Kuva: Universal
ELOKUVA | Rymistelysarja Fast & Furious tarjoaa juuri sitä mitä lupaakin: kovaäänistä muskelimenoa, joka on lapsenomaisella tavalla hauskaa ja tarttuvaa.
”Kovin miehiseltä rymistelyltä kuulostava sarja on inklusiivisempi kuin moni muu action.”
ARVOSTELU
Fast & Furious X
- Ohjaus: Louis Leterrier
- Rooleissa: mm. Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris Ludacris Bridges, Jason Momoa
- Ensi-ilta: 17.5.2023
Dom Toretto (Vin Diesel) ja hänen perhepiirinsä eivät pääse edelleenkään rauhaan, kun menneisyydessä (eli sarjan viidennessä osassa) tuhotun brasilialaisen huumepomon Herman Reyesin poika Dante Reyes (Jason Momoa) alkaa vainota porukkaa kostomielessä. Ensin rymistellään pitkin Rooman katuja, missä valtava teräspommipallo vyöryy pitkin historiallisen kaupungin katuja ja uhkaa tuhota Vatikaanin ikuisiin taivassfääreihin. Seuraa jahti ympäri Roomaa, missä suomalaiset moottoripyörästuntit pääsevät näyttämään taitojaan.
Toiminta jatkuu moottoritierymistelynä, kun Toretton perheen jälkikasvu on vaarassa. Matkalle lähdetään hupaisasti Jakobin vanhalla Ford Mustangilla. Loppuhuipentuma sijoittuu Rio de Janeiroon, missä päästään F & F -sarjan alkuvaiheen keskeiseen aihelmaan eli car racingiin. Bensan katku tunkee valkokankaalta miltei katsojan nenään saakka.
Kovin miehiseltä rymistelyltä kuulostava sarja on inklusiivisempi kuin moni muu action. Monikulttuurinen näyttelijämiehitys sisältää afroamerikkalaista, latino- ja korealaisamerikkalaista kaartia. Naisetkin, muun muassa Charlize Theron ja Suicide Squadista tuttu Daniela Melchior, pääsevät kiitettävästi mättämään. Rita Moreno on perheen matriarkka. Helen Mirren vilahtaa yhdessä kohtauksessa.
Monesta action-leffasta tuttu asetelma, jossa sympaattiset päähenkilöt joutuvat selviytymään niin pahisvihollisen massiivisten kostotoimien kuin valtion tiedustelupalvelun epäiluottamuksen välissä, on myös Dom Toretton porukan kohtalo. Luonnollisesti tiedustelupalvelussa on myös joku sankareidemme avuksi ujuttautuva.
Sarjaa voisi ajatella varhaisen elokuvan ”cinema of attractions” -konseptin kautta. Älylliseen pohdintaan ei kliseejuonesta ole ammentaa, eivätkä simppelit henkilöhahmot tarjoa tarttumapintaa psykologisoinnille, mutta viseraalista menoa ja meininkiä riittää viihdyttämään kaksituntinen kerrallaan.
Tähän lajityyppiin kuuluu myös huumori. Sitä tulee etenkin 1990-lukulaisessa nettikahvilassa, joka saa meidät ennen Gen Z -sukupolvea syntyneet hymyilemään. Muutamat käännöskömpelyydet suomalaisissa teksteissä pistävät silmään, mutta niitä tuskin kukaan jää menossa miettimään.
Toimintaa siivittää kovaääninen soundtrack, jonka geneerisen yleisilmeen katkaisee sarja vetäviä trap-rap-biisejä. Niistä mieleenjäävimmäksi nousee Angel pt. 1, esittäjinään Kodak Black, NLE Choppa, JVKE, Muni Long ja Jimin.
Eija Niskanen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ridley Scottin Gladiator II on kelvollinen, vaan ei yhtä mahtava spektaakkeli kuin edeltäjänsä
ELOKUVA | Vaikka Ridley Scottilla on suurten spektaakkeleiden tekemisen mittakaava hallussaan, kaikki tuntui paljon tuoreemmalta ensimmäisen Gladiator-elokuvan aikoihin.
Entisen nuorison elämä on juhlia, juopottelua ja toisen etsintää – arviossa Samppa Batalin Omenavarkaat
ELOKUVA | Samppa Batalin ohjaama elokuva on ajan todellisuuteen pyrkivä tarina yhdestä päivästä ja yöstä yli kolmekymppisten elämässä.
Belfastin rääväsuut uhoavat miehitysvallaksi kokemiaan brittejä vastaan keskisormi tanassa – arviossa Kneecap
ELOKUVA | Irlannissa puhuttavaa iiriä voimakkaasti puolustava Kneecap on asiapitoisuudestaan huolimatta häröilevän hauskaa katsottavaa.
Draama ihmisistä, jotka ymmärretään väärin – arviossa Michael Francon Memory
ELOKUVA | Meksikolaisohjaajan elokuvassa ihmisten elämään vaikuttavat asiat, joihin he itse eivät ole voineet vaikuttaa.