Panu Huotari. Kuva: Jani Liimatta
TEATTERI | Joensuun Pakkahuoneella vieraillut Sydänojanpuro on dokumentaarista teatteria, joka tuo koskettavalla tavalla esille Kajaanin lähellä sijaitsevan Jormuan useita vuosikymmeniä tekeillä olleen kaivoshankkeen vaikutuksia ihmisiin.
”Suomi on luonnonvara-asioissa lähes banaanivaltio. Tämä tulee havainnollistettua koskettavalla, jopa viiltävällä tavalla.”
ARVOSTELU
Sydänojanpuro
- Käsikirjoitus, taustatyö, ohjaus, äänisuunnittelu, valot, näyttelijäntyö, visuaalinen ilme: Panu Huotari
- Esitys Joensuun Pakkahuoneella 8.11.2021.
Kun alueelle tulee kaivoshanke, päädytään helposti hyvin perustavanlaatuisten kysymysten äärelle. Nousee hyvin tunteikkaita kysymyksiä siitä, kenellä on oikeus maahan ja mitä kaikkea alueella saa tehdä. Siteet maahan, juuret ovat monelle hyvin syvällisesti merkittäviä. Ei ihme, että kaivoshankkeet ovat yhtenä sivuvirtanaan kannustaneet tuottamaan myös paljon taidetta.
Joensuussa Pakkahuoneella vieraillut Sydänojanpuro on dokumentaarista teatteria, jossa näytelmän taustatyöt tehnyt, kirjoittanut, ohjannut, äänisuunnitellut, valaissut, visualisoinut ja kaikki roolit esittävä Panu Huotari tuo monologeissa esiin nipun kokemuksia siitä, miltä tuntuu elää kaivoshankkeen varjossa.
Kainuussa tästä riittää kokemuksia – tunnetuimpana Talvivaara. Erilaiset tarinat Kajaanin lähellä sijaitsevan Jormuan useita vuosikymmeniä tekeillä olleesta kaivoshankkeesta ja siihen liittyvistä kokemuksista ovat Huotarin tulkitsemana hyvin koskettavia. Esitys on pelkistetty tyylikkäästi olennaiseen. Roolista toiseen vaihdetaan vaihtamalla vaatekappaletta, silmälaseja tai vaikka kiinnittämällä hiukset vähän eri tavalla.
Kuin lapsen palasia keräisi
Huotari vertaa tarinankerrontaansa siihen, kun Lemminkäisen äiti keräsi lapsensa osia tuonelanjoesta ja parsi sitten lapsen kasaan. Vertaus on brutaali, osuva ja sitoo teoksen sopivan moniselitteisellä tavalla juuriimme ja kulttuuriperimäämme. Sukupolvien jatkumon ja siteen maahan hän tuo esiin myös lukemalla äitiyspakkauksen mukana tulleesta lastenkirjasta Eino Leinon runon, jossa kuvataan, kuinka luonnonvarojamme kuskataan ulkomaille. Tiedossa on, että lainsäädäntömme vuoksi Suomi on luonnonvara-asioissa lähes banaanivaltio. Tämä tulee havainnollistettua koskettavalla, jopa viiltävällä tavalla.
Neljäs seinä rikotaan jo ennen kuin esitys alkaa. Huotari kokee tarpeelliseksi selittää esityksen luonteen ennen aloitusta. Se on tämänkaltaisessa dokumentaarisessa, erittäin yhteiskunnallisessa esityksessä hyvin ymmärrettävää, vaikkakin minun mielestäni tarpeetonta. Esitys olisi kyllä selittänyt itsensä. Aitaa yleisön ja esittäjän väliin ei pystytellä myöhemminkään, eikä se olekaan tarpeen. Huotari paneutuu tulkitsemaan henkilöhahmojaan niin intensiivisesti, että hahmot heräävät todella eloon.
Huotari ei esityksessään julista sanaa. Esitys on sellainen, että se vaatii kyllä muodostamaan mielipiteen kaivosasioihin, mutta katsojan oman pohdinnan varaan jää, millainen se mielipide on. Huotari kertoo myös omaa tarinaansa, jota kaivoshanke on varjostanut. Hän jopa toteaa, että hän itse vastustaa Kainuun kaivoshankkeita kenties niin voimakkaasti sen takia, että hän on traumatisoitunut niistä. Hän ei yritäkään tuoda itseään esiin objektiivisena. Objektiivisuus syntyy siitä, että hän kertoo auki oman tulokulmansa.
Dokumentaarisen taiteen haaste
Taiteelle ei aseteta samanlaista totuudellisuuden vaatimusta kuin journalismille. Taiteessa totuudellisuuden ymmärtämiseen annetaan paljon laveammat kehykset. Sen vuoksi tämänkaltainen dokumentaarinen teatteri herättää kysymyksiä. Huotari on haastatellut ihmisiä ja esittää haastattelujen pohjalta rakennettuja henkilöhahmoja lavalla. Hän välittää hyvin vahvasti autenttisuuden tunnun. Hänellä olisi kuitenkin halutessaan kaikki mahdollisuudet käyttää taiteellista vapautta ja muokata asioita ja sanomisia mielin määrin.
Vaikuttaa siltä, että Huotarin ote on ollut siinä mielessä journalistinen, että viesti välitetään sellaisena kuin se on haastatteluissa esitetty. On silti tärkeää muistaa, että olemme tässä vielä journalistista työtäkin konkreettisemmin luottamuksen varassa. Tuntui siltä, että luottamaan pystyi, mutta dokumentaarinen teatteri herättää aina hämmentäviä ja suuria kysymyksiä. Esitys on myös sen vuoksi niin kiinnostava ja onnistunut.
Sydänojanpuron äänimaailmaa Huotari tekee lennosta esityksen kulkiessa ja tällä tavoin syntyy hyvin kiehtova ja vahva maisema. Vahvat folk-sävyt sitovat nekin esitystä maahan ja juuriin. Niihin juuriin ja siihen maahan, joita kaivoshankkeet repivät rikki.
Pakkahuoneelle Vaara-kollektiivin kiertueohjelmistoon kuuluvan esityksen toivat Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka ja Kohtuusliike. Ikävä kyllä esityksiä oli vain yksi, mutta kulttuuritekona tämä on merkittävä.
Pasi Huttunen
paspah [at] gmail.com
Twitter ja Insta: @paspah
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hildur, islantilainen kovapintainen ja suolavedessä surffaten marinoitunut poliisi kamppailee itseään vastaan
TEATTERI | Turun kaupunginteatterin lavalla on maailman kaunein siipi, aalto, lokki tai sipsi.
Komediateatterin Ransu ja Operaatio Joulu tuo joulumieltä pienemmille ja isommille
TEATTERI | Karvakuonot lähtevät tonttuagentteina etsimään kilttejä lapsia ja joululahjatoiveita Tampereen Petsamosta ja Käpylästä.
Veijo Rönkkönen loi kokonaisen ITE-maailman ja Aapo Stavén toi sen lavalle – arviossa Veijo
TEATTERI | Simpeleläisen pieneläjän poika oli jo alunpitäen käsikassara, vahinkolaukauksesta siinnyt.
Kolme naista pyörittää miestä – arviossa Helsingin kaupunginteatterin Lempi
TEATTERI | Minna Rytisalon Lempistä dramatisoitu näytelmä luottaa liikaa kerrontaan. Itse Lempin persoona jää hataraksi.