Parasta juuri nyt (12.5.2022): Vallan linnake, Harry Palmer, Hyvityksen aika, Viipurin Lauluveikot, kotikonsertit

12.05.2022
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Sidse Babett Knudsen on Birgitte Nyborg sarjassa Vallan linnake. Kuva: Netflix

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on katsonut tv-sarjoja, kuunnellut Karjalaisten laulua ja vieraillut kotikonsertissa.

1

Vallan linnake sai paljon kehuja, kun sen kolme ensimmäistä tuotantokautta tehtiin kymmenisen vuotta sitten. Netflixissä esitettävä tuore neljäs kausi on edeltäjiäänkin parempi.

Sarjan voimahahmo, entinen pääministeri Birgitta Nyborg, työskentelee nyt ulkoministerinä. Grönlannista löytyy suuri öljyesiintymä. Vastakkain joutuvat luonnonsuojelu ja rikastuminen öljyllä.

Sarja on kiihkeätempoinen ja siihen on sisällytetty useita rinnakkaisia polkuja. Sarjassa seurataan ulkoministerin ja hallituksen toimintaa, television häikäilemätöntä uutisjahtia, kansainvälisiä eturistiriitoja ja ulkoministerin suhdetta aikuistuvaan poikaansa. Sisältö on niin tiheää, ettei sarjaa katsoessa auta herpaantua, ellei halua menettää uusia käänteitä, joita tulee yhtä vauhdikkaasti kuin tekstiviestejä ulkoministerin kännykkään.

Sidse Babett Knudsen on loistava Birgitte Nyborgina. Hänen kasvonsa paljastavat pienellä eleillä muuttuvat tunnetilat. Hän on päättäväinen ja tiukka johtaja, mutta hänen toimintaansa sisältyy ristiriitoja ja kelkan kääntämistä.

Vallan linnake Netflixissä.

2

Salainen agentti Harry Palmer on tyylikäs, vähäeleinen ja tiivis televisiosarja vakoilusta, petoksista ja kansainvälisistä ristiriidoista 1960-luvun Britanniassa. Neutronipommia kehitetään, alansa huippututkija katoaa ja kylmä sota kiristää ilmapiiriä. Joe Cole brittiagentti Harry Palmerina ryhtyy vastentahtoisesti jäljittämään kadonnutta tiedemiestä. Apunaan hänellä on älykäs ja arvoituksellinen kaunotar Jean Courtney, jota esittää Lucy Boynton.

Käänteitä on paljon, eikä sarjassa tunnu olevan montaakaan rehellistä ihmistä. Päämääriin pyritään keinoja kaihtamatta, kuten kidutuksella ja aivopesulla. 1960-luvun autoja, miljöitä, kampauksia ja pukeutumista on hauska katsoa.

Salainen agentti Harry Palmer Yle Areenassa. Lue Petri Hännisen Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio täältä.

3

Minisarja Hyvityksen aika tuo poliisisarjoihin ripauksen inhimillisyyttä ja myönteisiä tunteita. Paula Malcomsonin esittämä etsivä Colette Cunningham löytää yllättäen kauan kadoksissa olleen perheensä. Liverpoolilaispoliisi lähtee Dubliniin selvittämään parikymmentä vuotta sitten välit katkaisseen tyttärensä kuolemaa. Paljastuu, että tyttärellä on kaksi teini-ikäistä lasta, joista nuorekas isoäiti alkaa pitää huolta.

Huumesotkuja selvittäessään Malcomson on kovapintainen ja tiukka, mutta teineistä huolehtiessaan lämmin. Nuorten kapinallisuus ja vähittäinen sulaminen sekä isoäidin ja lapsenlasten väliset suhteet antavat sarjalle mukavan lisämausteen.

Hyvityksen aika eroaa edukseen keskivertopoliisisarjoista. Paula Malcomson tekee hienon roolityön. Myös Abby Fitz kiukuttelevana tyttärentyttärenä on erinomainen.

Hyvityksen aika Yle Areenassa.

4

Mieskuoro Viipurin Lauluveikot täytti 125 vuotta ja järjesti kaksi juhlakonserttia Musiikkitalossa Helsingissä. Kuoron ohjelmisto pohjautuu karjalaiseen musiikkiin ja suomalaisten säveltäjien hienoihin kuoroteoksiin. Juhlakonsertissa kuultiin sävellyksiä muiden muassa Sibeliukselta, Leevi Madetojalta, Armas Järnefeltiltä, Taneli Kuusistolta, Ilkka Kuusistolta ja P.J. Hannikaiselta.

Karjalaisten laulu ja Karjalan kunnailla olivat tietenkin mukana juhlakonsertissa nostattamassa karjalaistaustaisten ihmisten yhteishenkeä ja yhteenkuuluvaisuutta.

Viipurin Lauluveikot pitää hienosti yllä suomalaista mieskuoroperinnettä ja karjalaisuutta. Kuoroa johtaa uusi nuori johtaja Ilkka Aunu napakalla ja hymyilevällä otteella.

5

IMG 20220510 200355

Sergei Sokolov lauloi sekä soitti pianoa ja melodicaa kotikonsertissa Helsingissä. Kuva: Sirpa Pääkkönen

Kotikonsertit ja kirjalliset salongit ovat hieno historiallinen perinne, jota on toteutettu monissa maissa. Korona-aikana jotkut löysivät tuon perinteen ja kutsuivat kotiinsa muusikoita soittamaan ja ystäviä kuuntelemaan.

Minulla oli mahdollisuus osallistua kotikonserttiin helsinkiläisessä omakotitalossa, jossa pianisti ja säveltäjä Sergei Sokolov esiintyi parille kymmenelle vieraalle. Pianisti esiintyi olohuoneessa yleisö ympärillään, jolloin syntyi tiivis ja läheinen kosketus esiintyjän ja yleisön välillä. Sokolov soitti ja lauloi omia sävellyksiään ja monia klassikkokappaleita eri maista. Hän laulatti yleisöä ja nostatti tunnelmaa mukavilla juonnoillaan, joissa hän kertoi valitsemistaan lauluista.

Herkkä hetki koettiin, kun Sokolov esitti John Lennonin sävellyksen Imagine. Rauhaa me kaikki rukoilemme ja toivomme maailmaan, sanoi Sokolov.

Sirpa Pääkkönen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua