Parasta juuri nyt (11.3.2022) Laineen Kasperi, Kielo Kärkkäinen, Dry Cleaning, Dave Lindholm LXX, Susijengi

11.03.2022
dry cleaning

Dry Cleaning tulee kesällä Sidewaysiin. Kuva: 4AD

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juhani Koivisto on nauttinut musiikista, valokuvista ja koripallosta.

1

Laineen Kasperi & Kummitusorkesterin uusi albumi God Damington (Windowfactory, 2022) ilmestyi muutama viikko sitten. Edellinen Kummitusorkesterin levy ilmestyi vuonna 2005. Laineen Kasperi on tehnyt tässä välillä useita perinteisempiä hiphop-soololevyjä.

Tämä uusin levy on aikalailla erilaista musiikkia kuin Laineen Kasperilta on kuultu sitten edellisen Kummitusorkesteri-levyn. Laineen Kasperi on kovan luokan äänisuunnittelija, ja God Damington -levyllä sen kyllä huomaa. Samplet paukkuvat, suhisevat, nirskuvat ja pyörivät milloin mitenkin ja tunnelmat liikkuvat suljetusta kauhusta surrealistisiin bileisiin. ”Huikeeta kamaa!” lähetti kollegani Mikko Salonen minulle viestin ja helppo siihen on yhtyä.

Tykkään kaikista Laineen Kasperin levyistä. Laineen Kasperi on kuin kiinnostava rakennus täynnä kiinnostavia ihmisiä. Suurin suosikkini on vuonna 2016 julkaistu albumi Laineen Kasperi & Palava Kaupunki. Musiikki on voimakasta ja sanat neroutta, mutta näistä erityisansioista huolimatta tai ehkä niiden takia kokonaisuus soljuu eteenpäin täysin puhtaana ja puhdistavana. Ikuisten lasten laulussa Laineen Kasperi tekee ruumiinavauksen ihmisen sisäisestä minästä irtautuneelle toiminnalle.

Aikuiset aivan omituiset, tuhat kieltotauluu
Valmiissa maailmassa vakavuuden pauhu
Aikuiset, huolet iänikuiset
Minne meni nauru?
Mut tää on ikuisten lasten laulu”

Laineen Kasperi Tampereen Telakalla perjantaina 11.3.2022 klo 22 ja Tampereen pääkirjaston Metso LIVEssä lauantaina 12.3. klo 14.

2

Olin muutama päivä sitten Apua Ukrainaan -konsertissa Tampereen Telakalla. Ensimmäinen esiintyjä oli Kielo Kärkkäinen, joka avasi keikan kappaleella Keitä me olemme. Kielon, saksofonisti Sami Sippolan ja kitaristi Matti Salon esitys oli pysäyttävä.

Kielo on uskomattoman hieno laulaja ja tulkitsee keikoilla laulut siten, että maailma pysähtyy hetkeksi. Tulkinnat eivät ole maailmaa suurempia vaan juuri maailman kokoisia.

Näinä aikoina on tärkeää olla yhdessä toisten ihmisten kanssa, pysähtyä ja unohtaa edes hetkeksi kaikki paha ja eksyä johonkin toiseen maailmaan. Kielon laulaessa näin käy aina.

”Toivomme, että voisimme unohtaa
vaikka kaikessa näkyy jälki
siitä keitä me olemme”

3

Dry Cleaning on minulle täysin uusi tuttavuus. Laitoin muutama päivä sitten yhtyeen esikoisalbumin New Long Leg (4AD, 2021) soimaan yhtään mitään odottamatta ja rakastuin heti.

Englantilaisyhtyeeltä on julkaistu ennen tätä kaksi ep-levyä ja joitakin singlejä. Musiikki on näennäisen kylmää, tarkkaa ja nykivää esimerkiksi Wiren tai Magazinen tyyliin. Dry Cleaningissä on silti heti jotain täysin omaa ja persoonallista.

Ehkä sen tekee laulaja Florence Shaw’n puhemainen lausunta tai kitaristi Tom Dowsenin maagisen koukuttavasti kiertävä kitara. En tiedä, mutta hienoa musiiikkia.

Nyt kun useasti peruttujen ja siirrettyjen keikkojen liput on täytynyt taas kaivaa sähköpostin uumenista, huomasin, että Dry Cleaning esiintyy kesällä Sideways-festivaalilla. Jippii!

4

Työpaikassani Tampereen pääkirjaston Metson musiikkiosastolla on katsottavissa upea Dave Lindholm LXX -valokuvanäyttely Sirkuksesta Holikongiin… ja edelleen. Dave Lindholm on tehnyt kymmeniä ja kymmeniä loistavia levyjä, ja on hienoa, kun saimme näyttelyn Metson musiikkiosastolle pystyyn.

Näyttelyn on kuratoinut tietokirjailija Jaakko Riihimaa. Jaakko on tehnyt valtavan työn kootessaan kaiken aineiston, miettiessään esillepanoa ja kirjoittaessaan näyttelytekstit. Näyttelyssä on esillä lukuisten valokuvaajien, kuten Ben Furmanin, Risto Vuorimiehen, Petri Nuutisen ja Harri Hinkan otoksia.

Valokuvien lisäksi mukana on paljon muutakin, kuten Dave Lindholmin vanhat Reino-tossut, studiomuistiinpanoja, kirjaston lainattavaa materiaalia ja lehtileikkeitä.

Näyttely on ollut auki maaliskuun alusta alkaen ja saanut asiakkailta paljon kiitosta. Näyttely jatkuu huhtikuun loppuun ja sen päättää Dave Lindholmin perinteinen vapunaaton keikka Vastavirta-klubilla. Kannattaa tulla katsomaan!

5

Kävin muutama viikko sitten poikani kanssa katsomassa Espoon Metro Areenalla Suomen miesten koripallomaajoukkueen MM-karsintapelin Euroopan-mestaria Sloveniaa vastaan. Susijengi pelasi loistavan pelin ja voitti. Muutamaa päivää myöhemmin Susijengi kävi Sloveniassa voittamassa Euroopan-mestarin toistamiseen. Nämä ehkäpä yllättävät voitot takaavat Susijengille hyvät lähtökohdat MM-jatkokarsintoja ajatellen.

Suomen koripallomaajoukkuetta alettiin kutsua Susijengiksi reilu kymmenen vuotta sitten. Silloin keskeisimpiä pelaajia olivat Teemu Rannikko, Petteri Koponen, Tuukka Kotti, Gerald Lee Jr, Shawn Huff ja nuori Sasu Salin. Vuodet ovat vierineet, ja edellä mainituista mukana Slovenia-peleissä olivat enää Huff ja nykyjoukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi noussut Salin.

Mutta ei mitään hätää. Uudistunut Susijengi on täynnä mahtavia nuoria pelaajia. Näitä ovat etunenässä Mikael Jantunen ja Elias Valtonen. Tamperelaiset Topias Palmi ja nuori Miro Little täyttivät hekin paikkansa paremmin kuin hyvin. Eikä unohtaa voi myöskään ikinuorta Jamar ”Jammu” Wilsonia, joka tekee kentällä juuri oikeita asioita aina, kun sinne pääsee.

Me Susijengin fanit voimme nukkua yömme rauhassa: EM-kisat Prahassa syyskuussa 2022 ja siitä vuoden päästä onnistuneiden MM-karsintojen siivittämä Filippiinien, Japanin ja Indonesian MM-kisat. Auuuu!

Juhani Koivisto

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua