Onneksi meillä on internet, kevät ja ulkoilma – Juha Voitila on tuntenut itsensä vangiksi Fuengirolassa

22.03.2020
01 poikkeustila espanja kulttuuritoimitus

Marita Salonen kirjoittaa kolumnissaan ulkonaliikkumiskiellosta, jääkiekkolegenda Vellu Ketolasta sekä yrittäjien ja taiteilijoiden koronaryhmästä: ”Voitaisko tehdä yhteispäätös, että KUKAAN ei mene illalla ’ulos’ baariin tai ravintolaan ennen kuin tämä tilanne on ohi?”

Aamulla Suomessa ei noussut musta aurinko, vaan valon määrä lisääntyy joka päivä. Luojan kiitos nyt on kevät eikä esimerkiksi marraskuu. Kyllä me tästä poikkeustilasta selvitään.

Mennään ulos, kun vielä päästään. Yksin tai karanteenikaverin kanssa, mutta muita ihmisiä vältellen.

Niin sanoi presidentti Niinistökin, että Helsingissä kannattaa kävellä koiran kanssa keskustan tyhjillä kaduilla, eikä rynniä koiraihmisten rakastamaan Rajasaareen. Tulemme ehkä näkemään, miten Sauli ja Lennu ovat tyhjällä Mannerheimintiellä lenkillä.

* *

Porissa ilmestyvä Satakunnan Kansa teki perjantain 20.3.2020 paperilehteen kannen, jossa se julkaisi jääkiekkolegenda Veli-Pekka Ketolan koko etusivun kokoisen kuvan. Otsikko kertoo: ”Koronaviruksen takia minä pysyn nyt kotona.”

Voi olla, että tänä vuonna tuli jo maaliskuussa tehdyksi Vuoden paras etusivu. Ainakin se on merkittävä journalistinen teko.

Onneksi olkoon, porilaiset! Kiitos, Vellu!

Satakunnan Kansan etusivu 20.3.2020.

Kulttuuritoimitus on ollut mukana Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -nimisessä Facebook-ryhmässä. Viime viikonloppuna jäseniä oli 770, viikkoa myöhemmin jo yli 10 000.

Nyt viikonloppuna Kristian Schmidt teki ryhmässä ehdotuksen:

”Voitaisko tehdä yhteispäätös, että KUKAAN ei mene illalla ’ulos’  baariin tai ravintolaan ennen kuin tämä tilanne on ohi? EDIT: Peräänkuulutan tässä eritoten kansalaisten omaa toimintaa! Voisimmeko esittää hallitukselle yhteiskirjeellä, että baarit ja ravintolat tulee sulkea?”

Fuengirolassa kuten muissakin Espanjan kaupungeissa on tyhjät kadut. Juha Voitilan elo on ollut ankeaa yksin eristyksessä.

Juha Voitila pyysi Facebookissa suomalaisia kavereitaan noudattamaan vapaaehtoista eristäytymistä, ettei Suomessa tarvitsisi julistaa ulkonaliikkumiskieltoa. Hän kirjoitti näin:

”Vasta vajaan viikon yksin eristettynä oltuani tunnen käsittämätöntä tarvetta päästä ulkoilemaan, mutta kun ei saa mennä. Tämänhetkisellä toiminnalla saatte myös Suomen viranomaiset julistamaan ulkonaliikkumiskiellon. Ymmärtäkää oma vastuunne olla levittämättä tautia, älkää jatkako normaalia arkeanne, sillä nyt ei ole normaalitilanne. Kun haluatte ulos, menkää yksin, kun vielä pääsette.”

Juha Voitila on saanut aikaistettua lentolippuaan maaliskuun lopulta ja toivoo pääsevänsä pian kotiin vaimon luokse Tampereelle.

Marita Salonen

Lue Veli-Pekka Ketolan haastattelu Satakunnan Kansasta. Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -ryhmä Facebookissa.