Kuvat: Liisa Takala / Docendo
KIRJAT | Helen Partin erektiohäiriöstä kertova kirja herättää naisenkin uteliaisuuden kuunnella kikkeliä entistä herkemmällä korvalla. Se puhuu vakavasta aiheesta maanläheisellä otteella.
”Moni mies ymmärtää, että intiimissä yhteydessä on kyse ihan muusta kuin peniksestä. Onneksi.”
ARVOSTELU
Helen Partti: Peniksen viisaus
- Docendo, 2023.
- 175 sivua.
Tunnustan, että kiinnostuin kirjasta Peniksen viisaus (Docendo, 2023) ihan sen hauskan nimen perusteella. Vasta kun sain kirjan käteeni, minulle selvisi, että sen ytimessä on kysymys miesten erektiohäiriöstä. Kirjoittaja Helen Partti ei lähesty aihetta kuitenkaan lääketieteellisen kliinisesti, vaan kirjassa kulkee rinnakkain tapauskertomuksia ja monipuolista asiantuntijatietoa. Molempiin tuovat oman hauskan twistinsä perinteisten pornolehtien, Kallen ja Jallun, 1970-luvun kirjoitukset.
Aihe on varmasti herkkä monelle pariskunnalle, ei vain miehille. Kirjoittaja avautuu esipuheessa omasta historiastaan ja kertoo, miten hän on elänyt vaiheen, jossa intiimielämä kuihtui miehen erektiohäiriön vuoksi. Hän myöntää, ettei osannut auttaa itseään tai kumppaniaan riittävästi ja kirjoitti kirjan, koska ”Suomessa ei yksikään mies ole vielä kirjoittanut erektio-ongelmista yleistajuista kirjaa”.
Partti on havainnut ongelman ja katselee kikkeliä luonnollisesti sen prisman lävitse. Monet kirjan otsikot vahvistavat tätä: ”Miesten kipeimmät salaisuudet liittyvät penikseen”, ”Peniksen koko on miehelle arka asia”, ”Miehet tsemppaavat toisiaan, mutta vaikenevat ongelmistaan”.
Kun luin kirjan, minulla vahvistui tunne, että oman vehkeen toimivuus – tai ennen kaikkea toimimattomuus – on todella vaikea kohdata monelle miehelle. Asia tuodaan kirjassa esille kuitenkin kepeästi, lempeän ymmärtäväisesti ja ratkaisuja kohti edeten. Haastateltavien ääni kuuluu ja erilaiset tarinat saavat tilaa. Mukana on seksiammattilaisten, sekä miesten että naisten, konkreettisia vinkkejä onnistuneeseen seksikokemukseen. Lääketieteen ja hyvinvoinnin asiantuntijat ovat niin ikään äänessä. Pidin siitä, että kirja ei juuttunut ongelmaan, vaan kannusti eteenpäin. Kirjan kokokin on helposti käteen ja mieleen sopiva, 175 sivua.
Kirja kuitenkin synnyttää ehkä liiankin synkän kuvan peniksen paikasta miesten mielissä. Kun kerroin kirjasta, miespuolinen ystäväni luki sen. Hän piti kirjoittamisen sävystä, mutta ei tunnistanut sivuilta itseään tai ystäväpiiriään. Nyky-Suomessa on iso joukko miehiä, jotka eivät ole peniksen pauloissa kirjan kuvaamalla tavalla, ennemmin uteliaan kiinnostuneita omata elimestään.
Kuulin tarinaa siitä, miten nuoret miehet ovat rivissä mittailleet penistensä pituutta ja vertailleet erektioidensa kokoa. Ihastelleet ääneen toisten isoa moloa ja hämmästelleet omansa pienuutta, positiivisen kateuden hengessä. Tai miten ovat kertoneet toisilleen hymyssä suin neitsyyden menettämisen viipyneen nuorena miehenä, kun jännitykseltä ei kikkeli ollut suostunut jäykistymään oikealla hetkellä. Moni mies ymmärtää, että intiimissä yhteydessä on kyse ihan muusta kuin peniksestä. Onneksi.
* *
Partin kirja on ongelmakeskeisyydestään huolimatta selvästi tehnyt tehtävänsä myös minun kohdallani, vaikka kova kalu ei ole ollut tähänkään asti ollut onnistuneen intiimikohtaamisen mittari.
Partin toinen peruste kirjan kirjoittamiselle esipuheessa on: ”Miehen erektio on parisuhteessa kumppanien yhteinen asia ja koskettaa myös naista”. Kirja herätti uteliaisuuden kuunnella kikkeliä entistä herkemmällä korvalla ja on saanut käymään suorastaan riemastuttavia keskusteluja aiheesta.
Marja Heinonen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Lusun huumeperintö – arviossa Satu Krautsukin ja Sini Ahlqvistin Pirihautausmaa
KIRJAT | Suomen ja etenkin Kotkan ja Haminan huumerikollisuudesta kertovan tietokirjan koskettavinta antia ovat entisten käyttäjien omat tarinat.
Totuus Sissistä on ison askelen lähempänä – arviossa Linda Huhtisen kirja Serlachiuksen unohdetuista sisaruksista
KIRJAT | Miksi historia niin usein kirjoitetaan miesten kautta, kysyy runoilija, radiojuontaja ja vapaa kirjoittaja Linda Huhtinen kirjassaan Sigrid Serlachiuksesta.
Silja Järventaustan tarkkanäköisissä runoissa tutkitaan luontoyhteyttä – arviossa Vuorosana pihapiirissä
KIRJAT | Silja Järventaustan runoteos Vuorosana pihapiirissä tuo luonnon iholle omintakeisilla kuvillaan.
Häjyjen jälkeläiset – arviossa Härmä-aiheinen valokuvakirja Men with No Mountains
KIRJAT | Ella Kiviniemen ja Elias Lahtisen valokuvakirja myyttisestä Härmästä on veikeä keskustelunavaus maaseudun elinvoimasta. Mihin asti ”tehdään itte” -asenne voi kantaa?