Mitä ihmettä just tapahtui?

17.05.2019

Kulttuuritoimitus on positiivinen avaus kulttuurijournalismin alalla. Kulttuuritoimitus katsoo eteenpäin – ja se on hyvä, sillä valittamalla oppii vain valittamaan. Ken vaivojansa vaikertaa on vaivojensa vanki.

Tasan viikko sitten avattiin Kulttuuritoimitus.fi eli Kulttuuritoimitus. Monenlaisessa julkaisuhankkeessa olen ollut mukana, mutta ihan tämmöistä en muista.

Välillä tuli olo, että mitä ihmettä just tapahtui? Tätä kirjoittaessani Kulttuuritoimituksen avustajarinkiin on ilmoittautunut jo yli 60 tekijää. Myös lukijat ovat ottaneet sivuston innokkaasti vastaan.

Tärkeä asia on myös, että ilmoittajat ovat ottaneet aktiivisesti yhteyttä. Näyttää siltä, että Kulttuuritoimituksesta kehittyy myös merkittävä mainosmedia hyvin kohdennetulle yleisölle, kulttuurin suurkuluttajille.

Ei tehrä tästä ny numeroo, mutta jonkinlainen ilmiö taustalla kuplii. Johonkin tarpeeseen sivuston perustaminen on vastannut.

* *

Mistä tämä positiivinen kierre johtuu? Voin tarjota yhden selityksen.

Niin kauan kuin muistan, kulttuurijournalismista on puhuttu siten, että se on kuollut, kurjistumassa, katoava laji, uhattuna tai ainakin kriisissä. Ei ole lehdissä sivuja, ei avustajabudjetteja eikä tekijöitä. Ei ole puolikarkeat vehnäjauhotkaan yhtä puolikarkeita kuin ennen ja ennen oli kaikki muutenkin kuulkaas paremmin.

(Ei muuten ollut. Itse mukana olleena voin kertoa, että kultaisella 1980-luvullakin maanantain kulttuurisivujen täytteeksi kaavittiin niin höperöitä jämiä, ettei niitä voisi enää nykyään missään julkaista).

Kulttuuritoimitus on positiivinen avaus kulttuurijournalismin alalla. Kulttuuritoimitus katsoo eteenpäin – ja se on hyvä, sillä valittamalla oppii vain valittamaan. Ken vaivojansa vaikertaa on vaivojensa vanki.

Kulttuurijournalismin yleistä tilaa käsittelevälle pohdinnalle on aikansa ja paikkansa, myös nostalgisille muistoille, mutta jätetään ne täällä Kulttuuritoimituksessa vähemmälle, sillä historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata.

* *

Miltä tulevaisuus näyttää viikko julkistuksen jälkeen? Oleellisilta osin tilanne on sama. Kassaan ei ole tullut euroakaan, sivustoa rakennetaan edelleen ja taustayhdistyksen perustamisprosessi on yhä kesken.

Mutta kuluva viikko on osoittanut, että tälle sivustolle on suuri tarve, oikea kysyntä ja paikka mediakentässä. Te, hyvät lukijat, voitte auttaa meitä jakamalla juttujamme somessa ja ehkä jopa houkuttelemalla kavereitanne sivustomme tykkääjiksi.

Internet on laaja kuin Näsijärvi, mutta nyt siellä kulkijoita ohjaa ainakin yksi majakka: Kulttuuritoimitus.fi.

Seppo Roth
päätoimittaja