Parasta juuri nyt (11.9.2020): Humala, Vincent van Gogh, puolukka, Oktoberfest, maskinkäyttäjät

11.09.2020
20200910 160050

Katu, Auvers-sur-Oise (1890) on Vincent van Gogh-näyttelyssä lainassa Ateneumista. Kuva: Anne Välinoro

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anne Välinoro juhlii Oktoberfestiä Kölsch-lasilla ja ihmettelee van Goghin keskeneräisiä piirustuksia ja niitä, jotka jättävät puolukat metsään.

1

Humala-kasvi on käpyineen paitsi oluen aromin antaja, myös lääke, jolla on hoidettu päänsärkyä, ruoansulatusvaivoja ja unettomuutta. Turun Rantakadun Qwenselin talon Apteekkimuseo näyttää mihin yrttejä ennen käytettiin. Sen hurmaavan kokoiset morttelit, sekoituskauhat ja pullorivit herättävät kunnioitusta, mutta varsinkin myötätuntoa poteviin.

Mutta humala. Se on kaunotar syysvihreyden lajikkeista. Humala kipuaa jopa yhdeksään metriin, kaunistaa rapistuneen seinäpinnan ja salon ympäri kietoutuneena vakuuttaa elinvoimastaan. Humaltukaamme humalasta!

20200910 164312

Humala on paitsi aromikas, myös kaunis. Kuva: Anne Välinoro

2

Vincent van Gogh (1853–1890) viilsi ensin itseltään korvan ja ampui lopulta itseään rintaan.

Tämän muistamme. Ja tämä kertoo, että alankomaalaisella multimiljonäärillä (jos eläisimme ikuisesti) oli paha olla.

Papin poika etsi lohtua Jumalasta kuten pappi-isänsä. Vincent rakasti piirtämistä, piirtäminen oli hänelle kaikin puolin vaikuttavampi ilmaisukeino kuin kirjoittaminen.

Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa on esillä 39 Vincentin piirrosta, yksi litografia ja kaksi maalausta – omakuva vuodelta 1887 Kröller-Müller-museon kokoelmista ja Ateneumista lainassa oleva Katu, Auvers-sur-Ouse, jonka van Gogh maalasi vain muutama kuukausi ennen kuolemaansa.

Van Gogh oli pitkälti itseoppinut. Hän halusi kuvata perunansyöjiä, kalankuivaamon ja kuolleen vanhuksen. Teokset näyttivät ihmisen kärsimyksen ja arjen ankaruuden. Helen Kröller-Müller ymmärsi miehensä kanssa kärsimyksen ja van Goghin arvon. Otterlon museosta vaivalla saatu otos van Gogheja on esillä Didrichsenin museossa 31.1.2021 saakka.

3

Puolukka on Neitsyt Marian symboli. Suomalaisessa kansanperinteessä piiat tulevat raskaiksi puolukoita syötyään.

Oli miten oli, puolukka on marjoista parhain. Se on helppo poimia, äärimmäisen maukas aurinkoisen syyskesän jäljiltä ja sopii melkein kaikkeen, lihan kaveriksi, piirakkaan, mehuksi ja drinkin somisteeksi.

Ja voisitteko kuvitella nauttivanne mustanmakkaran ilman puolukkahilloa?

20200907 162355

Puolukan kanssa viihtyy niin kuin aina punaposkisen ystävän. Kuva: Anne Välinoro

4

Oktoberfest oli ennen koronaa miljoonien kansanjuhla Baijerin alueella. Nyt otetaan hillitymmin, mutta otetaan silti.

Hämeessä superluokan ottopaikan tarjoaa Mäntän Vuorenmaja. Siellä juhlitaan seuraavat kolme viikonloppua oktobereita.

Paikka on valloittava mini-Sveitsi, flammkuchenit suussasulavia ja oluissa piisaa. Jos et halua litraista tuoppia, nauti kahden desin Kölsch.

20200829 203041

Kölsch tarkoittaa kahden desin olutannosta. Kuva: Anne Välinoro

5

Korona teki meistä kaikista oman elämämme lainsuojattomia. Varovaisuus on paikallaan, mutta järkevä liikkuminen ja kulttuurinautinnot sallittua. Maskeja on tarjolla moneen makuun ja niitä kannattaa käyttää.

Pari päivää Helsingissä todisti, että pääkaupunkiseutu on ahkera maskinkäyttäjä, ihmiset antavat toisilleen tilaa ja kulttuurikohteissa riittää kävijöitä.

Älä jätä teattereita, museoita ja konsertteja. Taiteilijat tarvitsevat sinua enemmän kuin koskaan. Pidetään yhteiskunta pyörimässä omilla turvallisilla valinnoilla.

Tänä syksynä on yhtä ihanaa kuin ennenkin antautua hyvän esityksen valtaan.

Anne Välinoro

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua