Koukuttava Atlantic Crossing tarjoaa draamaa, jännitystä ja poliittista historiaa

10.01.2021
Foto Dusan MartincekCinenordNRK

Sofia Helin ja Kyle MacLachlan. Kuva: Dusan Martincek / Cinenord/NRK

TELEVISIO | Sofia Helin ja Kyle MacLachlan näyttelevät kruununprinsessa Märthaa ja presidentti Rooseveltia tositapahtumiin pohjautuvassa norjalaissarjassa Atlantic Crossing, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaan natsi-Saksan miehitettyä Norjan.

”Atlantic Crossing koukuttaa. Se tarjoaa historiaa, politiikkaa, juonittelua, jännitystä ja vihamielisyyksiä mutta myös romantiikkaa.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Atlantic Crossing

  • 1. kausi, 8 jaksoa
  • Yle Teema Fem -kanavalla sunnuntaisin alk. 10.1.2021. Yle 1:ssä tiistaisin alk. 12.1.2021.
  • Katso: Yle Areena

Yle käynnistää Norjan television tuottaman 8-osaisen tv-sarjan, Atlantic Crossing, joka perustuu todellisuuteen. Se kertoo jokseenkin tuntemattoman tarinan Norjan kruununprinsessa Märthan ajasta Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikana. Sieltä käsin hän toimi Norjan hyväksi. Pääosissa ovat ruotsalaisnäyttelijä Sofia Helin (Silta) ja amerikkalainen Kyle MacLachlan (Twin Peaks).

Sarja alkaa Olavin ja Märthan vierailulla Valkoisessa talossa vuonna 1938. He ystävystyvät presidentti Franklin D. Rooseveltin kanssa. Kun koittaa vuosi 1940, puolueettoman Norjan kuningasperhe viettää kotimaassaan rauhallista elämää, vaikka merkit Euroopassa näyttävät väistämätöntä katastrofia. Auvoinen elämä järkkyy, kun Saksan armeija miehittää Norjan. Kuningasperhe joutuu lähtemään maanpakoon.

Kruununprinsessa Märtha (Helin) lähtee lasten kanssa Yhdysvaltoihin, jossa presidentti Franklin D. Roosevelt (MacLachlan) ottaa Märthan ja hänen lapsensa vastaan tarjoten asunnoksi komean Pooks Hill -nimisen talon. Siellä hän vieraileekin usein. Samaan aikaan kruununprinssi Olav (Tobias Santelmann) ja kuningas Haakon (Søren Pilmark) ovat pakkosiirtolaisina Lontoossa hoitaen samalla valtakuntansa tehtäviä niin hyvin kuin pystyvät.

Sotatilanteen kehitys vaikuttaa Märthaan, ja hän alkaa taistella maansa puolesta vastustaen kiihkeästi natsien toimia. Märtha vaatii puolueettomuutta julistavaa Rooseveltiä tukemaan Norjaa, mikä ei ole helppo tehtävä. Samalla hän vaarantaen avioliittonsa, sillä Olav kokee vaimonsa olevan liian ihastunut isäntäänsä. Tapahtumat johtavat siihen, että Märtha alkaa käyttää hyväkseen Rooseveltin kanssa solmimaan hyviä välejä ja järjestelee Norjan asioita vakuuttavasti.

Atlantic Crossing koukuttaa. Se tarjoaa historiaa, politiikkaa, juonittelua, jännitystä ja vihamielisyyksiä mutta myös romantiikkaa. Tiedetään, että Rooseveltillä oli suhde sihteeriinsä, ja avioliitto Eleanorin kanssa oli muodollinen. Kruununprinsessa Märthaan hänellä oli ainakin lämpimät suhteet ja ihastumista, mutta romantiikkaa … Huhuja liikkui.

Märthasta tuli vaikutusvaltainen hahmo maailmanpolitiikassa toisen maailmansodan aikana. Moni muukin asia on täysin totta, mutta tietenkin fiktiivisessä sarjassa on myös paljon sellaisia tapahtumia, jotka ovat tarpeen kerronnan kannalta.

Foto Julie Vrabelova Cinenord NRK Joulunviettoja Valkoisessa talossa

Sofia Helin kruununprinsessa Märthana ja Tobias Santelmann kruununprinssi Olavina viettävät joulua Valkoisessa talossa. Kuva: Julie Vrabelova / Cinenord/NRK

Jos on kiinnostunut siitä, mikä on totta ja mikä tarua, voi käydä NRK:n sivustolla, jossa jokaiseen 8 jaksoon on laadittu 10 kysymystä. Ne paljastavat, mitkä tv-sarjan tapahtumista ovat totta ja mitkä fiktiota. 

Linkin kautta löytyy myös historiallisia dokumenttipätkiä tv-sarjassakin esiin tulevista tapahtumista sekä haastatteluja, autenttisia lehtileikkeitä ja asiakirjoja.

Sivuilta löytyy vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Toivottiko presidentti Roosevelt kuningasparin sydämellisesti tervetulleeksi USA:han? Ampuiko saksalainen sotilas kuningasperheen Vimse-koiran? Piiloutuiko kuningasperhe pommikoneilta Lillestrømissä? Pakenivatko kruununprinssi Olav ja kuningas Haakon pommikoneita? Lisäksi kysellään, ovatko sarjan autot tai Märthan vaatteet ajantasaisia, keräsikö Roosevelt postimerkkejä tai kidnapattiinko kuningasperheen lapset. Ja tietenkin annetaan vastaus siihen, oliko presidentillä romanttisia tunteita kruununprinsessaa kohtaan.

Tekstit ovat norjaksi, mutta monet vanhat uutisfilmit ovat myös englanninkielisiä. Jos norjan kieli on haastava, voi käyttää vaikkapa käännösohjelmia. Se kannattaa, sillä sen verran kiinnostava tämä sarja ja historia ovat.

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua