Reinhard Heydrich. Kuva: YLE
TELEVISIO | Miksi pitkittää turhia elämiä, miksei tuhokoneisto voisi toimia tehokkaammin? Saksalaisdokumentti käy hetki hetkeltä läpi kansanmurhan todistaneen kokouksen kulun.
”Wannseen konferenssin toisinto on jo pidetty Kremlissä tai jollakin mukavalla luksusdatsalla.”
Berliinin lähellä sijaitsevaan Wannseen kartanoon kokoontui aamiaiselle päivälleen 81 vuotta sitten kolmetoista petoa avustajineen. Peräti kahdeksan heistä oli saavuttanut tohtorin arvon.
Heillä oli wurstin ja kokkelin ohessa tärkeämpääkin purtavaa. Miten puhdistaa Eurooppa vahingollisista ali-ihmisistä?
Oli Lopullisen ratkaisun aika.
Kokousta ja työryhmää johti SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, sittemmin Böömin ja Määrin protektori, Prahan pyöveliksikin kutsuttu huolehtiva perheenisä ja kulttuurintuntija.
Muita jäseniä olivat useat valtiosihteerit, oikeusoppineet, Gestapon aluepäällikkö Heinrich Muller, obersturmbannführer Adolf Eichmann ja oikeusministeriön edustajana – oikeuttahan tässä luonnollisesti jaettiin – Martin Luther, jonka hallusta lopulta löydettiin ainut jäljelläoleva kopio kokouksen pöytäkirjasta. Luther ehti kuolla sydänkohtaukseen ennen kuin sai tuhottua kappaleensa.
Tuhoamisesta aseveljet olivat sopineet ennen joutumistaan Nürnbergin oikeudenkäyntiin. Siellä pöytäkirja Wannseen kokouksesta oli oleellisin todistuskappale kansanmurhasta, jonka natsihallinto sittemmin toteutti pakkotyönä keskitysleireillä, kaasukammiossa ja suorin laukauksin.
* *
Saksalaisdokumentti käy hetki hetkeltä läpi rekonstruoidusti ja takaumin kokouksen kulun.
Herrat käyttivät suoraa puhetta jo tässä vaiheessa. Saksa oli tiukoilla, sota ei edennyt toivotusti ja ghetot ja leirit pursusivat juutalaisia.
Miksi pitkittää turhia elämiä, miksei tuhokoneisto voisi toimia tehokkaammin?
Ideoita syntyi, makkaraa ja kahvia kului. Juutalaiset ja muu ei-toivottu ei-arjalainen väestö kirjattiin tarkkaan listoihin, myös Suomen 2 300 juutalaista, ja lopulliseksi luvuksi saatiin 11 miljoonaa.

Margot Friedländer. Kuva: Yle
Tarinassa on mukana myös Margot Friedländer, vainoista selvinnyt ikänainen, joka piilotettuna sai jäädä todistamaan kauheuksista. Hänen äitinsä veljineen päätyi Berliinistä lähteneisiin kuljetuksiin ja teloitettiin keskitysleirillä.
Margot ei ole kuitenkaan dokumentin päähenkilö.
* *
Petojen kokouksesta tehty dokumentaatio valokuvineen, arkistofilmit, teloituskeinojen selvittely, Wannseen kokouksesta tehdyn fiktioelokuvan pätkät ja kameran suorat poiminnat kuljetusta odottavien ihmisten kasvoista ovat kylmä muistutus siitä, että näin voi tapahtua tänäkin päivänä.
Ja näin ikävä kyllä tapahtuu.
Mitä muuta Venäjän johdon harjoittama hyökkäyssota kidutuksineen Ukrainaan on kuin kansanmurhaa?
Wannseen konferenssin toisinto on jo pidetty Kremlissä tai jollakin mukavalla luksusdatsalla.
Ukrainassa on 42 miljoonaa asukasta. Venäjän tappiot sodassa ovat olleet tähän asti Ukrainan tappioita huomattavasti suuremmat. Sota jatkuu silti ehkä vielä vuosia.
Venäjän ääneenlausumaton toive on kaikkien tiedossa. Jos Ukrainaa ei voi vallata, ainakin sen kansaa kannattaa tuhota niin pitkälle kuin mahdollista.
Siis ketkä tässä sodassa ovatkaan natseja?
Katso dokumentti ja muista.
Anne Välinoro
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Severance – erotus pääsee lähelle David Lynchin parhaiden töiden nyrjähtänyttä tunnelmaa
TELEVISIO | Apple TV:n Severance – erotus -tv-sarja poikkeaa valtavirrasta esitystavallaan, rajatulla miljööllään, mysteerikäsikirjoituksellaan ja huumorillaan.
Ajankohtaisia kurkistuksia ääriliikkeisiin – arviossa Ulkolinja-dokumentti Äärioikeiston ytimessä
TELEVISIO | Yle Areenassa nähtävä brittidokumentti on paljonpuhuva kokonaisuus yhteiskunnan kahtiajakutuneisuudesta.
Hymy ei hyydy paperittomuudesta ja rahattomuudesta huolimatta – arviossa espanjalaissarja Etsivä Touré
TELEVISIO | Ylen esittämässä Etsivä Touré -sarjassa nähdään siirtolaisen epävarmaa arkea, mutta päähenkilö itse on kuin elävä myytti iloisesta afrikkalaisesta.
David Lynchille elokuva oli keino eksyä toiseen maailmaan – arviossa dokumentti David Lynchin maailma
TELEVISIO | Ranskalainen tv-dokumentti sukeltaa ohjaaja David Lynchin uran vaiheisiin ja kertoo omaehtoisen ohjaajan taistelusta kohti taiteellista vapautta.