Lari Halme, kuva harjoitustilanteesta. Kuva: Ulla-Maija Svärd
TEATTERI | Lari Halme näyttelee vaimonsa Marika Vapaavuoren kirjoittamassa (melkein) Kaikki minusta -monologissa näyttelijää, joka juoksee pysähtymättä roolista toiseen.
”Lari Halme muuntautuu moniin eri hahmoihin monologissa ja on aivan ilmiömäinen sukeltaessaan roolista seuraavaan.”
ARVOSTELU
(melkein) Kaikki minusta
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Marika Vapaavuori
- Näyttelijä: Lari Halme
- Esitykset: Tampereen Tuulensuun Palatsissa 19.-22.10.2022
(melkein) Kaikki minusta on pariskunnan Marika Vapaavuoren ja Lari Halmeen yhteinen projekti. Vapaavuori on tehnyt käsikirjoituksen ja myös ohjaa monologin.
Lari Halme näyttelee näyttelijää, joka juoksee roolista toiseen pysähtymättä. Sellaisella vauhdilla, että hukassa on niin mielenrauha, intohimo kuin vaimokin.
Iso kysymys on tunteet – kenen tunteista on kysymys, kun näyttelijä tulkitsee roolia. Hänen on vaikea kertoa omista tunteistaan ja henkilökohtaisista, itselleen tärkeistä asioista elämässään. Tähän vaimo penää vastausta: mitkä ovat sinun omat tunteet, mitä sinä haluat? Vastausta on niin vaikea puristaa ulos.
Lari Halme muuntautuu moniin eri hahmoihin monologissa ja on aivan ilmiömäinen sukeltaessaan roolista seuraavaan. Turhamainen näyttelijä haikailee hienoa pääosaa Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolemasta. Jos sen saa joku toinen ja kuitenkin huonompi näyttelijä, niin se nyt on aivan syvältä.
Tarinassa mennään vauhdilla roolista toiseen. Monologin taidokkuutta kuvastaa tunnetilojen nopea vaihtuminen. Ahdistus omasta turhamaisuudesta johtaa muutaman päivän irtiottoon.
Näyttämön lavastus on tehty yksinkertaiseksi ja se jättää hyvin tilaa katsojan mielikuvitukselle. Erinomainen ääni- ja valosuunnittelu tuo tunnelman suoraan katsomoon. Lari Halmeen koreografia ja asteittainen humaltuminen ja siitä tokeneminen on hykerryttävää katsottavaa.
Saako vaimo lopulta vastausta ja löytääkö näyttelijä itsensä roolien takaa?
Monologi on vaativa ja haastava laji. Siinä on vallattava koko näyttämö ja kannateltava esitystä. Tässä Lari Halmeella on tukenaan ääninäyttelijät, mutta yksin hän lavalla on. Ja Lari Halme onnistuu hyvin karismansa ja erinomaisen näyttelijäntyönsä ansioista.
Kulttuuritoimituksen haastattelussa Marika Vapaavuori kertoi kirjoittaneensa tekstin niin, että se on riittävä haaste Halmeen taitotasolle.
Parisuhteen peruskysymys, tunteiden ilmaiseminen, on tarinan ydin. Paneutuminen tämän asian äärelle on (melkein) Kaikki minusta –monologin tärkeä ja myös samastuttava anti.
Marika Vapaavuoren rytmikkäässä ohjauksessa suvantojen paikat ovat harkittu tarkoin ja ne antavat vauhdikkaiden kohtausten lomaan sopivasti ilmaa hengittää.
(melkein) Kaikki minusta on kaiken kaikkiaan hieno esitys. Esityksiä on vain viisi (19.–22.10.); ehkä toiveiden tynnyriin voisi anoa lisää esityksiä.
Irmeli Heliö
(melkein) Kaikki minusta
- Käsikirjoitus ja ohjaus: Marika Vapaavuori
- Näyttelijä: Lari Halme
- Ääninäyttelijät: Mia Selin, Karoliina Blackburn, Olavi Leinonen, Ville Majamaa, Tommi Raitolehto, Tuukka Huttunen
- Valo- ja äänimestari: Pasi Ristolainen
- Äänisuunnittelu ja sävellykset: Kasper LIndell
- Tuotanto: Tampere-talo
Esitykset Tampereen Tuulensuun Palatsissa 19.–22.10.2022 Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Näyttelijät pitävät interaktiivisen murhamysteerin pinnalla – arviossa Tampereen Teatterin Hiuskarvan varassa
TEATTERI | Tuulensuun Palatsin interaktiivisen murhamysteerin tapahtumapaikkana on parturikampaamo. Kesken arkisen aherruksen yläkerrassa tapahtuu henkirikos.
Näyttävä tulkinta vanhasta komediasta – arviossa Nokian työväenteatterin Herrat ovat herkkäuskoisia
TEATTERI | Serpin komedia vuodelta 1937 on visuaalisesti upeasti toteutettu, muttei ainakaan vielä nouse oikein lentoon.
Vie sie, mie vikisen vai reilusti synnytystalkoot – arviossa SuomiFilmin salaiset kansiot
TEATTERI | Entä jos Tuntemattoman Koskela olisikin synnyttävä nainen urakoimassa uutta tykinruokaa?
Porilainen Rakastajat-teatteri on sovittanut Rosa Liksomin Everstinnasta vahvan ja omaäänisen monologin
TEATTERI | Rosa Liksomin tekstistä on sovitettu porilaisteatterissa omaääninen monologi, joka pitää vakuuttavalla näyttelyllä otteessaan kaksi tuntia.