”Parasta mitä rahalla saa, on vapaus olla ajattelematta rahaa” – Esa Juntunen auttaa rahataitojen haltuun ottamisessa

03.12.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Kuvat: Veikko Somerpuro / Tammi

KIRJAT | ”Meistä kaikista ei voi tulla miljardöörejä, mutta kaikista voi tulla vauraampia”, kirjoittaa Vuoden Sijoittaja 2023 -voittaja Vaurastu viisaasti -teoksessaan ja antaa hyvin konkreettisia ohjeita.

”Teos sopisi hyvin lahjaksi esimerkiksi pian täysikäistyvälle tai valmistuvalle nuorelle.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Esa Juntunen: Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun

  • Tammi, 2024.
  • 618 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

”Kuluta vähemmän. Tienaa enemmän. Sijoita säännöllisesti.”

Siinä Esa Juntusen kirjan takakannesta löytyvät vaurastumisohjeet pähkinänkuoressa. Kannattaa kuitenkin lukea Vaurastu viisaasti – rahataidot haltuun -kirja (Tammi, 2024) kokonaan. Syvälle rahataitojen maailmaan sukeltavan teoksen lukemisesta on todennäköisesti hyötyä, vaikka ei miljoonaomaisuutta tavoittelisikaan.

Kun tarjoillaan ohjeita minkä tahansa oman elämän osa-alueen kohentamisen, nousevat helposti karvat pystyyn, etenkin, jos vinkkejä viskellään huolimattomasti ilman riittävää asiantuntemusta ja kunnon taustoitusta.

Tässä kirjassa taustoitetaan. Teos ei ole heppoista self helpiä vaan tiukkaa asiaa. Ja vaikka puhe on rahasta, Juntunen ei viljele taloustieteellistä slangia tai vierassanoja vaan esittää asiat hyvin ymmärrettävästi. Hän avaa, mikä asia vaikuttaa mihinkin ja mihin kuoppiin on vaara kompastua.

Kirjan sanomaa voisi luonnehtia myös humaaniksi. Usein varallisuuden kasvattamisen ajatellaan olevan häikäilemätöntä toimintaa ja heikompien polkemista, mutta ei sen sellaista tarvitse olla.

”Vaurastumisesi ei ole muilta pois eikä itsekästä, vaan itse asiassa kaikkien etu, kunhan käytät tätä työkalua hyvän luomiseen itsellesi ja ympärillesi.”

Ei lisää materiaa vaan hyvää elämää

Juntusen tietokirja on rakenteeltaan selkeä, ja se on hyvin kirjoitettu. Vaikka teos on kuusistaasivuinen järkäle, se on sujuvaa luettavaa. Lukujen lopussa on aina yhteenveto, joka kertaa lyhyesti luvun olennaiset asiat.

Kirjoittaja elää niin kuin opettaa ja tuo omaa elämäänsä mukaan teokseen. Hän on jo pitkään seurannut tarkasti omaa kulutustaan ja kannustaa muita tekemään samoin.

”Kun kulutus on saatu seurantaan, seuraavaksi se on otettava haltuun.”

Juntunen johdattelee miettimään omia tavoitteittaan ja tarpeitaan, sitä, mikä on itse kullekin tarpeeksi. Hän ei kehota vaurastumaan, jotta voisi kuluttaa vimmatusti yhä kalliimpiin luksustuotteisiin vaan jotta voisi elää omannäköistä hyvää elämää. Hän päinvastoin kannustaa ihmisiä kuluttamaan vähemmän. Hänestä on lähinnä pelottavaa, että moni ihminen yhdistää rahan kuluttamisen ja omistettujen asioiden määrän hyvään elämään ja järkevän taloudellisen käyttäytymisen siihen, että elämä menee jotenkin ohi.

”Perimmäinen tarkoitus ei ole pihistellä kaikessa mahdollisessa, vaan tehdä kulutuksesta tietoista ja tarkoituksenmukaista.”

Tämä tarkoittaa sitä, että silloin kun kaupan omat merkit, jotka usein ovat muita merkkejä edullisempia, ovat riittävän hyviä, niitä kannattaa hyödyntää. Mutta jos yksi tietty ketsuppimerkki on ylitse muiden, sitä voi hyvin ostaa jatkossakin. Esa Juntusella ja minulla on sama suosikkimerkki ketsupissa, ja olen yksimielinen kirjoittajan kanssa myös siinä, että kannattaa maksaa vähän enemmän sähköstä kiinteähintaisella sopimuksella pörssisähkön käyttämisen sijaan, jos ei ole kiinnostunut koko ajan seuraamaan sähkön hintaa ja jahtaamaan halpoja tunteja. Lyhyesti: säästää kannattaa, mutta ei aina ja kaikessa vaan itselle sopivasti.

Avointa rahapuhetta ja mentorointia

Kirjan neljäs osa, Tienaa enemmän, oli itselleni vierain tai eniten vastustusta herättävä, mutta jollekulle toiselle se voi olla juuri tarpeellinen ja kaivattu tuuppaus.

Vaikka osa kirjan sisällöstä olisi itselle jo ihan tuttua juttua ja osa sellaista, joka ei itseä kiinnosta tai itselle sovi, useimmille varmasti löytyy myös jotakin uutta ja jotakin hyödyllistä. Teos sopisi hyvin lahjaksi esimerkiksi pian täysikäistyvälle tai valmistuvalle nuorelle.

Juntunen antaa teoksessaan vinkkejä paitsi suoraan tienaamiseen, kuten palkkaneuvotteluihin, myös muun muassa työnhakuun, veroasioihin ja jopa terveelliseen mutta edulliseen syömiseen. Jotkin näihin aiheisiin liittyvät liitteet löytyvät kirjan lopusta, jotkin netistä.

Kirjoittaja puhuu palkka-avoimuuden ja ylipäänsä avoimen rahapuheen puolesta. Hän itse on jo pitkään kirjoittanut blogia, jossa on avannut raha-asiansa, ja sama avoimuus jatkuu tässä teoksessa.

Juntunen neuvoo ja mentoroi lukijaa ikään kuin kädestä pitäen, hyvin konkreettisesti.

”Tätä kirjaa kirjoittaessani tavoitteeni oli kunnianhimoinen: kirjoittaa kokonaisvaltaisin Suomessa kirjoitettu henkilökohtaista taloutta käsittelevä kirja, joka kattaisi henkilökohtaisen talouden koko ihmiselämän mittaisen kaaren ja josta jokainen suomalainen pystyisi hyötymään.”

Luulen, että Juntunen on päässyt tavoitteeseensa.

Sari Harsu

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua