Kuva: Titta Toivanen
TEATTERI | TAMKin musiikkiteatteriopiskelijoiden Rikkomaton näyttää herätysliikkeelle elämänsä antaneen perheen dynamiikan.
”Rikkomaton-musikaali on nuorten laulajien juhlaa.”
ARVOSTELU
Rikkomaton – black box -versio
- Konsepti ja sävellys: Jussi Lukács
- Käsikirjoitus: Anna-Maija Ihander
- Ohjaus: Inna Tähkänen
- Esitykset: TTT-Klubi 19.–28.3.2024
Voisiko ajassa myllertävä keskustelu seksuaalisen suuntautumisen oikeutuksesta ja sitä pohtiva taide-elämys enää paremmin osua yksiin kuin Rikkomaton-musikaali ja luterilaisen kirkon ehdotus kahdesta tavasta vihkiä ihmisiä siunaten avioliittoon?
Säveltäjä-näyttelijä Jussi Lukácsin osittain omiin kokemuksiin pohjautuva Rikkomaton keskittyy herätysliikkeen jäsenilleen antamiin eheytyshoitoihin ja teinirakkauteen, mutta sillä on suuremmat siivet kuin vain romanttisen homopläjäyksen parit naurut.
Se kyllä osaa naurattaa, mistä tekstille ja tulkinnalle korkeat pisteet. Jos tehdään tarinaa nuorille, on oltava huumoria, oli aihe sitten vaikka itse Jeesuksen parrasta, ristinkuolemasta ja armosta.
Mutta on siinä paljon muutakin.
* *
Mitä suurempi on armon meri, sitä kivikkoisempi on suvaitsevaisuuden ranta.
Rikkomaton näyttää herätysliikkeelle elämänsä antaneen perheen dynamiikan. Jos isä on ollut vakuuttava saarnaaja, poikakin tahtoo samaa.
Idealistille omaan identiteettiin hiipivät muutokset ottavat koville. Sebastian tajuaa olevansa homo. No mitä siitä?
Se nyt vaan ei käy. Tai ainakin se on ohimenevää. Tai siitä voi parantua.
Tietyissä kristillisissä suuntauksissa poikkeava seksuaalinen suuntautuminen on tabu. Ja sitä tabua Rikkomaton ansiokkaasti raaputtaa.
Ei ihmisen arvomaailma ja vakaumukseensa sitoutuminen ole naurun asia, vaikka se joskus kävisikin kömpelösti. Sitä Rikkomaton purkaa hienosti.
* *
Kokenut käsikirjoittaja Anna-Maija Ihander on loistavasti sanoittanut Sebastianin, tämän vanhempien ja Joosua-rakastetun tunteet ja eettisen pohdinnan. Eihän tunteitaan voi muuttaa, eivätkä tunteet voi valehdella.
Rikkomaton päätyy käytännölliseen ratkaisuun. Jumala auttaa sitä joka auttaa itseään. Sebastian ei jää eheytyskeskustelun jalkoihin vaan päättää ottaa etäisyyttä. On saatava happea.
Rikkomaton on nuorten laulajien juhlaa. TTT-Klubilla nähty ensiversio tulee tästä vielä kehittymään, yleisön palautteen perusteellakin. Se on juuri workshop-mankelin läpi käymisen tarkoitus.
Hyvä tästä tulee. Tai ei tule, hyvä pitää tehdä. Ja tämä tekijäjoukko siihen taatusti pystyy.
* *
Vuoden päästä saatetaan nähdä varsin komea ja ajankohtainen musikaali, jota voi hyvinkin kaupata vaikka muihin maihin.
Inka Tähkänen on ohjannut liikkuvan, olemattomalla rekvisiitalla pärjäävän lavashow’n, jossa mennään kohtauksesta toiseen jahkaamatta ja koko klubitilaa käyttäen.
Kevytversiossa ei ole ison orkesterin volyymiä ja tukea, mutta napakat melodiat ja Aleksi Laukkosen taito pitävät koeajon hyvin kasassa.
Pekko Hirvonen on kuin nuori Freddie Mercury. Tällä kaverilla on karismaattinen olemus ja ääni. Ohjaus nostaa tämän tykin esiintulon sellaiselle lavetille, ettei paremmasta väliä.
Itse Jumalan hulluhan se siinä ampuu totuuksiaan. Aika jännää, että vanhimpien kristillisten suuntausten käsite Jumalan hullusta, itsensä Herran tähden naurettavaksi saattavasta uskovasta istuu niin hyvin Joosuaan.
Juuri Israelista lähetystyöstä vanhempiensa kanssa palannut Joosua näyttää, miten rentoa hänen kristillisyytensä voi olla.
* *
Oskari Jauhiainen Sebastianina on sykähdyttävän herkkä ja tosissaan. Hän uskaltaa myös asettua koko yhteisöään vastaan menettämättä silti henkilökohtaista uskoaan.
Ensi-illan roolitus oli muutenkin vallan osuvaa. Stella Lappalainen, Sara Soikkeli, Sanna Riski ja Minnie Alasimi kykenevät täyteen läsnäoloon, hallitsevat äänensä ja muuntuvat roolin vaatimalla tavalla.
Tahdon naimisiin, he laulavat. Hinnalla millä hyvänsä.
Kuulostaako tutulta?
Anne Välinoro
Rikkomaton – black box -versio
- Konsepti ja sävellys Jussi Lukács
- Käsikirjoitus Anna-Maija Ihander
- Musiikin sovitukset ja johto Aleksi Laukkonen
- Ohjaus Inna Tähkänen
- Koreografia Riikka Lifländer
- Valo- ja äänisuunnittelu Christian Blomberg
- Rooleissa TAMKin musiikkiteatterin opiskelijat Oskari Jauhiainen, Pekko Hirvonen, Joona Saturi, Kristian Teiss, Stella Lappalainen, Sara Soikkeli, Sanna Riski, Minnie Alasimi, Jaakko Wuolijoki, Eveliina Nevala, Nora Mutanen, Luukas Sihvonen, Aino Ojala, Viljami Rosvall, Anna Jackson, Nathalia Hyvärinen Kanerva
- Muusikot Aleksi Laukkonen (kosketinsoittimet, kapellimestari), Camilla Azzola (viulu), Elias Manninen (sello)
Esitykset TTT-Klubilla 19.–28.3.2024. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Valohoitoa Tampereen asematunnelissa – arviossa Other City: Forgotten Places
TAPAHTUMA | Teatteri Telakan suomalais-virolainen taiteellinen tutkimusprojekti muistuttaa, että pienikin muutos kaupunkikuvassa antaa uusia kokemuksia ohikulkijoille.
Koomikko Timo Ruuskanen mittaa sankari Rautavaaraa – arviossa Ihminen ja ikoni
TEATTERI | Voi vain kuvitella, miltä tuntui häikäistyä Tapio Rautavaaran tähteydestä 1940-1950-luvun Suomessa, kun yleisö oli yhtenäinen ja maa janosi sodan jälkeen viihdettä.
”Tähän aikaan ei muuta puhutakaan kuin oudoista asioista” – arviossa Liikkuvan Näyttämön Rautatie
TEATTERI | Liikkuva Näyttämö on tarttunut Juhani Ahon pienoisromaaniklassikkoon Rautatie (1884) ja sovittanut sen nykykatsojienkin suupieliä nykimään.
Teatteri taiteenlajina tarvitsee seinillä kävelijöitä – arviossa Oulun teatterin Vihreät niityt
TEATTERI | Vuoteen 1952 sijoittuva mysteerinäytelmä lupaa olla 360 astetta ympärilläsi tapahtuva audiovisuaalinen elämys.