Kuva: Harde Kovasiipi
Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.
Kuka minä olen?
Kysymys tuo mieleen tarinan gurusta, jonka luokse ihmiset jonottavat. Kun hänen luokseen lopulta pääsee, hän kysyy: kuka sinä olet? Jos vastaat nimesi, kotipaikkasi, tutkintosi, ammattisi ja muiden saavutustesi kautta, hän lähettää sinut pois miettimään parempaa vastausta. Gurun luokse palataan uudestaan ja uudestaan, eikä mikään vastaus tyydytä häntä.
Olen opiskellut ja aina pitänyt opiskelusta, tehnyt luokkaretken vähävaraisesta pienviljelijäperheestä akateemisesti oppineeksi ja kohtalaisesti toimeentulevaksi tietotyöläiseksi. Koen olevani nykyajan duunari, jonka työkaluja ovat sanat ja kuvat.
Minulla on voimakas viha-rakkaussuhde työhön, mutta Tove Janssonin exlibriksestäkin tuttu ”Tee työtä ja rakasta” on silti paras tähän mennessä kohtaamani elämänohje. Tässä yhteydessä määrittelen tietenkin myös vapaaehtoistyön, opiskelun, terapian läpikäymisen, läheisistä huolehtimisen ja itsensä kehittämisen työn tekemiseksi.
Suuri onneni elämässä on, että minulla on elämänkumppani, jonka edessä minun ei tarvitse esittää mitään ja joka ymmärtää melkein sanomattakin, missä mennään. Hänen kanssaan ei ole koskaan tylsää, ja nautin valtavasti hänen luovuudestaan ja kekseliäisyydestään. Yhdessä olemme saaneet kaksi lasta, jotka ovat upeita, rakkaita, ajattelemaan ja kehittymään kykeneviä ihmisiä. Merkittävä rooli perheemme tunnelmanluojina ja olemisen oppaina on myös kissoilla.
Mitä minä teen?
Jos nyt töistä pitää puhua, olen toiminut urani alkuvaiheessa vähän aikaa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Siihen minulla on muodollinen pätevyys. Kova tarve omaan kirjoittamiseen sekä koulumaailmaan liian introvertti ja ihmisarka luonne kuljettelivat minut copywriteriksi, toimittajaksi ja viestinnän tekijäksi. Viimeiset kolmetoista vuotta olen tehnyt sivutoimisesti kuvataidekritiikkejä, ensin Aamulehteen, Puolilehden verkkolehteen ja nyt Kulttuuritoimitukseen.
Vapaa-aikani käytän pääosin fiktion parissa. Nukahtelen elokuvien, tv-sarjojen ja kirjojen ääreen sekä lenkkeilen luonnossa äänikirjoja kuunnellen.
Millä tavalla olen mukana Kulttuuritoimituksessa?
Olen kirjoittanut kuvataiteesta Kulttuuritoimitukseen sen perustamisesta lähtien. Juuri nyt olen mukana myös Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn raadissa.
Hain ja pääsin Suomen Kulttuurirahaston ensi syksynä järjestämään kovatasoiseen kriitikkokoulutukseen, jonka toteuttaa Long Play. Kurssin aikana kirjoitan pitkän esseen, joka julkaistaan aikanaan ainakin Kulttuuritoimituksessa.
Kulttuuritoimitus toimii tärkeänä taustayhteisönä, jonka kanssa usko kulttuurijournalismin mahdollisuuksiin Suomessa on herännyt uuteen eloon ja kasvuun.
Katri Kovasiiven Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin juttuihin pääset täältä.
Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?
Koska sitä lajia on yritetty sitkeästi ja määrätietoisesti murhata isosta mediasta. On esimerkiksi mieletöntä pistää Google-analytiikassa kulttuurijournalismi samalle viivalle sensaatioaiheiden kanssa ja vaatia galleriakritiikille yhtä paljon klikkauksia ja lukuaikaa kuin vaikkapa otsikolle ”Koira hyökkäsi ja söi naisen sormenpään Tampereella”.
Päivänä, jona tuo hullu koira oli vuonna 1881 perustetun sanomalehden luetuimpia juttuja, minuakin kehotettiin ottamaan siitä mallia taidearvostelujen myyvään otsikointiin. Samalla suositeltiin välttämään otsikoissa sanoja ”kulttuuri”, ”taide” ja ”taiteilija”, koska ne eivät saalista isoja lukijamassoja.
Näin toimien digitalisaatio tyhmentää mediaa ja meitä. Journalismilla on oltava edelleen ihmisiä, inhimillisyyttä ja yhteiskuntaa palvelevia ja kehittäviä tehtäviä – tavoitteena ei voi olla pelkkä mainostulojen kalastelu.
Kirjoitan Kulttuuritoimitukseen, koska on välttämätöntä pitää yllä liekkiä, joka on arvokas ja uhanalainen. Mitä meille muuten jää?
Mistä muualta tekstejäni voi lukea?
Googlettamalla voi löytyä jotain vanhoja juttujani. Olen myös toimittanut Niveltieto-lehteä yli 11 vuotta ja nykyään olen sen päätoimittaja.
Miten minuun saa yhteyden?
Kirjoittajan tavoittaa osoitteesta katri.kovasiipi [at] kolumbus.fi
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Kulttuuritoimituksesta päivää! Pasi Huttunen
Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.
Kulttuuritoimituksesta päivää! Petri Hänninen
Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.