Kuvat: HarperCollins
KIRJAT | Karin Slaughterin Unohdettu tyttö on itsenäinen jatko-osa kirjailijan Epäluotettava todistaja -romaanille. Päähenkilönä on 17-vuotias varakkaan ja koulutetun perheen tytär.
”Ilta on kohtalokas, ja ennen kuin aamu koittaa Emily Vaughan on kuollut.”
ARVOSTELU
Karin Slaughter: Unohdettu tyttö
- Suomentanut Virpi Kuusela.
- HarperCollins Nordic, 2023.
- 475 sivua.
Karin Slaughterin Unohdettu tyttö (suom. Virpi Kuusela; HarperCollins, 2023) on itsenäinen jatko-osa kirjailijan Epäluotettava todistaja -romaanille. Päähenkilönä on 17-vuotias Emily Vaughan, varakkaan ja koulutetun perheen tytär, erinomaisin arvosanoin koulussa menestynyt tyttö, jonka tulevaisuus on lupaava jatko-opiskeluineen.
Longbill Beachin lukiolaiset muodostavat kiinteän jengin. Erkaantuminen eri yliopistoihin kuluvan vuoden (1981) jälkeen tuntuu haikealta. Jengillä on tapana pitää säännöllisesti kuukausibileet, joissa maailman parantaminen saa siivet päihteiden ja pilven polttelun lomassa.
Emilyn maailma murenee palasiksi yhden kotibileillan jälkeen. Muistikuvat ovat hatarat, lähes olemattomat. Bileiden jälkeen hän herää kauhuissaan kotoa mekko nurinpäin ja ilman alusvaatteita.
Jengin viettäessä aikaa baarissa pirtelöllä Emily tuntee voivansa pahoin. Ystävätär Ricky ihmettelee Emilyn muuttunutta käytöstä ja oksentelua: ”Et kai vain sinä ole…”
”Rick, kyllä minä muistaisin jos olisin harrastanut seksiä. Siis sehän on aika iso juttu.”
Rickyn mentyä Emily jää katsomaan itseään peilistä: ”Olen valehtelija. Kuukautiset eivät ole alkaneet.” Emily on raiskattu.
Kaverit eivät halua olla enää missään tekemisissä Emilyn kanssa. Kotona vanhemmat eristävät tytön kuukausiksi neljän seinän sisään. Tytär on häpeäksi perheelle. Rehtori erottaa hänet koulusta.
Kouluvuoden kohokohta on tanssiaiset, ja pyöristyneestä vatsasta huolimatta Emily valmistautuu niihin. Päälleen hän pukee kauniin satiinimekkonsa. Mekko on niin tiukka, ettei raskaus jää huomaamatta. Emily lähtee paljain jaloin kohti koulua. Halveksunta ja syrjiminen häntä kohtaan on jäätävää.
Ilta on kohtalokas, ja ennen kuin aamu koittaa Emily Vaughan on kuollut. Murha jää mysteeriksi ja ratkaisematta.
* *
40 vuotta myöhemmin päähenkilöistä toinen, Andrea Oliver, juuri valmistunut apulaissheriffi, saapuu Longbill Beachille suorittamaan ensimmäistä tehtäväänsä nimityksensä jälkeen. Hänen tulee suojella tappouhkauksia saavaa tuomaria, Emily Vaughanin äitiä. Andrealla on myös toinen tutkintatehtävä: kuka murhasi Emilyn? Kuolema on edelleen ratkaisematta. Johtolangat kietoutuvat myös Andrean elämään ja menneisyyteen.
Karin Slaughter on taitava rakentamaan yllättäviä juonenkäänteitä. Myös hänen henkilöhahmonsa ovat kiinnostavia. Slaughterin romaanit ovat monisivuisia järkäleitä, mutta tarina pitää tiukasti otteessaan.
Tuska Emilyn elämästä on riipaisevaa. Yksi ilta ja tulevaisuus on mennyttä. Raiskatun tytön kohtalo on armoton. Miksi syyllisyys kääntyy niin usein uhria itseään kohtaan?
Irmeli Heliö
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hyvää ja antoisaa elämää vaikeuksien keskelläkin – arviossa Eva-Riitta Siitosen Perheeni tarina
KIRJAT | Eva-Riitta Siitonen kertoo Sanna Wirtawuoren kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa omat ja rakkaimpiensa tarinat.
Insuliinihoitoja, kuppaa ja sydänvikoja: Waltari, Linna ja Päätalo olivat sairaita miehiä, mutta kirjoittivat romaanitaiteen historiaa
KIRJAT | Sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen tutkii kaunokirjallisuutta lääketieteen ammattilaisen otteella.
Ankara aatteen mies, joka piti kiinni periaatteistaan – arviossa Pertti Turtiaisen Pääluottamusmiehen päiväkirjat
KIRJAT | Turtiaisen päiväkirjamerkinnät avaavat monipuolisen ja kiinnostavan näkymän suomalaiseen työmarkkina- ja teollisuuspolitiikkaan vahvalla tamperelaisella korostuksella.
Nyrkkitappeluita, ammuskelua ja puukonheilutusta parhaaseen Jerry Cotton -tyyliin – arviossa Yli Pitkänsillan
KIRJAT | Petri J. Kososen romaanissa maanpakolainen palaa Suomeen kymmenien vaellusvuosien jälkeen. Traumaattiset muistot eivät ole kadonneet ja ne nousevat voimalla esiin.