Wallace ja Gromit: Kosto kynittävänä on animoidun parivaljakon vauhdikas ja hykerryttävän hauska paluu

15.01.2025
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuva: Netflix

ELOKUVA | Wallace ja Gromit: Kosto kynittävänä -animaatioelokuva osoittelee nokkelasti James Bondeihin, Kapteeni Nemoon ja Late Lampaaseen.

”Juoni on pettämättömän nokkela kaikkine käänteineen.”

4.5 out of 5 stars

Wallace ja Gromit: Kosto kynittävänä

  • Englanti, 2024.
  • Ohjaus: Merlin Crossingham ja Nick Park
  • Katso: Netflix

Voi sitä kielipelien, brittienglannin kiehkuroiden ja kulttuuriviittausten määrää!

Tahattoman itsekeskeinen keksijä Wallace on päättänyt yllättää koiransa Gromitin, ja on rakentanut tälle lahjaksi apulaisen puutarhanhoitoon. Niin kuin Gromit sellaista kaipaisi. Puutarhatontturobotti Norbot osoittautuu niin tehokkaaksi, että Wallace viekin lahjan mennessään, ja perustaa uuden puutarhanhoitofirman.

Samaan aikaan Väärät housut -elokuvasta tuttu arkkikonna Feathers McGraw istuu vankisellissään. Puhumaton, ja busterkeatonmaisen ilmeetön pingviini kuulee sattumalta Wallacen uudesta keksinnöstä. McGraw punoo juonen, ja karkaa kaikkien kauhuksi vankilasta. Sen jälkeen vauhti onkin pysäyttämätöntä.

* *

Wallace ja Gromit esiintyivät ensimmäistä kertaa lyhytelokuvassa Suurenmoinen huviretki vuonna 1989, jossa he lähtivät hakemaan Kuusta juustoa. Kansainvälisen läpimurtonsa kaksikko teki lyhytelokuvassa Väärät housut (1993), ja viimeisin lyhytelokuva oli Paakarin painajainen (2008). Siinä välissä tuli kokoillan animaatioelokuva Kanin kirous (2005).

Tuorein, kokopitkä Wallace ja Gromit -animaatioelokuva Kosto kynittävänä viittailee James Bondeihin, Sukelluslaivalla maapallon ympäri -elokuvaan (ja sitä kautta Oopperan kummitukseen), Late Lampaaseen – ja joskus itseensäkin.

Taustalle on kylvetty runsain mitoin pieniä vitsejä tarkkaavaisen katsojan riemuksi. Musiikki ja visuaaliset ideat tekevät tarinasta elävän ja vauhdikkaan, ja Wallacen käyttämä mehevä englannin kieli on hykerryttävän hauskaa. Juoni on pettämättömän nokkela kaikkine käänteineen, eikä juustoja ja keksejäkään ole täysin unohdettu. Kokonaisuus kestää useammankin katsomiskerran.

Teolliset vallankumouksetkin tulevat esiteltyä järjestyksessä, kun ensin mennään kanaalialuksella ja sitten junan kyydissä. Lopun siltakohtaus on aivan uskomattoman komeaa animointia.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua