Heta Jäälinojan Nun or Never on mukana kotimaisessa kilpasarjassa. Kuva: TFF
ELOKUVA | Poimi lyhytelokuvien kirsikat Filkkareiden yli 100 elokuvanäytöksen kakusta! Tampereella katsotaan Etelä-Kaukasiaan ja pohditaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja demokratian tutkiskelun teemaa.
Maarit Saarelainen, teksti
Tampereen 54. kansainvälisiä elokuvajuhlia vietetään 6.–10.3.2024. Tapahtuma kerää yhteen elokuvan ystävät ja alan ammattilaiset. Festivaalin pääpaino on lyhytelokuvissa, joita nähdään sekä kotimaisessa että kansainvälisessä ja Generation-XYZ-kilpailusarjoissa sekä monipuolisessa teemaohjelmistossa.
Filkkariviikon elokuvanäytökset keskittyvät Koskikeskuksen Finnkino Cine Atlakseen ja Kehräsaaren Arthouse Cinema Niagaraan. Elokuvien lisäksi yleisölle ja alan ammattilaisille tarjotaan runsaasti avoimia tapahtumia.
* *
Teemaohjelmisto: Chai Khanan Naisääniä Kaukasiasta
Teemaohjelmistossa katsotaan Etelä-Kaukasiaan, josta tarjolla ovat toiminnanjohtaja Riina Mikkosen kuratoimat näytökset Etelä-Kaukasia 1 ja 2. Ne avaavat ikkunoita Georgiaan, Armeniaan ja Azerbaidžaniin. Elokuvat valottavat monipuolisesti alueen historiallisia tapahtumia, tarinankerrontaa ja kulttuuria.
Tähän kokonaisuuteen kuuluu yksi festivaalin mielenkiintoisimmista elokuvista eli Chai Khanan Naisääniä Kaukasiasta.
Näytökset ovat jatkumo Tampereen elokuvafestivaalin ohjelmistossa vahvasti näkyvää yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja demokratian tutkiskelun teemaa.
Filkkareilla pohditaan myös luonnon tilaa ja tarkastellaan demokratian tilannetta Suomessa ja maailmalla. Teemojen yhteydessä järjestetään avoimia keskusteluja, joissa on vieraana elokuvaohjaajia ja Tampereen yliopiston tutkijoita.
* *
Animaation juhlaa: tarinoita ihmisyydestä, historiasta ja identiteetistä
Animaatiot ovat luonnollisesti mukana lyhytelokuvajuhlien keskiössä. Esityssarjat Animaatiodokkarit 1: Yhteisö ja Animaatiodokkarit 2: Henkilökohtaista, kertovat tarinoita ihmisyydestä, historiasta ja identiteetin etsimisestä.
Omat Retrospektiivi– ja Carte blanche -näytökset saa palkittu elokuvaohjaaja ja muusikko Iiti Yli-Harja, jonka mukaan ”näytöksen elokuvat muistuttavat siitä, että elokuvanteko voi olla hauskinta mahdollista tekemistä, ihmettelyä ja kokeilemista”.
* *
Juho Kuosmasen mykkätrilogia Tuomiokirkossa
Tampereen elokuvajuhlien erikoisnäytöksistä löytyy myös yleisölle maksuton, Tampereen tuomiokirkossa nähtävä ja urkuri Esa Toivolan säestyksellä esitettävä Triangle of Hope – Juho Kuosmasen mykkätrilogia, jossa nähdään Kuosmasen lyhytelokuvat Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012), Salaviinanpolttajat (2017) sekä Kaukainen planeetta (2023). Mykkätrilogia esitetään Tuomiokirkossa perjantaina 8.3. klo 19.
* *
Arkistojen aarteet: Manserokkia ja mainoselokuvien helmiä
Legendaarinen Arkistojen aarteet kaivaa nimensä mukaisesti kiinnostavia helmiä katsottavaksi. Tänä vuonna nähdään muun muassa Arkiston aarteet 1: Manserock ja Arkiston aarteet 2: Suomalaisen mainoselokuvan parhaita vuosilta 1935–2000. Mukana arkistohelmenä on myös Raimo ”Rake” Silauksen Rake Special: Grand Old Man -näytös, joka on omistettu Matti Kassilan (1924–2018), Risto Jarvan (1934–1977), Jaakko Pakkasvirran (1934–2018) ja Antti Peipon (1934–1989) työlle.
Tampere Film Festival 6.–10.3.2024. Festivaalin koko ohjelman löydät täältä ja ohjelmakartan täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Josh Margolin kunnianosoitus isoäidilleen yhdistää huumoria ja toimintaa – arviossa Thelma
ELOKUVA | Thelma ja Ben ajavat skootterilla Los Angelesiin hakemaan oikeutta menetettyään puhelinhuijarille 10 000 dollaria.
Amerikkalaista historiaa tontin, talon ja sen asukkaiden kuvittamana – arviossa Here
ELOKUVA | Robert Zemeckisin teknologiaan tukeutuva elokuva perustuu Richard McGuiren kirjaan, jossa kerrotaan amerikkalaisten historiaa yhden paikan kautta.
Eteläpohjalaiselta Saku Taittoselta sujuvat porilaismurre ja Neumannin lavaelkeet Dingo-elokuvassa Levoton Tuhkimo
ELOKUVA | Dingosta kertova Levoton Tuhkimo saa pohtimaan toden ja keksityn suhdetta. Yksi Mari Rantasilan elokuvan tärkeistä teemoista on nähdyksi tulemisen ja hyväksynnän tarve.
Conclave-elokuva tuo esiin, miten uuden paavin valintaa juonitellaan Vatikaanin suljettujen ovien takana
ELOKUVA | Jos Conclave on jotakin, niin visuaalista herkkua askeettisuuteen tottuneille pohjoismaalaisille, sikäli paljon siinä korostuvat katolisen kirkon suosima prameus ja väriloisto.