The Knick. Kuva: HBO
TELEVISIO | Vuosina 2014–2015 nähdyssä The Knick -tv-sarjassa eletään modernin lääketieteen alkuvuosia, jolloin paineluelvytyksestä ei ollut tietoakaan ja röntgenlaitettakin käytettiin lasten ajanvietteenä.
”Tohtori Thackery on yhtäaikaa sekä vaikuttava että järkyttävä näky.”
ARVOSTELU
The Knick
- Kaudet 1–2, 20 jaksoa.
- USA, 2014–2015.
- Luojat: Jack Amiel ja Michael Begler
- Ohjaus: Steven Soderbergh
- Katso: HBO Max
”Paineluelvyttäkää! Paineluelvyttäkää!” katsoja kiljuu, mutta tohtorit vain pönöttävät ja seuraavat vierestä, kun potilaan huulet muuttuvat siniseksi, ja sitten sydän pysähtyy. Elvytyksen hoitosuositukset hoitohenkilökunnalle tehtiin vasta 1960-luvulla, ja The Knick -tv-sarjassa eletään 1900-luvun ensimmäisiä vuosia.
Vuosina 2014–2015 esitetty The Knick -tv-sarja vie katsojan modernin lääketieteen ensiaskeliin, kun lääkärit saattoivat tehdä mitä tahansa itsenäisiä hoitopäätöksiä ja kokeiluja – ja arvata loput. Kukaan ei käyttänyt suojahanskoja eikä kasvomaskeja. Työvälineetkin kehitettiin osittain itse.
Kuolema on koko ajan läsnä, ja se luo sarjaan epävarmuuden tunteen. Koska tahansa voi käydä ohraisesti, eikä potilasturvaa ole. Potilaat olivat suurimmaksi osaksi köyhiä ja lääkärit ylempiluokkaisia. Kukaan ei kysellyt perään, ja jos olisi kysellyt, luokkaero esti skandaalit.
Knickerbockerin sairaalaa kutsutaankin yleisesti Sirkukseksi, ja sen tirehtöörinä toimii kokaiiniaddiktoitunut tohtori John W. Thackery (Clive Owen). Epäonnistunut leikkaus on yleisin hoitotoimenpide ja potilaita menehtyy kuin kärpäsiä. Lääkärit purkavat ahdistuksensa käyttämällä erinäisiä huumausaineita, kokaiinia, oopiumia ja heroiinia. Ja joskus pistoolia.
Knickerbocker Hospital oli oikeasti olemassa. Rakennus seisoo yhä läntisen 131. kadun ja Convent Avenuen kulmassa New Yorkissa. Tv-sarjassa Knickerbockeria esittää kuitenkin Brooklynin Boys High School. Myös tohtori Thackeryllä on esikuvansa, kokaiiniin ja morfiiniin koukuttunut lääketieteen uranuurtaja William Stewart Halsted.
Sarjan näyttelijäkaarti on varsin persoonallista. Heistä ehkä erikoisimman ulkomuodon omaa sisar Harrietia esittävä Cara Seymour, jonka alas painuneet silmäkulmat luovat mielikuvan jumalaansa pettyneestä nunnasta. Mieleen jäävät myös hoitaja Lucy Elkinsin (Eve Hewson) arvoituksellisen isot silmät ja tohtori Bertie Chickering nuoremman (Michael Angarano) venähtänyt Van Dyke -parta.
Clive Owen on omaa luokkaansa heroiinimaniassa säntäilevänä tohtori Thackeryna. Pitkä, solakka, mustaan pukuun sekä valkoisiin nauhakenkiin pukeutunut, huumeiden käytön riuduttama tohtori Thackery on yhtäaikaa sekä vaikuttava että järkyttävä näky.
Cliff Martinezin säveltämä futuristinen musiikki pompottelee ja luo pahaenteisyyttä. Aluksi tuntuu, ettei musiikki istu sarjaan lainkaan, mutta siihen tottuu nopeasti ja sitä alkaa jopa odottaa. Eikä musiikki ole ainoa radikaali asia The Knick -sarjassa.
180 asteen suojaviivasääntöä rikotaan järjestelmällisesti, käsivarakameraa käytetään ilman pätevää syytä, valolla ja varjolla leikitellään yllättävillä tavoilla, ja osa kuvasta saattaa olla epäskarppia. Kamera on usein ylä- tai alakulmassa, tai muuten vain vinossa.
Yleensä moinen hulluttelu ei toimi tällaisessa mittakaavassa, vaan varastaa katsojan huomion ja haittaa samastumista. Jotenkin vain ohjaaja Steven Soderbergh on saanut istutettua ideansa sarjaan luontevasti, ja juuri se tekee The Knickistä visuaalisesti niin upean. Soderbergh tuntuu olevan parhaimmillaan juuri kokeellisissa tuotannoissa, kuten esimerkiksi elokuvassa Let Them All Talk, jossa osa dialogista on improvisoitua.
VIDEO: Cliff Martinezin The Knick -sarjaan säveltämää futuristista musiikkia.
* *
Asenteet ja toimintatavat ovat sentään sadassa vuodessa muuttuneet. Silloin oli vastuullista kaataa paloöljybisneksessä syntyvä paloherkkä sivutuote – eli bensiini – suoraan vesistöön sen sijaan, että se olisi jätetty maastoon, missä se olisi voinut syttyä ja aiheuttaa vaaraa.
Rasismi ja kolonialismi esiintyvät jopa kaikkein avomielisimpien ja avarakatseisimpien ihmisten suussa ja teoissa. Eugeniikka eli rodunjalostusoppi on voimissaan, ja sen jäljet näkyvät yhä Yhdysvalloissa niin asenteissa kuin ajatusmaailmassakin.
Aikansa uudet keksinnöt, kuten röntgenlaite, sähköauto ja filmikamera esitellään jopa hieman päälleliimatusti. Tekniikan kehittyessä hengenvaarallisiin laitteisiin ja aineisiin suhtaudutaan lapsenomaisen huolettomasti. Tärpättiä vatsavaivoihin ja menoksi!
Ensimmäisen ja toisen tuotantokauden välissä otetaan pari isohkoa harppausta, ja toisen kauden alkaessa katsoja joutuu hapuilemaan pysyäkseen kaikissa juonissa kärryillä.
Sarjaa suunniteltiin alun perin kuuden kauden mittaiseksi, mutta Cinemax lakkautti sarjan kahden kauden jälkeen. Seuraavat tuotantokaudet olisivat sijoittuneet eri aikaan, ja niissä olisi ollut eri tekijät ja näyttelijät. Huhtikuussa 2023 ilmoitettiin, että The Knickin spin-off sarja on yhä tuotannossa, ja sen on tarkoitus sijoittua vuoden 1919 Harlemiin.
Petri Hänninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Televisiopäiväkirja: Kinds of Kindness, Triangle of Sadness, Everything Everywhere All at Once, Hitchcock…
TELEVISIO | Lokakuussa 2024 Petri Hänninen on katsellut sairaspedillä paljon löyhäpäisiä elokuvia, jotka eivät vaadi aivoilta mitään.
Televisiopäiväkirja: Alien, Fight Club, Poor Things, Bosch, The Whale, i’m thinking of ending things…
TELEVISIO | Kulttuuritoimituksen Petri Hänninen on kirjannut lyhyitä arvosteluja vuoden 2024 kesän ja alkusyksyn aikana katsomistaan elokuvista ja tv-sarjoista.
Turboahdettu Rooma – Those About to Die heittää katsojat keskelle roomalaista veristä kilpaurheilua ja loppumatonta juonittelua
TELEVISIO | ”Ikuinen kaupunki” on kuin nykyajan maailma siirrettynä parin vuosituhannen taakse, ja ihmishenki oli yhtä halpa kuin Venäjän hyökkäyssodissa.
Concorde-yliäänikoneen tarina on pitkä pettymysten sarja, mutta ainakin samppanja virtasi matkustamossa
TELEVISIO | Neuvostoliitto vakoili projektia härskisti sen kaikissa vaiheissa. Siitä huolimatta Tupolev-yliäänikone epäonnistui vielä karseammin kuin esikuvansa.