Ambrose Akinmusire on Tampere Jazz Happeningin suurin tähti – legendaarinen Skatalites myös Klubille

11.09.2019
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Tampere Jazz Happeningin tämän vuoden ohjelma on jälleen mielenkiintoinen yhdistelmä Tampereella jo aiemmin kuultuja muusikoita ja uusia tuttavuuksia.

Erik Ahonen

Tampere Jazz Happeningin tämän vuoden ohjelma on jälleen mielenkiintoinen yhdistelmä Tampereella jo aiemmin kuultuja muusikoita ja uusia tuttavuuksia.

Mainepoliittisesti ajatellen festivaalin isoin nimi on ilman muuta trumpetisti Ambrose Akinmusire (s. 1982), joka esittää viime syksynä julkaistun Origami Harvest -albumin musiikkia. Mukana matkassa ovat pianisti Sam Harris, rumpali Justin Brown, Mivos-jousikvartetti ja vokalisti-räppäri-tuottaja Kokayi.

Origami Harvest -levy on merkillinen yhdistelmä teksteiltään paikoin aggressiivista rytmipuhetta, modernin klassisen musiikin sävyjä ja vähän jazziakin. Saa sitten nähdä ovatko tekstit samoja kuin levyllä, koska studiossa puheita piti eri mies, Me Too -tyyppisissä kohuissakin kylvetetty räppäri Kool AD.

Siinä mielessä Jazz Happening ei tällä kertaa pääse ylpeilemään, että Akinmusire on aiemminkin esiintynyt Suomessa, muun muassa Porissa ja Espoon April Jazz -festivaalilla. Juuri tätä kokoonpanoa ei ole kuitenkaan näillä kulmilla ennen kuultu.

Akinmusire on yksi viime vuosien ylistetyimmistä amerikkalaisista jazzmuusikoista ja ihan syystä. Hän on trumpetistina erittäin taitava, mutta myös omalaatuinen. Hän tuntuu löytäneen tyylinsä enemmän modernin mainstreamin kuin freen kautta, mutta ei millään muotoa kuulosta tyypilliseltä hard bopin perinteen jatkajalta. Akinmusiren soitto saa nimittäin kuulijan helposti raapimaan päätään hämmennyksestä, koska hänen soolonsa ja ylipäätään fraseerauksensa eivät useinkaan etene kuten vaistomaisesti odottaisi.

Jos haluaa kuulla Akinmusirea nimenomaan trumpetistina, suosittelen vuonna 2017 ilmestynyttä tuplalivelevyä A Rift in Decorum. Tällä kvartettikeikalla ei soolotilassa säästellä. Olen nauttinut suuresti Akinmusiren soitosta myös kitaristi Wolfgang Muthspielin ECM-levyillä Rising Grace (2016) ja Where The River Goes (2018), joiden kamarijazzilliseen seesteisyyteen trumpetisti tuo aistikkaan hallittua särmää.

Pelättävissä on, että Origame Harvest -keikoilla Akinmusire jättää trumpettitaituroinnin vähemmälle ja keskittyy sävellyskokonaisuuden poliittis-taiteellisiin sfääreihin. Itse en näistä jazzbändien räppimeiningeistä perusta, mutta odotan silti konserttia mielenkiinnolla.

Lue lisää Akinmusiren ajatuksista tästä haastattelusta.

Vahvojen naisten paluu

Basso puhuu. Ranskalainen Joëlle Léandre kuuluu modernin ja vapaan eurooppalaisen musiikin keskeisiin tekijöihin. Tampereelle hän saapuu tentettinsä kanssa. Pakkahuone perjantaina 1.11.2019.

Ranskalainen kontrabasisti Joëlle Léandre kävi Tampereella ensimmäisen kerran jo 1990-luvun alkupuolella ja viimeksi vuonna 2013, mutta tervetuloa nytkin! Tällä kertaa basistin mukana on muhkea tentetti, jonka soittoa en ole kuullut, mutta veikkaisin, että keikalla on melko vapaa meininki.

Joëlle Léandre on niitä muusikoita, jotka Tampere Jazz Happeningin historiaa ajatellen symboloivat koko tapahtumaa. Vuonna 1951 syntynyt muusikko on koko uransa soittanut tinkimättömästi vapaata ja ehkä feminististäkin jazziaan (tai improvisoitua musiikkia), mutta esittänyt myös maineikkaiden 1900-luvun modernistisäveltäjien kuten John Cagen ja Giacinto Scelsin hänelle omistamia teoksia.

Pianisti Aki Takase (kesk.) saapuu tällä kertaa Jazz Happeningiin Japanic-yhtyeensä kera. Pakkahuone lauantaina 2.11.2019.

Vuonna 2012 yksi Jazz Happeningin huipennuksista oli pianisti Aki Takasen ja rumpali Han Benninkin yhtä aikaa häikäisevän taiturillinen ja täysin pitelemätön keikka. Nyt Takase palaa monikansallisen Japanese-yhtyeensä kera ja uskallan luvata, että konsertissa ei tule olemaan pulaa terävän energisestä pianonsoitosta.

Mitä tekee Fred Frith?

Tuttu tekijä Tampereella on myös Dave Holland, yksi viime vuosikymmenien arvostetuimmista basisteista. Cross Currents -triossa ovat mukana mainio saksofonisti ja säveltäjä Chris Potter ja tablavirtuoosi Zakir Hussain. Spotifysta löytyvän yhden kappaleen perusteella tarjolla ei ole varsinaista etnofiilistelyä, vaan energistä instrumentaalimusiikkia, jossa jazzin sävyt ovat vahvoilla.

Mukavaa on myös kuulla, minkälaista musiikkia kitaristi Fred Frith tekee nykyisin. Hän vieraili aikoinaan Jazz Happeningissa muutaman kerran muun muassa John Zornin kanssa, mutta edellisestä kerrasta on aikaa jo yli 20 vuotta. Ainakin Frith näyttää olleen jatkuvasti aktiivinen, koska tänäkin vuonna on julkaistu mittava liveäänite All Is Always Now. Aika ”kosmista” ja ”kokeilevaa” kuulostaa meininki levyllä olevan, mutta saapa nähdä mitä tapahtuu Tampereella yhdessä trumpetisti Susana Santos Silvan, basisti Jason Hoopesin ja rumpali Jordan Glennin kanssa.

Konkarit jaksavat kiinnostaa

Kotimaisia yhtyeitä on taas etenkin Telakan perinteisesti hyvätunnelmaisilla keikoilla kelpo valikoima, Jussi Lehtosen kvartetti ja rumpali Olavi Louhivuoren uusi Superposition-kvartetti muiden muassa.

Silti kotimaisista yhtyeistä tekee mieli nostaa erityisesti esiin todellinen konkarikvartetti, jossa soittavat saksofonisti Juhani Aaltonen, basisti Uffe Krokfors, rumpali Reiska Laine ja ulkomaisena vierailijana pitkän linjan modernistitrumpetisti Joe McPhee. Suomalaisen jazzin lempeällä suurmiehellä Aaltosella on ikää jo 83 vuotta, mutta soitto on ollut viime vuosinakin nautittavaa. McPhee täyttää festivaalin viimeisenä päivänä 80 vuotta ja Lainekin on jo 73-vuotias, joten tässä yhtyeessä kokemus puhuu!

Saksofonisti Juhani Aaltonen on pidetty vieras Tampereella. Tällä kertaa hän soittaa kvartetissa, jossa ovat mukana myös trumpetisti Joe McPhee, basisti Uffe Krokfors ja rumpali Reiska Laine. Telakka lauantaina 2.11.2019.

Jamaikalaista ja sveitsiläistä skata

Festivaalin jo perinteinen ”bileosuus” tuntuisi sekin olevan hyvissä käsissä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä Klubilla reggaen ystäviä viihdyttää Skatalites, jota legendaarisempaa bändiä ei tässä genressä ole – tai no, Wailers ehkä.

Kun Skatalites soitti Tampereella edellisen kerran vuonna 2004, mukana oli vielä yhtyeen alkuaikojen rytmikaksikko, rumpali Lloyd Knibbs ja basisti Lloyd Brevett, jotka ovat jo kuolleet. Saksofonisti Lester Sterling on tiettävästi elossa, mutta ei ole mukana kiertueella.

 Vuosikymmenien varrella Skatalitesin kokoonpano on vaihdellut, mutta esimerkiksi laulaja Doreen Shaffer (alhaalla keskellä) ja hänen vieressään istuva pasunisti Vin Gordon luovat linkin aina 1960-luvulle asti.

Mistään vanhalla nimellä ratsastavasta rip-off-yhtyeestä ei onneksi ole nytkään kyse. Laulaja Doreen Shaffer oli mukana jo yhtyettä perustettaessa ja pasunisti Vin Gordon on soittanut lukemattomissa reggaesessioissa Studio Onen kulta-ajoista lähtien. Gordon kuului aikanaan myös The Wailersin puhallinsektioon. Basisti Val Douglaskin on soittanut Skatalitesissa jo 15 vuotta, joten jatkuvuutta riittää.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä liikutaan tavallaan samoissa tunnelmissa, kun lavalle astuu sveitsiläisen pasunistin Samuel Blaserin projektibändi Tribute To Don Drummond. Kunniaa tehdään siis pasunisti Don Drummondille, joka oli Skatalitesin perustajia ja ska-aikakauden suurin muusikkolegenda. Blaser itse teki vaikutuksen väkevänä ja teknisesti häikäisevänä pasunistina esiintyessään kaksi vuotta sitten Jazz Happeningissa saksofonisti Oliver Laken kanssa.

Nousevat ranskalaiset

Ja mitä vielä? Ainakin se, että Happeningin torstaisen avauskonsertin teemamaa on tällä kertaa Ranska. Tarjolla on kolme nuoren polven bändiä, eikä Klubille maksa mitään, joten suosittelen vahvasti. Olen muutaman kerran käynyt noissa konserteissa ja tunnelma on ollut erinomainen.

Ja vielä yksi huomio: loistava rumpali Hamid Drake ei näytä tänä vuonna olevan paikalla!

Tampere Jazz Happening 30.11.–3.12.2019. Tullikamarin Pakkahuone ja Klubi, Telakka. Katso festivaalin ohjelmisto täältä.