Heikki Salo tuomaroi uutta lempeää lastenlaulukisaa ja paljastaa vinkkinsä jännityksen välttämiseen: ”Et laula vain itsellesi!”

16.05.2023
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Heikki Salo. Kuva: Marja Aaltio

MUSIIKKI | Miltä kuulostaa laulukisa, jossa lauletaan vain lastenlauluja? Majaoja-säätiön järjestämä Laulun aarre -lastenlaulukilpailu on juuri tällainen. Muusikko Heikki Salo ja tapahtuman nuoret juontajat Frida Ratinen ja Elo Paulorinne antavat omat vinkkinsä esiintymistä mahdollisesti jännittäville.

Marja Aaltio

Lastenlaulut raikaavat Tampereen konservatoriossa ensi syksynä. Laulun aarre -lastenlaulukilpailun esikarsinta on syyskuun puolivälissä ja semifinaali ja finaali lokakuun lopulla. Ilmoittautuminen alkaa nyt.

Kisassa on kolme sarjaa, 2015–2016 syntyneet, 2013–2014 syntyneet ja 2011–2012 syntyneet. Esikarsintavaiheessa jokaiselle sarjalle on tarjolla kymmenen lastenlaulun lista, josta osallistuja valitsee yhden mieleisensä laulettavaksi. Sekä semifinaalivaiheessa että finaalissa osallistujaa laulaa kaksi laulua. Toinen pitää valita järjestäjien listalta.

– Toinen niistä voi olla vaikka itsetehty, sanoo tuomaristoon kuuluva Heikki Salo.

Salon lisäksi tuomaristoon kuuluvat musiikkikasvattaja, säveltäjä ja tuomariston puheenjohtaja Soili Perkiö, laulunopettaja Leea Lahtela, muusikko ja musiikkikasvattaja Maija Salo sekä laulunopettaja Susanna Tenkanen-Lindeman.

tuomaristo laulun aarre kulttuuritoimitus

Laulun aarre -kisan tuomaristo on kokenutta porukkaa. Tuomaristoon kuuluvat musiikkikasvattaja, säveltäjä ja tuomariston puheenjohtaja Soili Perkiö, laulunopettaja Leea Lahtela, muusikko ja musiikkikasvattaja Maija Salo sekä laulunopettaja Susanna Tenkanen-Lindeman.

Osallistuminen ilmaista

Laulun aarre on täysin ei-kaupallinen tapahtuma. Osallistuminen ei maksa mitään, ja kaikki ilmoittautuneet pääsevät laulamaan esikarsintaan. Kilpailun järjestäjän tarkoituksena on vaalia suomalaisia lastenlauluja ja kannustaa kaikkia laulamaan.

Tapahtuman ei-kaupallisuus oli yksi syy, miksi Heikki Salo halusi lähteä mukaan. Kilpailu sinänsä ei innosta muusikkoa, joka itse on aina vierastanut kilpailemista.

– Pohdimme yhdessä tuomariston kanssa, miten tapahtumasta tehdään mahdollisimman lapsiystävällinen ja lempeä.

Heikki Salolla on pari hyvää ja yksinkertaista vinkkiä laulajille.

– Harjoittele hyvin ja ole reipas. Laulaminen on yhteistä toimintaa, etkä laula vain itsellesi vaan yleisölle, hän muistuttaa.

Vaikka laulaja on lavalla yksin, ovat kuulijat tärkeä osa laulua. Laulaja välittää kuulijalle kappaleen tunnelmaa. Ei siis kannata käpertyä laulamaan vain itselleen.

Joskus epäreippaus voi johtua jännittämisestä. Muille esiintyminen saattaa pelottaa.

Salo tietää kokemuksesta, että esiintyminen voi jännittää. Lapsena ja nuorena häntä jännitti luokan edessä laulaminen. Vielä Miljoonasateen ensimmäisten keikkojen aikaan Saloa jännitti niin paljon, että hän saattoi oksentaa keikan jälkeen.

Esiintymisjännitykseen toimii sama vinkki kuin tuossa edellä: kannattaa harjoitella. Salon esiintymisjännitys hälveni, kun hänelle tuli lisää kokemusta.

– Jännitys muuttuu suunnitteluksi ja virittäytymiseksi, mitä enemmän kokemusta kertyy. Kokemusta voi kartuttaa myös harjoittelemalla, Salo vinkkaa.

Heikki Salo virittäytyy keikkoihin käsikirjoittamalla keikan mielessään etukäteen. Hän pohtii välispiikkejä, virittäytyy tunnelmaan. Samalla tavalla laulukisan osallistuja voi virittäytyä tunnelmaan pohtimalla tilannetta etukäteen ja harjoittelemalla laulun mahdollisimman hyvin.

Kannattaa osallistua jo kokemuksen vuoksi

Salo myös muistuttaa, että vaikka kyseessä on kilpailu, muut osallistujat ovat kavereita. Hänen mielestään on tärkeää kannustaa toisia. Sillä tavoin syntyy lempeä ilmapiiri. Laulukisasta voi löytyä vaikka kavereita, onhan paikalla samasta asiasta eli musiikista ja laulamisesta kiinnostuneita.

– Kannattaa ottaa laulukilpailu kokemuksena. Esiintymistilaisuuksia ei ole tarjolla liialti. Kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi, kun se nyt on tarjolla. Kisassa voi olla juuri niin hyvä kuin on!

Harvinainen tällainen lastenlaulukisa onkin. Savonlinnassa järjestetään joka toinen vuosi Mestarilaulajat-kisa, jossa lauletaan lastenmusiikkia. Satumaa-laulukisassa osanottajat ovat 7–17-vuotiaita, mutta musiikinlajina on tango ja iskelmä. Lisäksi löytyy muun muassa Etelä-Pohjanmaalta karaokelaulukisa lapsille.

Laulun aarre -kisalle tuntuisi siis olevan sopivasti tilaa Pirkanmaalla.

Nuoret juontavat eivät jännitä enää

elo paulorinne frida ratinen by marita salonen kulttuuritoimitus

Elo Paulorinne ja Frida Ratinen ovat kokeneita esiintyjiä. He juontavat lastenlaulukilpailun semifinaalin ja finaalin. Kuva: Marita Salonen

Tapahtuman juontavat Ylen Galaxysta tuttu Elo Paulorinne ja Tampereen Työväen Teatterin Matilda-musikaalin Frida Ratinen. Molemmat ovat jo kokeneita esiintyjiä, vaikka ikää ei ole vielä kovin paljon kertynyt. Elo Paulorinne on 17-vuotias ja Frida Ratinen 14. Kokemus on vienyt mukanaan jännittämisen, mutta molemmat tietävät, että esiintymislavalle nouseminen voi joskus jännittää. Heillä on myös hyviä vinkkejä kisaan osallistuville.

– Kannattaa harjoitella oma laulu todella hyvin, niin esiintymistilanteessa voi keskittyä laulun tulkintaan ja esittämiseen, Ratinen vinkkaa.

Elo Paulorinne muistuttaa, että sekä tuomaristo että yleisö kannustuvat kaikkia kilpailijoita ja toivovat heidän onnistuvan. Heitä ei tarvitse pelätä tai jännittää.

* *

Laulun aarre -lastenlaulukilpailu

  • Majaoja-säätiö järjestää alakouluikäisille pirkanmaalaisille lapsille. Osallistuminen ei maksa mitään.
  • Kaikki mukaan ilmoittautuneet lapset pääsevät esikarsintaan esiintymään.
  • Esikarsinnassa kilpailijat esittävät yhden ennalta valitsemansa laulun kilpailun järjestäjän asettamalta laululistalta. Laulu esitetään ulkoa.
  • Semifinaalissa kilpailijat esittävät yhden ennalta valitsemansa laulun kilpailun järjestäjän asettamalta laululistalta. Laulu voi olla sama kuin esikarsinnassa. Lisäksi kilpailijat esittävät yhden vapaavalintaisen lastenlaulun, kesto enintään 3 minuuttia. Tämänkin laulun voi valita järjestäjän listalta tai se voi olla vaikka itse tehty.
  • Finaalissa kilpailijat esittävät yhden ennalta valitsemansa laulun kilpailun järjestäjän asettamalta laululistalta. Lisäksi kilpailijat esittävät yhden vapaavalintaisen lastenlaulun. Finaalissa esitettävien laulujen täytyy olla eri lauluja kuin semifinaalissa.
  • Ilmoittautumisaika alkaa 16.5.2023 ja päättyy 31.8.2023. Kilpailuun ilmoittaudutaan kotisivujen laulunaarre.fi kautta.
  • Esikarsinta 15.–17.9.2023 Tampereen konservatorion tiloissa Pyynikintorilla.
  • Semifinaali ja finaali konservatorion Pyynikkisalissa 27.–29.10.2023. Yleisölle vapaa pääsy.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua