Kuvat: Peppi Lokka / Otava
KIRJAT | Skyen saarella sijaitsevaan kartanohotelliin sijoittuva Murha Ylämaalla avaa Paula Hotin uuden dekkarisarjan.
”Ihan parhaaseen mahdolliseen jännitykseen tarinan kuljetuksessa ei päästä.”
ARVOSTELU
Paula Hotti: Murha Ylämaalla
- Otava, 2024.
- 364 sivua.
Murha Ylämaalla (Otava, 2024) on Paula Hotin ensimmäinen romaani, dekkari, joka on ensimmäinen osa alkavasta sarjasta.
Eletään tätä päivää Skotlannin Ylämaalla. Suomalainen kokki Halla joutuu keskelle murhatutkintaa. Hän on kokkina Skyen saarella sijaitsevassa paremman väen kartanohotellissa Loch Dubh’ssa. Halla haaveilee kirjailijan urasta, mutta ei vielä tiedä tarkalleen, milloin ehtii dekkarinsa kirjoittaa.
Hallan poikaystävänä vierailee enimmäkseen öisin perheellinen Kieran, joka on poliisi, taksinkuljettaja ja pomonsa MacLeodin autonkuljettaja.
Rannikkokylän rauha rikkoutuu, kun turistien suosimasta linnasta löytyy päätön ruumis. Samassa paikassa Hallan kämppäkaveri, valokuvaaja Amy, kuvaa lisäansioiden toivossa hääpareja avustajansa ja poikaystävänsä Mattin kanssa.
Kuvauspaikkaa etsiessään Amy kohtaa värisyttävän näyn: alaston päätön mies, jolle on aseteltu peuran pää. Ruumiin asettelu on kopioitu suoraan paikallisen kirjailijan ja hotellinomistajan Loch Dubh’n lady Rose MacMurrayn esikoisdekkarista – siis ei todellisen vaan tässä fiktiossa esiintyvän kirjailijan. Rose on naimisissa Olivarin kanssa, mutta avioliitossa on tylsyyden lisäksi muitakin ongelmia.
Patologin saavuttua paikalle selviää, että ruumis on ollut ennen esillepanoa jonkin aikaa pakastettuna.
Samaan aikaan paikallisen hotellin vieras, ökyrikas ja perheeseensä pettynyt Timothy Hutton katoaa päiväkävelyllä koiransa kanssa. Hänen lapsensa Barbara ja Benjamin ovat pettymys isälleen ja arvaamattomia toisilleenkin.
Onneksi hotellissa viettää hermolomaa kuuluisa edinburghilainen rikostutkija Carlos Carrera. Hän aloittaa tutkimuksensa huokaillen loman loppumista. Intoa tutkimuksiin löytyy, kun Carrera kohtaa hotellin viehättävän kirjailija-omistajan Rosa MacMurrayn.
Hotellin keittiössä työskentelevä Halla on perehtynyt ruoanlaiton lisäksi paikallisiin perinteisiin ja klaanihistoriaan. Hän auttaa poliisia tutkimuksissa poikaystävänsä Kieranin kanssa. Hotellin keittiössä on töissä myös Calum, joka on kiinnostunut Hallasta.
Kaikilla, hotellin henkilökunnalla, vierailla ja kylän asukkailla, on ongelmia ihmis- ja parisuhteissaan. Perhe ei taaskaan ole se paras tuki ja turva.
* *
Juoni kulkee eteenpäin ja siitä löytyy yllätyksiä. Ihan parhaaseen mahdolliseen jännitykseen tarinan kuljetuksessa ei kuitenkaan päästä. Porukkaa on paljon, ja osan olemisessa tärkeintä on menneisyyden pohdinta.
Jännitteet katoavat osin siksi, että hahmot kertovat tapaamisissaan, missä mennään ja miksi.
Tunnelmat eivät lisää jännitystä tai odotusta. Lopputulos on onneksi suuri yllätys.
Tarina ydin on perinteinen: raha ja rakkaus”. Selitykset ovat ihan kelpoja, mutta yli 300 sivuntarinassa kerronnan jännite välillä katkea. Mielenkiintoista on nähdä miten sarja jatkuu.
Kirjailijaksi ryhtynyt kokki Paula Hotti (s. 1982) on oikeasti kokannut Michelin-tähden saaneessa ravintolassa. Hän on myös matkailutoimittaja, joka tuntee kirjansa maisemat.
Maija Kääntä
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hajonneen perheen toipumista ja uusia ruumiita – arviossa Satu Rämön Rakel
KIRJAT | Hildur-sarjan neljännessä osassa avataan perheen äidin kohtaloa ja selvitellään siihen kytkeytyviä nykypäivän rikoksia.
Kuka puolustaisi paperittomia – arvioitavana Anneli Kannon Kaivatut
KIRJAT | Afgaanitytön katoaminen ei virkavaltaa kiinnosta, joten Noora Näkijä päätyy selvittelemään paperittoman maahanmuuttajan katoamista Näkijä-trilogian päätösosassa.
Sinkkuus – epätoivoa vai auvoa? Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoittaa parisuhteettomuudesta ennen ja nyt
KIRJAT | Ilman parisuhdetta elävien määrä on Suomessa koko ajan lisääntynyt. Henna Karppinen-Kummunmäki esittelee pariutumattomien elämää ja seurustelukulttuuria eri aikoina.
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.