Tavaratalot toivat uramahdollisuuksia myös naisille. Kuva: Stefan Erhard
TELEVISIO | Babylon Berlinistä tutun Beta-tuotantoyhtiön uutuussarja näyttää Berliinin vilkasta katu- ja kapakkaelämää, mutta siitä puuttuu Babylon Berlinin parhaiden jaksojen psykologinen hurjuus ja tasokas kameratyö. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.
Nuori Vicky saapuu ystävänsä innoittamana maaseudulta Berliinin suurkaupunkiin. Ystävää ei löydy, mutta sen sijaan käsipuoleen tarttuu kapakoissa pianoa soittava Harry, jonka kanssa Vicky tulee suhteilemaan vielä pitkään. On vuosi 1928, olot ovat ankeat ja kämppäkaverit joutuvat elättämään itseään epämääräisillä puuhilla. Vicky asettaa tähtäimekseen pian avattavan Jonass-tavaratalon, jonne hän hakee myyjäksi. Tavaratalon kohtalo on kuitenkin veitsenterällä, sillä rahoitusta uupuu. Sitä tarjoavat omia ehtojaan asettavat rahoittajat.
Sybil Volksin romaaniin perustuvaa Lupausten linnaketta (Das Haus der Träume; Saksa, 2022) on mainostettu Babylon Berlinin tekijöiden uutuutena. Sitä eivät kuitenkaan ole olleet tekemässä Tom Tykwer ja kumppanit, mutta tuotantoyhtiö on sama, Beta. Liekö kuvauspaikoissakin hyödynnetty Babylon Berlinin lavasteita, sen verran samalta tavaratalolle johtava katunäkymä näyttää.
* *
Lupausten linnake tuntuu ainakin alkujaksojen perusteella köyhän miehen Babylon Berliniltä. Vickyn persoonasta – ja ehkä näyttelijästäkin – uupuu Babylon Berlinin Charlotten särmä. Sarjassa on vilkasta katuelämää, selviytymistarinoita sekä kapakoita musiikkeineen ja tanssijoineen, kuten Babylon Berlinissä, mutta pinnallisemmin raapaistuina. Sarjasta puuttuu Babylon Berlinin parhaiden jaksojen psykologinen hurjuus ja tasokas kameratyö.
Parhaita kohtauksia ovat soitto- ja laulurevittelyt kapakoissa, joiden musiikki on Babylon Berlinin tapaan nykypäivän tyyliin sävellettyjä 1920-lukua mallintavia jitterbug-jazz-kappaleita.
1920-luvun syntiseen Berliiniin on panostettu. Sarjassa on tämän tästä erotiikkaa tai eroottista uhkaa tihkuva kohtaus. Vaikka talousromahduksen kourissa epäilemättä ihmisillä oli monenlaista selviytymiskeinoa, tuntuvat jotkut näistä kohtauksista itsetarkoitukselliselta katsojan viihdyttämiseltä.
Vickyn ja Harryn suhteen lisäksi sarjassa seurataan Jonassin omistajan Grünbergin kamppailua tavaratalonsa säilyttämiseksi. Lisäksi hänellä on menossa kolmiodraama vaimonsa ja tavaratalon henkilöstöpäällikön välillä. Näennäisesti kapakkapianistina itsensä elättävän Harryn taustasta taas paljastuu pian salaisuus, joka tuo mutkia hänen suhteeseensa Vickyyn.
* *
Grünbergin tavaratalolla on uusi konsepti: kun aiemmat Berliinin tavaratalot, kuten KaDeWe, olivat leimallisesti varakkaampien ihmisten ostospaikkoja, aikoo Grünberg houkutella luottokaupalla tavallisia ihmisiä ostoksille. Seisoohan se Prenzlauer Bergillä, työväenluokkaisessa kaupunginosassa. Samalla projekti tulee aiheuttaneeksi ahdinkoa lähikaduille, kun pienet perhekaupat, useat juutalaisten omistamia, pelkäävät menettävänsä asiakkaita.
Tavaratalojen tulo kaupunkeihin toi naisille turvallisia ympäristöjä lähteä kotoa ja viettää aikaa muualla kuin epämääräisillä kaduilla ja kuppiloissa. Tavaratalot synnyttivät myös uramahdollisuuksia naisille myyjättärinä. Sarjassa pitkä jono naisia pyrkiikin Jonassiin töihin.
* *
Sarjan kakkoskausi tulee sijoittumaan 1930-luvulle, jolloin voi olettaa juutalaisen tavaratalo-omistajan Grünbergin joutuvan vaikeuksiin. Jonassin oikeat omistajat, Hans Golluber ja Hugo Halle, pystyivät avaamaan toisen Jonassin Alexanderplatzille ja pyörittämään tavarataloja vuoteen 1934 saakka, jolloin natsi-Saksan arjalaislait siirsivät heidät syrjään tavaratalon omistajuudesta. Jonassissa toimi sodan aikana Hitler Jugendin päämaja. Bauhaus-tyylisen rakennuksen arkkitehdit Georg Bauer ja Siegfried Friedlander menehtyivät keskitysleireillä.
Sarjassa tavaraloon pestattavien myyjättären nimiä huudettaessa katsoja huomaa muutaman naisen juutalaisen sukunimen. Heidänkin ympärilleen voi odottaa syntyvän kakkoskaudella draamaa.
Kaufhaus Jonass, usein myös kirjoitettu muotoon Jonaß, avattiin vuonna 1929. Se oli Saksan ensimmäinen luotolla myyvä tavaratalo. Sodan jälkeen se jäi itä-Berliinin puolelle ja siinä toimi muun muassa Marxismi-Leninismin Instituutti. Nykyisin rakennuksen nimi on Soho House, Berlin ja siinä toimii luksushotelli, kuntosali ja yökerho, siellä on työtiloja ja toimistoja ja se on Hollywood-tähtien suosikkiyösija Berliinin matkoilla. Rakennusta voi käydä vilkaisemassa osoitteessa Torstrasse 1.
Eija Niskanen
Lupausten linnake Yle Areenassa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ei mitään uutta kilparadalta – Netflixin Senna-minisarja ei tavoita ihmistä ratin takana
TELEVISIO | Kolminkertaisen F1-maailmanmestarin Ayrton Sennan kuolemasta tuli kuluneeksi 30 vuotta, ja Netflixin brasilialaissarja Senna kunnioittaa sankarin muistoa.
True Detectivestä Kovaan lakiin – Interior Chinatown -komediasarjassa seikkaillaan poliisisarjoissa
TELEVISIO | Charles Yun ja Taika Waititin tuottama rikoskomediasarja Interior Chinatown ei onnistu pitämään kaikkia keskeisiä mysteereitä yllä edes ensimmäiseen jakson loppuun saakka.
Fantastinen dokumentti, sanoi katsoja – arviossa Fantastinen kone, sanoi kuningas
TELEVISIO | Ruotsalais-tanskalainen tv-dokumentti vie ajatuksia herättävälle matkalle valokuvan ja liikkuvan kuvan historiaan.
True crime -podcastaajat vaarassa – Only Murders in the Building niittää menestystä Disney Plussalla
TELEVISIO | Rikoskomediasarja Only Murders in the Building kertoo true crime -podcastia pitävästä kolmikosta, joka ratkoo murhia New Yorkin ytimessä sijaitsevassa kotitalossaan.