Leonardoa näyttelee Poldarkista tuttu Aidan Turner. Kuva: Fabio Lovino / Lux Vide / Yle
TELEVISIO | Leonardossa käydään läpi toimeksiannosta valmiiseen Leonardo da Vincin tärkeimmät teokset Pyhästä ehtoollisesta Mona Lisaan ja monet muut chiaroscuroa eli valohämyä käyttävät teokset.
”Typerää on vain se, että sarja on dubattu englanniksi.”
Kuka Leonardo da Vinci (1452–1517) oikein oli? Sitä on pohdittu viimeiset 600 vuotta hämmästyksestä silmät pyöreinä.
Renessanssinero ymmärsi ihmiskuvan niin, että käytti valoa mestarillisesti apunaan maalauksissaan, tutki anatomiaa, keksi helikopterin ja panssarivaunun perusmallit. Ja paljon muuta.
Myös värit syntyvät hänen pensselistään täysin eri tavalla kuin mitä siihen asti.
Leonardo oli myös vallankumouksellinen asetelmissaan. Hän ei tehnyt niitä vanhakantaisen jäykästi vaan otti esiin ihmisen suhteen toiseen, katseen ja profiilin merkityksen.
Leonardo on Radio Italian eli RAIn sarjafiktio, jossa mennään dekkarin keinoin Leonardon elämään.
Siinä on myös tirkistelyä, koska edelleenkään ei varmuudella tiedetä, oliko Leonardo homoseksuaali, aseksuaali vai jotakin muuta rakkauden kirjossa?
* *
Leonardon tehtävä tässä sarjassa on herättää uteliaisuutta, jännitystä ja ihailua.
Eletään Milanossa 1400-luvulla ja kuollaan Ranskassa kuninkaan syliin 1517. Rakastetaan, etsitään työtä, ollaan vihaisia omalle isälle, joka on hylännyt jo lapsena.
Otetaan oppi-isä Verrochiosta kaikki irti, samoin mesenaateista. Ja jolleivät he ymmärrä, äksyilevät ruhtinaat tai kirkko, aikansa suurin auktoriteetti, perustetaan ikioma työpaja ja otetaan sinne uskolliset apulaiset.
Leonardo on sarja, jota ei voi jättää väliin, mikäli on yhtään kiinnostunut taidehistoriasta. Minulla oli pitkä katseluputki tässä kuluneena viikonloppuna.
En voinut jättää yhtään osaa kesken. Leonardolla on tässä tarinassa uskollinen ystävä Caterina, joka ei aina ole varma pitäisikö hänen kannatella Leonardoa, ystäväksi muuttunutta ihastustaan, vai elää täysin omaa elämäänsä aikansa omien mesenaattien rakastajattarena.
* *
Leonardossa käydään läpi toimeksiannosta valmiiseen Leonardo da Vincin tärkeimmät teokset Pyhästä ehtoollisesta Mona Lisaan ja monet muut chiaroscuroa eli valohämyä käyttävät teokset.
On ilo nähdä miten kauniisti ja läheltä, aistillisesti ja intohimolla sarja on tehty varsinkin kameran käytössään.
On nautinto seurata miten ympäristöt on rakennettu ja lokaatiot Milanosta Firenzeen valittu, vanhat kaupunginosat ja seinien rosoisuus.
Typerää on vain se, että sarja on dubattu englanniksi. On ikävää katsoa sarjaa italian opiskelijana, kun ei voi kuulla oikeita dialogin pätkiä, joissa kieli on kauneimmillaan.
Pitää siis kaivaa alkuperäissarja Radio Italian sivuilta.
Leonardo antaa meille kauniin joulun toivotuksen mutta jättää arvoituksen.
Anne Välinoro
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Televisiopäiväkirja: Kinds of Kindness, Triangle of Sadness, Everything Everywhere All at Once, Hitchcock…
TELEVISIO | Lokakuussa 2024 Petri Hänninen on katsellut sairaspedillä paljon löyhäpäisiä elokuvia, jotka eivät vaadi aivoilta mitään.
Televisiopäiväkirja: Alien, Fight Club, Poor Things, Bosch, The Whale, i’m thinking of ending things…
TELEVISIO | Kulttuuritoimituksen Petri Hänninen on kirjannut lyhyitä arvosteluja vuoden 2024 kesän ja alkusyksyn aikana katsomistaan elokuvista ja tv-sarjoista.
Turboahdettu Rooma – Those About to Die heittää katsojat keskelle roomalaista veristä kilpaurheilua ja loppumatonta juonittelua
TELEVISIO | ”Ikuinen kaupunki” on kuin nykyajan maailma siirrettynä parin vuosituhannen taakse, ja ihmishenki oli yhtä halpa kuin Venäjän hyökkäyssodissa.
Concorde-yliäänikoneen tarina on pitkä pettymysten sarja, mutta ainakin samppanja virtasi matkustamossa
TELEVISIO | Neuvostoliitto vakoili projektia härskisti sen kaikissa vaiheissa. Siitä huolimatta Tupolev-yliäänikone epäonnistui vielä karseammin kuin esikuvansa.