ohi?

Yo-talon keikkaohjelmisto täällä.

5

Olen lukenut lokakuun lopussa kuolleen Sirkka Turkan teoksia. Monet on laitettu pääkirjasto Metsossa varastoon, mutta kun Turkka kuoli, henkilökunta reagoi kiitettävästi ja toi Turkan tuotannon arkistojen uumenista omalle pöydälleen.

Suosittelen Turkan tuotantoa kaikille, jotka haluavat lukea hyvää runoutta – ja jotka eivät ymmärrä runoutta. Turkan kieli, kuvasto ja tarinat häilyvät runon ja proosan rajamailla ja ovat välillä ehtaa proosarunoa. Kaikki ylimääräinen on karsittu ja jäljellä on vain kirjoittajan kirkas lause. Sellainen, jonka ihminen ymmärtää.

Janica Brander

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua