Kuva: Pyynikin kesäteatteri
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on syönyt jäätelöä, plarannut levyjä, käynyt kesäteatterissa ja tietysti lukenut kirjoja.
1
Viime kesänä Parasta juuri nyt -palstalla vinkkailin kotimaisia matkailukohteita, joista yksi oli Vehoniemen automuseo ja erityisesti heidän jäätelönsä. Toiveenani oli, että jäätelöt saataisiin myös Tampereelle.
No nyt sitä saa, kun Vehoniemen jäätelötehtaan jäätelökärry vierailee Mustalahdessa tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 17. Säävaraus. Ehdottomasti tämän hetken maistuvin jäätelökokemus Tampereella.
2
Tampereen keskustaan on ilmestynyt uusi lauta- ja roolipelikauppa Laiska pelikaani. Tarjolla on myös palapelejä, kaiken lajin fanikrääsää sekä vino pino äänilevyjä. Uusien LP-levyjen määrä on mittava.
Nuoruuden intohimoni, levyjen plärääminen, palasi elävänä sormenpäihini. Huomasin rentoutuvani levyjä selatessani, ja ihastellessani komeita kansikuvia menetin ajantajuni kokonaan.
3
Vaikka Tampere on kuuluisa toreistaan, torilla tulee harvoin käytyä syömässä. Niinpä olemme ottaneet ohjenuoraksi, että aina kun aikataulu suo, käymme lauantaisin koko perheen voimin Tammelantorilla syömässä. Kalakuninkaiden lohiburgeri on lyömätön.
Laukontorilla taas maistuu Tapolan mustamakkarahodari, eli hodarisämpylöiden välissä pötköttävä mustamakkara, jonka päälle on levitetty pinkkiä puolukkamajoneesia.
4
Pyynikin kesäteatterin Karavaanari – kaikkien kaveri on ennakkoensi-illan perusteella mainiosti rullaava kesäkomedia, joka viihdyttää ja hauskuuttaa koko kestonsa ajan. Katsomo pyörii näyttelijöiden mukana, ja eestaas pörräävät matkailuautot hoitavat lavasteiden virkaa.
Lavalla nähdään Lari Halmeen lisäksi muun muassa Heikki ja Kaisa Hela, Miia Selin, Karoliina Vanne, Jari Ahola, Marika Heiskanen sekä Carola Halme. Aimo Räsänen, joka nähdään niin monessa roolissa ettei laskuissa pysy, vaihtaa lennosta ryhtiään, olemustaan ja puhetapaansa. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Heikki Syrjä ja Riku Suokas, joista jälkimmäinen vastaa myös ohjauksesta.
Karavaanari – kaikkien kaveri ensi-illassa 12.6.2024. Lue Päivi Vasaran ennakko näytelmästä täältä.
5
Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijoiden kesänäyttely Galleria Saskiassa tarjoaa monipuolisen kattauksen kuvataidetta. Itseäni viehättivät erityisesti Sura Kangaspeskan työt, M.T. Salmisen sekatekniikalla toteutettu triptyykki Oodia auringolle ja Orionille, suurelle metsästäjälle sekä Hannu Hirsivuoren Savusauna-puureliefi.
Näyttely on avoinna 26.6.2024 saakka. Katso kaikki Pirkanmaan kesänäyttelyt täältä.
6
Benjamín Labatutin Maailman kauhea vihreys (suom. Antero Tiittula; Tammi, 2023) on esseetyyppinen kokoelma kirjoituksia tieteestä ja tieteentekijöistä.
Teos muistuttaa hieman W.G. Sebaldin kävelyromaanien tyyliä, mutta siinä missä Sebald kertoilee rennosti ja lystikkäästi, Labatut vyöryttää lukijan niskaan ällistyttävän, polveilevan tietopaketin. Sebald sepostaa välistä omiaan, mutta Labatut pysyttää faktat paikoillaan. Romaanin teoksesta tekee henkilöiden sisäisen maailman kuvaus, sillä eihän kirjailija voi tietää mitä sata vuotta sitten elänyt matemaatikko on oikeasti tuntenut ja ajatellut.
Teksti on välistä suorastaan hengästyttävää. Labatut luettelee maailmanhistorian kauhuja kauhujen perään, ja tarina muodostaa eräänlaisia kehiä. Kertomus liikkuu luontevasti omaan suuntaansa, kunnes palaakin vanhaan jostain yllättävästä kulmasta. Poikkeamia ei voi sanoa sivujuoniksi, koska pääjuontakaan ei ole, vain tarinointia.
Kirja etenee vähän kuin baarikeskustelu kaverin kanssa, joka on lukenut kaikesta kaiken eikä saa monologiaan poikki ennen kuin sammuu pöytään tai bändi alkaa soittaa.
Alkuluvun jälkeen faktavyöry helpottaa. Jokainen luku on erilainen niin näkökulmaltaan kuin muodoltaankin, ja vaikuttaa, että ne on kirjoitettu erikseen pitkän ajan kuluessa.
Maailman kauhea vihreys koostuu puhtaasta, tiukkaan puristetusta tiedosta, joka on hämmästyttävän ytimekästä ja selkokielistä. Teoksessa on myös paras lukemani tiivistys mustan aukon olemuksesta, ja minun oli tarkoitus liittää se tähän sitaattina, mutta hölmönä ehdin palauttaa kirjan jo kirjastoon.
Lue Mikko Saaren arvostelu teoksesta täältä.
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.