Puolentoista vuoden harjoitusrupeama tuotti upean, koskettavan, aseistariisuvan esityksen, jossa lapset loistavat – arviossa TTT:n Matilda

28.10.2021
DSC06976 pressi

Matilda perustuu Roald Dahlin romaaniin. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

TEATTERI | Matildan esittäjällä täytyy olla vahva luottamus ei vain itseen, vaan myös ymmärrys siitä, että nyt tehdään jotakin itseä suurempaa. Samuel Harjanteen Matildassa koronasta mennään yli lasten ja nuorten vuoksi ja heidän kanssaan.

”Tähän musikaaliin kannattaa lapsi viedä ja vaikka koko perhe isovanhempia myöten.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Matilda

 • Perustuu Roald Dahlin romaaniin Matilda
 • Ohjaaja: Samuel Harjanne
 • Pääroolissa: Alma Järvensivu, Villa Murtagh ja Helinä Puusa
 • Ensi-ilta: Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä 27.10.2021. Esityskalenteriin tästä.

Puhu tyttö, puhu!

Matilda on älykäs pieni ihminen, jota isä ja äiti eivät rakasta.

Siinä on kaikki. Siinä on draama.

Brittikirjailija Roald Dahl (1914–1990) kirjoitti pahoja satuja, joista tuli niin suosittuja, että vanhemmatkaan eivät lopulta uskaltaneet jättää niitä lukematta lapsilleen.

Jauhoin itse Dahl-kirjoja puhki tyttäreni iltalukemisena parikymmentä vuotta sitten. Elämä ei ollut ihan paisteisinta. Äiti ja tytär sinnittelivät vuorotyön, sairauksien ja muuttojen keskellä.

Dahlin kirjat naurattivat ja itkettivät. Matilda oli rakkain, sitten Suuri kurpitsa. Lapsen mielikuvitus ja luottamus vie eteenpäin mahdottomilta tuntuvina hetkinä.

Se on tärkeä

Nyt sinnitellään koronan kanssa. Mitä uskalletaan, mitä voidaan? Onko teatterissa käyminen turvallista?

Matildan puolentoista vuoden harjoitusrupeama tuotti upean, koskettavan, aseistariisuvan esityksen, jossa lapset loistavat.

He ovat tehneet työtä, oppineet sitoutumaan ja yrittämään yhä uudestaan ensi alkuun ehkä mahdottomilta tuntuvia liikesarjoja ja ammattilaisellekin vaikeita kappaleita.

DSC06762 pressi scaled 1

Villa Murtaghissa, Alma Järvensivussa ja Helinä Puusassa, Matildan esittäjissä, riittää pokeria ja poweria. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Se on vaikea

Matilda on vaikea musikaali kaikilla tavoin. Dialogissa älyn ja ymmärryksen pitää leikata, jotta sanaleikkejä sisältävistä pitkistä repliikeistä tulee ymmärrettäviä eikä paasausta.

Tanssien pitää sujua varsinkin ryhmäkohtauksissa, jotta iskukyky ja rytmi säilyy.

Ja mikä tärkeintä: on oltava aito lapsi.

Samuel Harjanne on ollut viimeiset viisi vuotta suomalaisen laitosteatterin musikaalituotantojen kultasormi. Ja taitaa olla pian naapurimaissakin.

Viime viikolla piipahdin Tarton Vanemuine-teatterissa ja kukapas muu sinne ohjaa Sweeney Toddia kuin Harjanne.

Kinky Bootsilla ja Billy Elliotilla Harjanne loi maineensa jo kolme vuotta sitten.

Ja nyt on pääosassa tyttö. Pieni tyttö.

Otso Kautolle, teatterinjohtajalle ja tyttösarjan isälle keskiviikkoillan ovation seisaallaan taputtajineen oli varmasti elämän yksi tähtihetkistä.

Koronasta mennään yli lasten ja nuorten vuoksi ja heidän kanssaan. Heissä on myös teatterin tulevaisuus.

Se on sotaa

Ja kyllähän näissä Villa Murtaghissa, Alma Järvensivussa ja Helinä Puusassa, Matildan esittäjissä, pokeria ja poweria riittää. Ensi-illassa loisti Villa Murtagh.

Rooli on niin suuri, että tällä tytöllä täytyy olla ei vain vahva luottamus itseen, vaan myös ymmärrys siitä, että nyt tehdään jotakin itseä suurempaa.

Pidetään teatteria pystyssä, noin esimerkiksi.

Nyt nimittäin käydään sotaa monella rintamalla, sallittakoon militaari termi.

On uskottava lääketieteen voimaan ja otettava rokote, jotta yhteiskunta pääsee taas toimimaan. On tehtävä kanssakulkijoita ilahduttavia juttuja, kuten taidetta, jotta elämä olisi elämisen arvoista. On mentävä eteenpäin, kohdattava toinen silmästä silmään ja koettava joukkovoima.

Poterossa odottamalla ei kukaan lopulta pelastu.

DSC06954

Opettaja Honeyn (Pihla Pohjolainen) menneisyyteen ja rohkeuteen perustuu koko tarinan juoni. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Se on ravintoa sielulle

TTT:n Matilda ja syksyn muut taidelaitosten avaukset ovat siksi niin tärkeitä asioita tällä hetkellä, nyt. Ne tekevät hyvää sielulle.

Kaikki taitavat lapset Matildan lisäksi kauhean Madame Trunchbullin koulussa, kaikkialla, missä auktoriteetti latistaa heitä madoiksi, on uskallettava nousta tyranniaa vastaan.

Jani Karvisen Trunchbull on haarniskamekkoineen ja solmunutturoineen potenssiin viisi ihan järkyttävän ihanan pelottava tappajahai. Jyrki Mänttärin ja Anna-Maija Tuokon rouva ja herra Wormwood, itseään aina ja vain rakastavat vanhemmat, ovat salsavimmassaan ja itsehoidoissaan lumoavia turhakkeita.

Ja varaäiti, Pihla Pohjolaisen opettaja Honey, hänen menneisyyteensä ja rohkeuteensa perustuu koko tarinan juoni, jonka nuori nero Matilda sepittämillään saduilla auki purkaa.

Pitkää ikää Matildalle, toivon juuri nyt. Tähän musikaaliin kannattaa lapsi viedä ja vaikka koko perhe isovanhempia myöten.

Mutta eipä olisi pahitteeksi, jos Dahlin satuja vähän ensin lukisitte.

Lukeminenhan on paitsi kivaa, myös tärkeää. Se pelastaa myös Matildan kauhujen kodissa.

Anne Välinoro

Matilda

 • Perustuu Roald Dahlin romaaniin Matilda
 • Käsikirjoitus Dennis Kelly
 • Sävellys ja laulujen sanat Tim Minchin
 • Dialogin suomennos Reita Lounatvuori
 • Laulusuomennos Hanna Kaila
 • Ohjaaja Samuel Harjanne
 • Koreografi Jari Saarelainen
 • Kapellimestari Joonas Mikkilä
 • Pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava
 • Lavastussuunnittelija Peter Ahlqvist
 • Valosuunnittelu Juha Haapasalo
 • Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
 • Rooleissa Alma Järvensivu (Matilda), Villa Murtagh (Matilda), Helinä Puusa (Matilda), Jani Karvinen (Rehtori Trunchbull), Pihla Pohjolainen (Miss Honey), Jyrki Mänttäri (Mr. Wormwood), Anna-Maija Tuokko (Mrs. Wormwood), Petra Karjalainen (Mrs. Phelps), Henry Huttunen (Bruce), Väinö Muje (Bruce), Frida Ratinen (Lavender), Judith Äijö (Lavender), Helmi Kallio (Amanda), Viola Käki (Amanda), Voitto Maasola (Nigel), Eino Salonen (Nigel), Elian Ruokola (Eric), Topi Sjöholm (Eric), Emmi Keski-Kapee (Alice), Maija Kurra (Alice), Emmi Mäkelä (Hortensia), Emily Shipway (Hortensia), Samuel Kärkkäinen (Tommy), Niklas Normio (Tommy), Jari Ahola, Pyry Kähkönen, Mikko Nuopponen, Anssi Valikainen, Jack Johansson, Hanna Mönkäre, Meeri Toivonen, Veera Tapanainen, Inna Tähkänen, Miikka Wallin, Chris Bewsher, Laura Allonen, Soile Ojala, Ella Korpinen

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä 27.10.2021. Esityksiä 14.5.2022 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua